Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:

An/secol:


Detalii principale / personalități / evenimente:


Scurt istoric:


Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Teatrul Regina Maria este una din cele mai însemnate clădirii din Oradea.
Aspectul exterior este îmbinat spectaculos în stil neoclasic, cu elemente neobaroce şi neorenascentiste, pe când ornamentaţiile sunt făcute în stil rococo.
Edificiul clădirii a fost structurat pe 3 nivele, acestea fiind sala, loja şi balconul. În sala de spectacol a teatrului a fost realizată o acustică perfectă. Aceste minunate aspecte care şi în ziua de azi au rămas intacte, au transformat locaţia într-un spaţiu ideal pentru piesele de teatru bine-cunoscute în România.
Capacitatea sălii este de 570 de locuri. În încăpere nu se ţin doar piese de teatru, ci şi concerte. Prima stagiune s-a deschis la data de 13 octombrie, anul 1928, prima piesă fiind “ Fântâna Blanduziei” de Vasile Alecsandri. Pe scena teatrului s-au jucat piese scrise de mulţi renumiţi scriitori români cum ar fi, I.L. Caragiale, Lucreţia Petrescu şi mulţi alţii.
Teatrul Regina Maria și-a obișnuit publicul cu un repertoriu de succes, urmărind dramaturgia națională și universală, între clasic și modern. La ora actuală teatrul dispune și de o Sală Studio cu o capacitate de 50 de locuri, și de Sala Arcadia care are 200 locuri. Aici se joacă piese scurte, se organizează spectacole cu caracter experimental.
Teatrul Regina Maria își face un titlu de onoare deoarece a lansat mari regizori care au făcut deosebite cariere artistice, cum sunt Victor Ioan Frunză şi Alexandru Darie. Trupa „Iosif Vulcan” a avut privilegiul în ultimele stagiuni.
Directorul şi totodată, manager al teatrului este domnul Daniel Vulcu. Din anul 2011, teatrul este reorganizat şi are în prezent trei trupe: trupa Iosif Vulcan, Trupa Arcadia şi Ansamblul Artistic Profesionist Crişana.
Teatrul Regina Maria este cunoscut astfel datorita actorilor ce insufletesc faimoasele piese de teatru dar și pentru arhitectura sa impresionantă.


         01-01-1970       Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro