Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
în județul Maramureș, orașul Sighetu Marmației, pe strada Simion Barnuțiu, de la Parcul Primăriei, pe strada Corneliu Coposu până la ultima străduța spre dreapta. Iar dinspre strada Gheorghe Șincai, pe aceași stradă Corneliu Coposu, prima străduța la stânga.

An/secol:

închisoarea datează din anul 1987, construită de către autoritațile austro-ungare pentru a aniversa “primul mileniu maghiar”. După anul 1918 a funcționat ca o închisoare de drept comun unde erau închiși elevi, studenți și țărani din zona Maramureșului.

Detalii principale / personalități / evenimente:


Scurt istoric:

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței prezintă o închisoare cu cele mai disprețuitoare celule aflate în România de astăzi. Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței este format dintr-o clădire împrejmuită de ziduri înalte cu o curte și un lăcaș săpat în pământ pentru a aprinde o lumânare pentru deținuții care au îndurat chinurile penitenciarului. Clădirea este structurată pe două etaje, fiind penitenciarul propriu-zis în care se află celulele care au servit drept loc de “odihnă” pentru deținuți. Pe lângă aceste celule se află și celulele negre care reprezintă celulele de tortură, unde deținuții erau legați la gât de un lanț prins în podea și ținuți acolo pe întuneric fără apă și mâncare. Pe lângă celulelele care sunt special amenajate cu pozele deținuților, costumele care le purtau, chiar și lenjeriile care erau pe pat, există și camere amenajate special cu obiecte care erau folosite pentru administrare, tortură și joc (în clădire se află jocul de șah din pânză). Mai există în aceste camere, medalioane, bani, cărți, obiecte pentru scris și majoritatea obiectelor care au fost folosite în perioada în care acest memorial era folosit drept penitenciar. Pe durata vizitei, pentru persoanele care doresc să afle mai multe despre anumite obiecte, despre anumiți deținuți sau despre istoria memorialului se găsesc căști audio cu bucați sonore care iți explică ce se gășește și la ce au folosit lucrurile din camera în care asculți înregistrarea.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței are o importanța remarcabilă în istoria României deoarece această închisoare conservă obiectele și camerele în care victemele comunismului au trăit clipe de coșmar susținute puternic de prezenta torturii.
Închisoare are un istoric nemaipomenit și reușește prin diversitatea exponatelor șă redea ceea ce era folosit în perioada funcționării acesteia. Prin numerozitatea exponatelor aflate în camerele în care au trăit victimele, închisoare este unul dintre cele mai impresionante memoriale din cadrul județului Maramureș, dar, mai exact, din cadrul orașului Sighetu Marmației care pune la dispoziție, de la îmbracăminte până la camere de tortură care erau cele mai disprețuite de întreaga masă a victimelor.
Importanța acestei închisori este dată și de faptul că scriitoarea Ana Blandiana susține puternic dezvoltarea acestui memorial, fiind una dintre fondatorii acestui memorial. Scriitoarea, alături de Romulus Rusan, au pus bazele fondării memorialului care astăzi se numără printre cele mai bune memoriale care conservă lucruri importante despre un fenomen al istoriei.
În concluzie, Memorialul Victimelor Comunsimului și al Rezistenței păstrează toată istoria victimelor comunismului, care luptând pentru viață în cadrul acestei închisori au reușit să arate că perioada comunismului are și parți mai puțin bune.


            01-01-1970       Liceul Teoretic ”Emil Racovita”       3 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro