Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Se află în zona centrală a oraşului Comăneşti, la intersecţia străzilor Republicii şi Viei, la aproximativ 52 de km de municipiul Bacău.

An/secol:

Documentele din arhive amintesc anul 1815, fiind ctitorită de căminarul Spiridon, dar există şi alte păreri respectiv, 1820 sau 1830.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Construită la începutul secolul XIX, biserica a suferit mai multe modificări, care insă nu i-au afectat forma iniţială. După constituirea domeniului Ghika în Comăneşti, istoria acestui monument este strâns legată de istoria familiei de boieri, către au deţinut şi un castel în zonă, transformat astăzi în muzeu etnografic al Văii Trotuşului.În perioada răscoalei din 1907 conform unor documente, unii dintre comăneşteni au încercat să pornească o revoltă, plecând din curtea acestei biserici. Aşezarea bisericii dar şi zidurile de apărare au putut avea rolul de a-i proteja pe comăneşteni în vremea primului război mondial. După terminarea primului război mondial, una dintre reprezentantele familiei Ghika, prinţesa Ioana a organizat un cor, ea compunând piese religioase, apreciate de critici în perioada interbelică. Tot din această perioadă, mai precis anul 1932, datează şi lucrările de renovare a bisericii, refacere realizată cu sprijinul familiei Ghila, respectiv a lui Dimitrie Ghika, explorator al Africii şi colaborator al lui Grigore Antipa. În cimitirul acestei biserici au fost îngropaţi în timpul primului război mondial soldaţi germani, ruşi şi austrieci, care apoi au fost mutaţi în cimitirul internaţional din Comăneşti, alături de soldaţii români căzuţi pe câmpurile de luptă din zonă.

Scurt istoric:

Biserica ortodoxă Sfântul Spiridon a fost ctitorită de căminarul Spiridon despre care se ştiu următoarele, din documente : Spiridon Pandele, căminar cu pitac din 20 martie 1826 şi ivit (în) anul 1828, născut în satul Comăneşti, are părţi din moşiile Băsăşte (Văsăieşti) şi Dofteana şi un fânaţ în ţinutul Bacăului. În ceea ce priveşte structura propriu-zisă a bisericii ea este din zidărie masivă, groasă de 1,20 m din piatră de râu şi mortar din var şi ciment, lucru identificat în anii 80 când s-au refăcut anumite porţiuni din pereţi. În anul 1860, în urma reparaţiilor, s-a adăugat un pridvor, acoperişul în două ape, rotund în partea de răsărit, iar acoperişul turlei a devenit ascuţit în formă de săgeată fiind făcut din tablă. Dintre obiectele vechi, care mai existau în parohie, la începutul secolului al XX-lea, putem enumera următoarele: cruce cu picior de argint pentru Sfânta Masă, având înscrisuri în greceşte: ,,Adu-ţi aminte, Doamne de robii tăi, Dimitrie şi Nicolae "- 1821, Sfânta Evanghelie tipărită la Mănăstirea Neamţului în 1821, legată în argint, policandrul cu 32 de lumânări adus de la Dresda, icoana Maicii Domnului lucrată în argint, cele două clopete: unul din 1870 (de mari dimensiuni, având scris cu litere latine şi unul din 1933. Alte reparaţii au loc în anul 1924, de data aceasta capitale, în urma cărora a fost eliminat zidul care despărţea naosul de pronaus.ormându-se o singură încăpere. Construcţia bisericii ,,Sfântul Spiridon”, a suferit mai multe modificări, cele mai importante fiind cele de după anul 1990, când i s-a supraînălţat acoperişul şi turla, adăugându-se şi o casă parohială, prin grija preotului paroh Alexandru Maxim. Tot din această perioadă datează refacerea picturii din interior şi reparaţiile zidurilor din exterior, precum şi construirea unei case parohiale, a unei case mortuare şi a unui lumânărar, majoritatea enoriaşilor contribuind la realizarea lor. După cele două războaie mondiale, slujitorii bisericii au colaborat cu enoriaşii în vederea revenirii la normal, fiind parte activă a comunităţii comăneştene. Aceste lucruri sunt certificate de documentele păstrate in arhivă şi readuse la lumină de istorici. Recomandăm două lucrări inedite despre bisericile ortodoxe din Comăneşti, respectiv VIAŢA RELIGIOASĂ DIN COMĂNEŞTI, SECOLELE XIX-XX (2007) şi PAROHIILE ORTODOXE DIN COMĂNEŞTI(2011), autor Prisacariu Elena Mihaela. Dintre slujitorii bisericii, s-au păstrat în documente, dar şi în memoria enoriaşilor, numele următorilor : preotul Eftimie (înainte de 1820), preotul Arghir (între 1820-1846), preotul Vasile Hanganu (1846-1876), preotul Gheorghe Hanganu (între 1876 şi 1924, cu unele întreruperi) şi Ştefan Paraschiv (între 1924-1930) şi Ioan Lascăr, după 1970.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Pentru comăneşteni, biserica Sfântul Spiridon reprezintă un punct de reper al creştinătăţii, indiferent de dacă aparţin acestei parohii sau alteia din zonă. E locul în care diferite generaţii se întâlnesc, nu neapărat fizic, mai ales că cimitirul acesteia adăposteşte membrii familiei Ghika, o familie foarte importantă pentru istoria oraşului nostru. Între zidurile acesteia s-au auzit şi plânsete de bucurie dar şi de tristeţe, naşterea, căsătoria şi moartea fiind în perpetuă convieţuire. Biserica este zona în care printre imagini şi rugăciuni, oamenii se depărtează de cotidian şi încearcă să ajungă acolo unde conteză spiritualul. Diversele sărbători religioase, transformă locul în ceva unic pentru fiecare dintre cei care-i trec pragul, copii şi bătrâni, tineri şi maturi, femei şi bărbaţi. Merită, în cazul în care se trece prin Comăneşti, să fie văzută, atât pentru elementele de arhitectură şi pictură, cât şi pentru poveştile pe care le putem auzi, în liniştea clădirii. Pentru localnici, enoriaşi sau nu, e locul unde timpul stă în loc, iar strămoşii prezenţi, doar spiritual ne spun povestea timpului. În acest, 2015 se împlinesc 200 de ani de la ctitorire, aşa încât vă invităm pe toţi, să treceţi pragul acestei biserici ortodoxe din Comăneşti, unică prin semnificaţii şi istorie.


                        01-01-1970       Colegiul Tehnic D.Ghika Comăneşti       1 comentariu

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro