Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Municipiul Carei, judetul Satu Mare

An/secol:

1964

Detalii principale / personalități / evenimente:

-

Scurt istoric:

    Monumentul Ostaşului Român din municipiul Carei – Monument al Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial este amplasat in zona centrala a orasului fiind opera sculptorului Vida Gheza și a arhitectului Anton Dâmboianu. A fost inaugurat în anul 1964. Complexul monumental este realizat din piatră albă și are dimensiuni impresionante: deschiderea frontală de 18 m, adâncimea de 5 m și înălțimea de 12 m. Acest însemn comemorativ se compune din cinci elemente cu semnificații simbolice: un cap de țăran, care inspiră demnitate și statornicie (simbolul răscoalelor țărănești), o poartă cu incrustații asemănătoare celor care împodobesc porțile maramureșene (“poarta jertfelor”), o femeie plantând o floare (simbolul reînnoirii), chipul unui ostaș care impresionează prin masivitatea și trăsăturile sale aspre și un obelisc asemănător turlelor bisericilor maramureșene (simbolul flăcării veșnice). Pe acest obelisc este înscris următorul text: "Glorie ostașilor armatei române, căzuți în luptele pentru eliberarea patriei".
    Monumentul este înscris la poziția nr. 304, cod SM-III-m-A-05382, în “Lista monumentelor istorice”, actualizată prin Ordinul ministrului Culturii si Cultelor nr. 2314/8 iulie 2004.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

    Monumentul Ostaşului Român de la Carei a fost ridicat în semn de omagiu al eroilor care au purtat lupte grele pentru eliberarea Careiului în Al Doilea Război Mondial.
    La 25 octombrie 1944, armata română elibera ultima localitate românească de sub ocupaţie străină: oraşul Carei. Bătălia de la Carei şi data de 25 Octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei. Şi asta prin jertfa a 49.744 de militari (morţi, răniţi şi dispăruţi), iar acest monument a devenit simbolul eroilor care s-au sacrificat pentru a elibera oraşul nostru. În ziua de azi mulţi oameni trecând pe lângă acest monument îşi amintesc de bravii eroi care au murit în timpul celui de al doilea Război Mondial. Noi careienii ne mândrim cu acest monument care împodobeşte oraşul cu frumuseţea sa şi reprezintă un loc de omagiere a eroilor căzuţi în cel de al doilea Război Mondial. Cu ocazia Zilei Armatei Române şi Zilei Eroilor, aici au loc diverse festivităţi, în cinstea eroilor neamului şi a Armatei Române; depuneri de coroane şi parade militare, cu participarea unor personalităţi de seamă.
    Monumentul este locul de întâlnire al oamenilor care iubesc istoria, care-şi iubesc patria şi totodată loc de confesiuni si de aduceri aminte.
    Monumentele sunt importante pentru ca reprezinta istoria noastra, fac parte din cultura unui popor si sunt cea mai buna „carte de vizita” pentru un oras .

(I. Denisa si U. Georgiana, clasa a VII-a)


            01-01-1970       Şcoala Gimnazială ”Vasile Lucaciu” Carei       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro