Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Strada Oituz nr. 1, Mangalia. Monumentul este situat în centrul orasului Mangalia, lângă sanatoriul balneo-climateric.

An/secol:

1575

Detalii principale / personalități / evenimente:

Geamia este un monument în stil maur, care a fost construit cu piatră luată din zidurile cetății Callatis, ce a fost prelucrată de meșterii turci. Zidurile construcție au 85 de cm, iar capacitatea moscheii este de aproximativ 200 de persoane. În curte, alături de cimitir, se mai găsește și o fântână, ce a fost construită din piatra luată de la un vechi mormânt roman, iar în partea de nord se află și minaretul, din care, la sărbători, se poate auzi chemarea imamului (preotul musulman) la rugaciune. Intrarea este formată dintr-o verandă acoperită, a cărui acoperis este susțin de stâlpi din stejar. În interior se găsește locul de rugăciune (minbarul) al imamului, sub forma unui balcon cu trepte. Lângă minbar se află mihrabul, ce ia forma unei scobituri în perete ce este orientată către Mecca și care reprezintă altarul de unde se oficiază slujba religioasa. La etaj este spațiul destinat femeilor în timpul rugăciunii și o mică cameră, în care duminica copiii sunt inițiați în învățăturile Coranului.

Scurt istoric:

Lucrările de restaurare ale moscheii au început după 1989. Până atunci, moscheea a fost închisă și lăsată în paragină, la fel și fântâna din curtea ei, sigilată în 1959, care conform tradiției musulmane conține apa pentru purificarea morților. După 1989, moscheea a fost mai întâi restaurată de primăria Mangalia, iar apoi începând cu anul 2008, a fost în întregime restaurată, pe banii unui om de afaceri turc, care avea afaceri în România. În cadrul procesului de restaurare, care a costat în jur de un milion de euro, moscheea a primit înfățișarea inițială, înlăturându-se modificările ulterioare, a fost îndreptat minaretul, care era în pericol de prăbușire, și a fost redeschisă fântâna din curtea moscheii. Astăzi, în moschee se oficiază slujbe, în zilele de sărbătoare, la care participă membrii comunității turco-tătare din zona Mangaliei, care numără aproape 3000 de oameni, fiind deschisă spre vizitare, în restul timpului.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Moscheea „Esmahan Sultan” este o mărturie a unei perioade din istoria poporului român, când Țările Române se luptau pentru a obține autonomia față de Imperiul Otoman, care amenința cu expansiunea sa întreaga Europă. Din această perspectivă, monumentul evocă întâlnirea și confruntarea dintre civilizația turcă, clădită pe valorile islamului și civilizația europeană răsăriteană, apărătoare a valorilor creștine.
Dincolo de evocarea acestei perioade dramatice din istoria poporului nostru, moscheea „Esmahan Sultan”, este un monument cu numeroase elemente de arhitectură deosebită, expresie a stilului maur clasic. Ornamentațiile mormintelor din jurul moscheii, tavanul de lemn din moschee, poarta de acces în geamie sunt doar câteva dintre elementele artistice pentru care moscheea se merită a fi vizitată. De asemenea, moscheea reprezintă un loc în care poți învăța multe lucruri atât despre istoria islamului, cât și despre tradițiile și obiceiurile islamice. Discuțiile cu imamul, ce poate fi găsit aproape tot timpul în moschee, sau cu alți membri ai comunității turco-tătare, din România, pe care îi găsești pe lângă moschee studiind Coranul, pot fi un bun prilej de a înțelege lumea islamică și modul de gândire a unor oameni cu o confesiune diferită de a noastră.
De aceea, în zilele noastre un astfel de monument este o poartă deschisă către o civilizație cu o mentalitate diferită, pe care trebuie să o înțelegem și să o respectă. În consecință, moscheea „Esmahan Sultan” reprezintă un un model de conviețuire, o mărturie a faptului că oameni din culturi și religii diferite pot conlocui în pace și armonie.


                                             01-01-1970       Liceul Tehnologic Economic-Administrativ, Piatra-Neamț       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro