Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Localitatea Goleşti, judeţul Argeş, pe drumul naţional ce merge spre Bucureşti, vis-a-vis de Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti (Complexul Muzeal Goleşti), la aproximativ 10 km de oraşul Piteşti.

An/secol:

1646, secolul al XVII-lea

Detalii principale / personalități / evenimente:

Biserica cu hramul „Sfânta Treime” din localitatea Goleşti, judeţul Argeş, este un monument ce datează din secolul al XVII-lea, anul 1646. Se află vis-a-vis de Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti. A fost construit de către meşterul Stoica din ordinul marelui boier Stroe Leurdeanu, cel care a construit şi Conacul Goleştilor în anul 1640. Aici sunt înmormântaţi membrii familiei Golescu, cei care au avut un rol important în istoria luptei poporului român pentru Independenţă, unitate naţională, democraţie şi propăşire culturală. Din punct de vedere arhitectural, această Biserică îmbină elemente arhitectonice munteneşti şi moldoveneşti, dar şi armeneşti şi turceşti, fiind o adevărată capodoperă a arhitecturii.

Scurt istoric:

Biserica „Sfânta Treime” din localitatea Goleşti, judeţul Argeş, aflată în imediata apropiere a Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, a fost construită în anul 1646 de către meşterul Stoica, din ordinul marelui vistier, Stroe Leurdeanu, cel care a construit şi Conacul Goleştilor în anul 1640.
Aici sunt înmormântaţi membrii familiei Golescu, cei care au avut un rol important în istoria luptei poporului român pentru Independenţă, unitate naţională, democraţie şi propăşire culturală.
În perioada Brâncovenească, Bisericii i s-a adăugat un foişor deasupra porţii. În secolul al XVIII-lea, Biserica a trecut în posesia familiei Golescu, cea care a ridicat şi o incintă de apărare, cu o baie turcească, un spital şi o casă a oamenilor săraci, în care a funcţionat şi o şcoală pentru copiii sătenilor, şcoală ce a fost înfiinţată în anul 1826 de către Dinicu Golescu.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Biserica „Sfânta Treime” din localitatea Goleşti, judeţul Argeş, ocupă un rol important, atât în istoria şi civilizaţia poporului român, cât şi în artă, domeniul arhitecturii, Biserica fiind un lăcaş de cult impunător, ce îmbină elemente arhitectonice munteneşti şi moldoveneşti, dar şi armeneşti şi turceşti, fiind o adevărată capodoperă a arhitecturii.
A fost construită din ordinul marelui vistier Stroe Leurdeanu, cu ajutorul unui renumit meşter, meşterul Stoica. Constituie, alături de Complexul Muzeal de la Goleşti, Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii, o principală atracţie turistică a judeţului Argeş, foarte mulţi turişti venind aici, pentru a simţi acea atmosferă a civilizaţiei româneşti din secolul al XVII-lea. Această Biserică, ca şi Complexul muzeal Goleşti, estre strâns legată de marile personalităţi ale istorie naţionale – familia Golescu, familie ce s-a remarcat în lupta poporului român pentru Independenţă, unitate naţională, democraţie şi propăşire culturală, membrii acesteia fiind înmormântaţi aici.


                     01-01-1970       Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro