Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Localitatea: sat ORBENI, comuna ORBENI, judeţul BACĂU Adresa: sat ORBENI, comuna ORBENI Adjud - Bacau, E85, pe partea stânga a drumului comunal spre centrul satului Orbeni.

An/secol:

Biserica de lemn "Sfântul Nicolae" a fost la început un schit, iar în anul 1785 a fost strămutată pe actualul loc.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Biserica din lemn “ Sfântul Nicolae “ este unicul monument al comunei Orbeni din judetul Bacau. Conform unei legende biserica a fost adusă din padurea Balanele de către boierul Negrii ( Fântana Popii unde s-a presupus că a fost un schit grecesc ) și așezată pe actualul amplasament în 1785. A fost construită în forma de coada rândunicii ( lemnele erau puse sub forma de coadă de rândunică ), este o biserică mică, dar totuși originală datorită turlei etajate înconjurată de gemuleţe mici din sticlă. La intrarea în biserică putem observa mulţi stâlpi decorativi care par că susţin acoperișul. Biserica este construită din lemn, în formă de cruce. Pereţii sunt din barne din lemn lipite și văruite în interior și la exterior cu culoarea maro închis. Icoanele sunt pictate pe lemn, pe un fond auriu în nuanţe slabe de culori primare ( rosu , albastru , galben). Pe vremea aceea exista riscul ca icoanele să fie furate așă că au fost acoperite cu un strat de vopsea .
În anii 1977-1978 părintele paroh Constantin Ungureanu a refăcut împrejmuirea bisericii din lemn. La înlocuirea stâlpilor de la poartă s-au gasit oseminte care au fost reîngropate în curtea bisericii. Stratul de vopsea a fost înlăturat de pe preţioasele icoane lăsând la vedere stratul auriu în care erau îmbrăcate icoanele.
Între 2004-2006 lăcașul de cult a fost supus unor ample lucrări de restaurare, pe 18 iunie 2006 având loc slujba de resfinţire a bisericii de lemn din Orbeni.

Scurt istoric:

Tradiţia întemeierii bisericii coboară până în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, pe la 1734 ar fi existat un schit aparţinând grecilor, la umbra codrului Balanele, la 20 km nord de sat, pe locul numit Fântâna Popii. Schitul aflat în inima pădurii era frecvent prădat de răufăcători, iar în 1785 biserica este adusă în mijlocul Orbenilor, după cum atestă pisania aflată la intrarea în lăcașul de cult.
Legenda mai aminteste de pariul făcut de doi boieri, cel care a pierdut, Costachi Negri ar fi desfăcut biserica de lemn și ar fi asezat-o pe actualul amplasament. Membrii familiei Negri au fost înmormântaţi îjurul bisericii.
Biserica a fost restaurată între 1973-1977 sub conducerea arhitectului Titu Elian, iar între 2004-2006 lăcașul de cult a fost supus unor ample lucrări de restaurare, pe 18 iunie 2006 având loc slujba de resfinţire a bisericii de lemn din Orbeni.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Dacă urci spre inima dealului, micuţa biserica de lemn din Orbeni nu e dificil de zărit. Un zid din brazi verzi străjuiește o poartă sculpată din lemn, iar odată intrat în curtea bisericii amănuntele arhitecturale te uimesc, cu fiecare pas pe care îl faci spre biserică. Biserica este apărată de un brâu sculptat în lemn, iar armonia lucrării te trimite la acei anonimi ziditori de temple și de palate de altădată. Lânga biserică se zăresc două pietre de mormânt, pe care sunt incizate niște cruci. Deasupra ușii de la intrarea în biserică stă pisania care amintește data ridicării clădirii: 1785.
Ajuns în aceste locuri te reîntorci în timp, în interiorul bisericii te inundă un aer răcoros, specific unei construcţii din lemn. Cele trei veacuri trecute de la ridicarea bisericii nu se cunosc, icoanele impresionează prin simplitatea lor, dar și prin îmbinarea armonioasă a culorilor. Originalitarea monumentului este dată și de turla octogonală etajată, din bârne încheiate în „coada rândunicii”, cu o streașina la nivelul coamei și un brâu median.
Aflat în mijlocul acestui loc atemporal, nu poţi să nu te lași atras de fiecare particică. Fiecare bucată de lemn face trimitere la sute de ani în urmă și amplifică starea de taină existentă în sfântul locaș. Oricât de cuprins de grijile lumești aţi fi, imaginea generală a acestui edifici creștin-ortodox vă va impresiona cu siguranţă. Îi invităm pe toţi să viziteze acest locaș plin de istorie, tradiţie și taină.


                  01-01-1970       ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 ORBENI       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro