Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
- Zona Dobrogei, în sud-estul României.

An/secol:

-

Detalii principale / personalități / evenimente:

Date generale: - Bogăţia de locuri şi descoperiri arheologice din zona Dobrogei;

Scurt istoric:

-

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

În judeţul Constanţa sunt numeroase vestigii arheologice pe care le-am descoperit atât cu ajutorul familiei, cât şi cu şcoala, în excursiile de studiu. Locuiesc în oraşul Constanţa, care se numea Tomis, în antichitate. M-am întrebat de multe ori de ce acest tărâm de legendă este presărat cu atâtea cetăţi şi mănăstiri.
Descoperirile arheologice au scos la lumina urme din trecutul nostru. Toţi am auzit despre comoara descoperită la Hamangia, care datează din mileniul 4-2 i.Hr. – două statuete din lut ,,Gânditorul” şi ,,Femeia şezând” descoperite la Cernavodă în anul 1956. Aceste capodopere au o valoare mondială ale amintind de arta antropomorfă neolitică din România.
De asemenea, epoca bronzului (1.300-1.150 i.Hr.) este pusă în evidenţă prin descoperirile de la Hârşova, tezaurul cuprinde pahare şi cupe cu picior, vase mari de provizii, castroane, platouri cu decor, precum şi descoperirile făcute la Hagieni, Neptun, Sinoe, Dervent, Rasova, Medgidia, Poarta Alba ş.a.
Tomisul este cunoscut şi prin exilul poetului Ovidius Naso pe aceste meleaguri, unde realizează lucrări valoroase: Metamorfozele, Tristeleşi Ex Ponto.
Adamclisi (biserica lui Adam) este un alt simbol al Dobrogei, care atestă că romanii şi geto-dacii se amestecă, într-un proces îndelungat de romanizare. Urmele arheologice marchează acest proces, monumentul Tropaeum Traian de la Adamclisi este considerat ,,actul de naştere al poporului român”.
În şapte secole de stăpânire romană în Dobrogea de sud au apărut numeroase aşezări întinse şi puternice. Printre ele enumerăm câteva situate de pe ţărmul mării: Histria, Tomis şi Callatis. Apar noi cetăţi puternice Axiopolos, vechi centre getice dezvoltate de romani – Sucidava, Capidava, Carsium, Troesmisş.a.
Vestigiile antice descoperite în Dobrogea, împreună cu numeroasele şi variatele dovezi aflate în toate provinciile româneşti, exprimă în timp procesul romanizării ca bază a etnogenezei poporului nostru. Aceştia au întemeiat, alături de aşezările geto-dacice existente, o serie de castre şi aşezări civile romane, printre care Axiopolis (Cernavoda), Ulmetum (Pantelimon), Altina (Oltina) ş.a.
De asemenea, Dobrogea este cunoscută şi prin importanţa majoră în procesul de creştinare. În a doua jumătate a secolului I d. Hr., când în Dobrogea a început să predice Sf. Apostol Andrei, unul dintre cei 12 apostoli, fratele Sf. Petru. În timpul secolelor IV-VII şi, apoi, după marile migraţii ale popoarelor, creştinismul pe aceste meleaguri s-a manifestat printr-o viaţă bisericească profundă. Martirii şi moaştele descoperite atestă tăria în credinţă a populaţiei autohton. Din secolele IX-X datează complexul de 6 bisericuţe şi cavouri săpate în stanca descoperite în Dealul Tibisirul din Basarabi.
Pentru mine Dobrogea rămâne leagănul spiritual, cu o mare încărcătură istorică şi legendară. Vă invit să vizitaţi acest ţinut unic prin comorile trecutului său!
(Andrei D. - clasa a IV-a)


                           01-01-1970       Liceul Teoretic Lucian Blaga Constanta       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro