Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:

An/secol:


Detalii principale / personalități / evenimente:


Scurt istoric:


Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Ce reprezintă pentru voi în prezent Cetatea din Oradea? Ziduri vechi ca și oricare altele pe care le-ați mai văzut, dărămaturi dintr-o cladire medievală ca și oricare alta, care acum nu mai are nicio valoare?
Ea este o un tezaur care a prosperat ani la rând, dând dovadă de rezistență și de o frumusețe inegalabilă căruia i s-a simțit prezența pe teritoriul pitoresc al românilor.
In momentul actual nu se bucură de o admirație remarcabilă dar finanțată economic și reabilitată poate fi unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din România.
Construita în așa fel încat să aiba forma geometrică de pentagon, a fost o cetate impresionantă cu ziduri de o duritate excepțională. Acest monument architectonic trebuie să fie recunoscut și readus la valoarea sa de drept și aprecierea ei să fie crescândă. În ziua de azi mulți trec pe langa ea, unii o văd pentru prima data si necunoscându-i istoria nu-i dau importanţă.
Cetatea a fost o cladire ”solidă si pompoasă” având in jurul ei un șanț foarte mare umplut cu apă din Criș. În cetate erau 10 prăvălii, 150 de case mai mici din piatră, o cameră pentru soldați, trei mori și o temniță „afundată ca un iad”. Locul acesta l-a numit Várad, iar în jurul mănăstirii - care avea să ajungă vestit centru de pelerinaj s-a construit o cetate ce a stat multe secole în apărarea creștinătății. Așa a început istoria unuia dintre orașele vestite ale Europei: Varadinum, Oradea, Nagyvárad, Grosswardein. Însa dragi locuitori ai României, nu lăsați ca această piesa importanta din locul nostru natal să ramană în inimile tuturor oamenilor doar un loc lipsit de nesemnificație.
Să ne valorificam bogațiile pe care le deținem și să apreciem întru totul patrimoniul. România redescopera-ți comorile și reabiliteaza-ți tot ce a ramas și ne-au lasat stramoșii nostri!


            01-01-1970       Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea       1 comentariu

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro