Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Ploiesti,Str.Toma Caragiu nr 10

An/secol:

31 mai 1865 - 1867

Detalii principale / personalități / evenimente:

Mihai Viteazul, I. A. Basarabescu, Mircea cel Bă-tran, Vlad Tepes si Alexandru Ioan Cuza – statuile acestora străjuiesc intrarea în muzeu - viața și opera acestora fiind strâns legate de istoria Ploieștiului și a meleagurilor prahovene. De asemenea, I.A. Bassarabescu, Nicolae Simache.

Scurt istoric:

    Clădirea în care funcţionează muzeul istoriei prahovene a fost construită în stil neoclasic după planurile arhitectului Al. Orăscu, autorul proiectelor Universităţii din Bucureşti, a Librăriei Academiei etc. Graţie valenţelor sale artistice şi istorice, clădirea se înscrie în categoria monumentelor de arhitectură din România. De la punerea pietrei de fundaţie la 31 mai 1865 şi finisarea în 1867 şi până în 1970, data la care a devenit adăpost al muzeologiei prahovene, aici au funcţionat instituţii de învăţământ de prestigiu, începând cu primul gimnaziu ploieştean – “Sf. Petru şi Pavel”, din timpul domniei lui Al. I. Cuza. Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, edificat ca institutie in anii 1953-1955 prin stradania profesorului Nicolae Simache si a unui colectiv de oameni iubitori de istorie si frumos, este astazi o institutie de cultura de prestigiu, care prin cele 16 muzee deschise publicului, valorifica expozitional, valori materiale si spirituale din patrimonial national si universal. Având ca obiect de activitate depistarea, păstrarea, conservarea, valorificarea științifică și punerea în circuitul public a valorilor patrimoniale, muzeul urmărește organizarea unor activități specifice pentru cunoașterea istoriei naționale și a meleagurilor prahovene, pentru publicul tânăr, avid de cunoaștere și aflat în mare nevoie de repere morale și spirituale care să-i confere conștiința de sine. Cu un patrimoniu muzeal deosebit de valoros, cele 16 expoziții permanente prezintă publicului vizitator momente semnificative din istoria acestor meleaguri sau din viața și opera unor mari personalități cultural – științifice românești.
    În decursul timpului clădirea a fost de mai multe ori restaurată, fiecare intervenţie fiind marcată de grija pentru conservarea caracteristicilor iniţiale ale monumentului. Ultima restaurare, de mare amploare, a avut loc între anii 1990 şi 1995. Cu acest prilej, respectându-se cu rigurozitate personalitatea arhitecturală a monumentului, clădirea a beneficiat de consolidările şi modernizările cerute de noua concepţie tematică a Expoziţiei permanente. La parter se află Sala Mihai Viteazul care adăpostește vestigiile privind începuturile orașului Ploiești ca așezare urbană, moment strâns legat de domnia marelui voievod Mihai Viteazul- fondatorul orașului. În spaţiile de la etaj se află cabinetul de numismatică, unde este etalată o impresionantă colecţie de monede, care ilustrează fenomenul circulaţiei monetare de la începuturile sale până în vremurile moderne. Viaţa culturală şi cotidiană din perioada modernă sunt prezentate în sala dedicată scriitorului I. A. Bassarabescu şi Prahova interbelică. În aripa sudică, ultimele două săli ale circuitului de vizitare sunt alocate „Istoriei sportului prahovean”, personalităţilor (Ilie Oană, Leonard Doroftei) şi cluburilor sportive prahovene. Holurile muzeului, la etaj, sunt amenajate cu grupaje de miniexpoziţii: obiecte de podoabă medievale şi moderne, tablouri ale pictorului Nicolae Grigorescu, arme şi nu în ultimul rând două monoxile medievale şi momentul dedicat ctitorului muzeelor prahovene prof. Nicolae Simache La exterior, intrarea muzeului este încadrată de Statuile Sfinţilor “Petru şi Pavel”, patroni ai Gimnaziului care a funcţionat aici, încă din 1868.
    Parterul clădirii Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova este dedicat expoziţiilor arheologice, acestea cuprinzând cele mai importante descoperiri din siturile în care se efectuează cercetări.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

    Când pășești în interiorul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova te cuprinde un fior și timpul se dă înapoi cu mii de ani. Ghizii experimentați te conduc prin toate sălile muzeului, dintre care, pe noi ne-a impresionat în mod deosebit Sala ”Mihai Viteazul”, în care am văzut numeroase vestigii care leagă începuturile orașului Ploiești de domnia marelui voievod și cabinetul de numismatică.
    Sălile muzeului sunt spațioase și frumos decorate cu obiecte românești și străine.
    Ne mândrim cu faptul că acest muzeu este situate în Ploiești și îl putem vizita oricând dorim, deoarece, așa cum spunea Nicolae Iorga, ”muzeul trebuie să fie o școală de istorie a gustului - și mai mult – trebuie să fie nu numai la dispoziția oricui, dar să întindă mâna către oricine, pentru a-l atrage, a-l susține cât mai mult”.

(Alina C. şi Florentin P. - clasa a VII-a)


         01-01-1970       Școala Gimnazială "Ienăchiță Văcărescu" Ploiești       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro