Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Sat Petru Vodă, comuna Poiana Teiului, județul Neamț (DN 15 B: Tg. Neamţ - Poiana Largului, la intrarea în satul Petru Vodă, dreapta pe un drum pietruit cca. 10 km. Drumul este accesibil oricărui tip de maşină)

An/secol:

1991

Detalii principale / personalități / evenimente:

- Hramul bisericii: "Sfinţii Ahangheli Mihail şi Gavril"; - Pictura bisericii: Mihai Gabor din judeţul Neam?, sculptura catapetezmei Pantelimon Peiu din Tg.Neamţ;

Scurt istoric:

Ctitorul aşezământului: Părintele Iustin Pîrvu. Părintele Iustin s-a nascut pe 10 februarie 1918, in satul Petru Vodă, judetul Neamt, a imbracat rasa monahala in 1936, la Schitul Durau fiind hirotonisit preot la 22 de ani. A participat impreuna cu Divizia 4 Vanatori de Munte la luptele din cel de-al doilea razboi mondial, ajungand pana la Don. Dupa lasarea la vatra, urmeaza seminarul din Roman, absolvindu-l in 1945, an in care a fost arestat si condamnat politic la 12 ani inchisoare, pedeapsa prelungindu-se pana in 1964. Dupa iesirea din inchisoare, parintele Iustin a slujit ca monah la Manastirile Secu si Bistrita. In 1992 a inceput constructia la Manastirea Petru Voda, manastire unicat in Romania, fiind dedicata martirilor din temnitele comuniste. Desi a intampinat mari greutati privind finantarea si asigurarea materialelor de constructie, muncind cu multa abnegatie, sustinut de numeroasa obste pe care a reusit s-o organizeze in scurt timp, Parintele Iustin, a reusit sa ridice biserica si trei cladiri din lemn pentru staretie, chilii, trapeza, bucatarie si camere pentru oaspeti.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Ţinutul Neamţului este înţesat de numeroase lăcaşe de cult parohiale deosebite şi de aşezări monastice. M-rea Petru Vodă este aşezată într-un cadru natural deosebit, străjuit de culmile Munţilor Stânişoarei, retrasă la capătului drumului forestire Haşca-Bolătău, în apropierea vechii stâne Haşca. Liniştea zonei şi frumuseţea naturală au adus foarte multe familii în zonă, unde şi-au făcut case de locuit sau de vacanţă. Odată intrat pe drumul spre mănăstire starea de spirit este deosebită, simţi în adâncul sufletului o înălţare sufletească şi linişte duhovnicească. Viaţa monahală instituită după rânduieli aspre, impusă de părintele Iustin, face ca atmosfera mănăstirii să fie una de înălţare sufletească, care parcă te atrage şi nu îţi mai vine să pleci de acolo. Dacă poţi sta de vorbă cu părintele Iustin, atunci experienţa pelerinajului, devine una de neuitat. Pline de înţelepciune, cuvintele părintelui pătrund în sufletele cele mai închistate, dau alinare sufletelor îndurerate de griji şi necazuri, fac mai uşoară trecerea peste orice fel de boală şi suferinţă. Am auzit de multe ori vorbindu-se despre har, dar nu puteam să înţeleg puterea acestuia sau ce este de fapt până nu am stat de vorbă cu părintele. Oricât ai fi de indiferent este imposibil să nu simţi ceva deosebit în sufletul tău. Şi aşa am înţeles de ce zecu de oameni îl caută zilnic, de la oameni săraci sau bolnavi, până la cei cu funcţii înalte şi chiar demnitari ai statului. Am învăţat că atunci când dai de un necaz nu trebuie să disperi, nu trebuie să te răzbuni. Poţi găsi uşor liniştea în rugăciune, iar pentru a trece mai uşor momentul poţi sta de vorbă puţin timp cu părintele Iustin. Pentru mine este deosebită această mănăstire. Ea este un refugiu sufletesc, unde de foarte multe ori, împreună cu părinţii ne retragem şi de unde ne întoarcem foarte fericiţi. (P.M. - clasa a IV-a)


         01-01-1970       Școala Gimnazială ”Iustin Pîrvu” Poiana Teiului       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro