Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
în județul Maramureș, orașul Sighetu Marmației, pe strada Dragoș Vodă, la intersecția cu strada Tudor Vladimirescu și la intersecția cu strada Mihai Viteazul, lângă pensiunea Casa Iurca de Călinești.

An/secol:

casa memorială datează dintr-o perioada situată între sfârșittul secolului XIX și începutul secolului XX. Casa memorială este specifică acestei perioade datorită arhitecturii exterioare și interioare, dar și datorită aranjamentului interior al mobilierului și a decorului specific evreiesc.

Detalii principale / personalități / evenimente:


Scurt istoric:

Casa memorial Elie Wiesel este o casă cu specific evreiesc care conservă în prezent obiecte utilizate de către familia scriitorului Elie Wiesel. Antreul clădirii este reprezentat de un hol în care sunt prezentate lucruri despre Elie Wiesel, există o colecție de cărți din perioada în care a trait scriitorul și o cărte maculatoare pentru impresii și sugestii. După ce traversezi antreul, sunt deschise pentru vizitare trei camere în care sunt păstrate obiecte, poze, manuscrise și cărți ale scriitorului. Într-una din aceste trei camera sunt prezentate lucruri numai despre viața scriitorului în cadrul lagărului de concentrare de la Auschwitz.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Casa memorială Elie Wiesel este una dintre casele memoriale din județul Maramureș care are o importanță deosebită în ceea ce înseamnă trecutul omenirii deoarece păstrează memoriile și valorile unui scriitor care cu ajutorul lucrării “Noaptea” , ce descrie viața în lagărul de concentrare de la Auschwitz, reușește să ne dezvăluie ceea ce a însemnat și ceea ce înseamnă până în prezent o victimă a unui lagăr de concentrare. Casa este locul perfect în care poți să aflii în detaliu despre timpul petrecut în acest lagăr. Descrie detaliat viața lui Elie Wiesel păstrând manuale vechi din copilăria scriitorului, manuscrise ale acestuia și chiar fotografii din copilăria scriitorului, precum și din lagărul de concentrare.
Casa reușește prin arhitectura pe care o prezintă să te transpună în perioada în care scriitorul a trăit clipele de neuitat din viața lui. Prin faptul că aranjamentul statistic a obiectelor din interiorul clădirii te ajută să înțelegi perfect ceea ce a însemnat viața unei persoane într-o perioadă în care evreii erau exterminați, în adevăratul sens al cuvântului, există diferite obiecte care dovedesc trăirea acelor clipe pline de sânge și tortură. Într-o singură încăpere din această casă memorială sunt cuprinse toate lucrurile care te pun pe gânduri în legătură cu ce a însemnat acest lagăr de concentrare și ce a însemnat Elie Wiesel ca victimă a acestuia, deoarece îți descriu coșmarul enorm al scriitorului.
În concluzie, casa memorială dorește să păstreze valorile județului Maramureș așa cum au fost ele de când lumea și dorește să arate românilor, și nu numai, că ceea ce a fost, nu a fost ușor, ceea ce s-a întamplat, nu a trecut repede, ceea ce Elie Wiesel a făcut, a facut-o cu un scop, iar acest scop este descrierea cruzimii și a măcelurilor din cadrul lagărului de concentrare de la Auschwitz în cadrul rândurilor din cartea lui “Noaptea”.


               01-01-1970       Liceul Teoretic ”Emil Racovita”       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro