Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Localitatea Piatra-Neamț, centrul istoric, pasaj pietonal Ștefan cel Mare, lângă Turnul Clopotniță

An/secol:

Muzeul a fost inaugurat în anul 2005.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Muzeul Cucuteni propune vizitatorilor o bogată colecție de ceramică și artă plastică decorativă aparținând celei mai vechi populații din Europa, și anume civilizația cucuteniană, trăitoare în mileniile V-III î. Hr. (în același timp cu marile civilizații egipteană și mesopotamiană) pe teritoriul est-carpatic al României, corespunzător astăzi județelor Neamț și Bacău. Muzeul este organizat pe 3 niveluri: ceramică decorativă, artă figurativă, expoziție personală Dan Monah (1943-2013, important arheolog nemțean căruia i se datorează în parte chiar înființarea acestui muzeu). La parter se pot admira vase suport, cupe cu picior, amfore cu capac, fructiere și alte tipuri de vase lucrate în ceramică frumos decorată cu motive geometrice spiralate, dovedind, dacă nu o adevărată obsesie a strămoșilor noștri cucutenieni pentru această tehnică, atunci cel puțin o măiestrie artistică strălucită. La etajul următor numeroase statuete antropomorfe și zoomorfe, majoritatea din ele înfățișând stilizat corpuri feminine reprezentând Marea Mamă, dar și obiecte de cult pecum masă altar, machetă sanctuar, altar, linguri, polonice, sugerează bogata viață spirituală a cucutenienilor. De mare interes pentru public sunt: Vasul cu suport și colonete de la Izvoare (emblema Muzelui Cucuteni), Cupa cu picior de la Poduri, Fructiera de la Podei, Amfora de la Ghelăiești, Gânditorul de la Târpești, dar mai ales Hora de la Frumușica (efigia Muzeului de Arheologie), de fapt un suport antropomorf alcătuit din șase siluete feminine, văzute din spate, ce par a fi înlănțuite într-o horă, dans cu valoare ritualică de incantare a divinității pentru obținerea de soare, grâne și apă.

Scurt istoric:

Muzeul Cucuteni este primul de acest fel din România, fiind inaugurat la data de 24 iunie 2005, chiar de Ziua Municipiului Piatra-Neamț, odată cu aniversarea atât a 120 de ani de la descoperirea stațiunii Cucuteni, cât a 70 de ani de la înființarea Muzeului de Istorie și Arheologie. Clădirea care îl adăpostește, o construcție spectaculoasă din punct de vedere arhitectonic,înscrisă în Lista Monumentelor Istorice, datând din deceniul 3 al secolului al XIX-lea, a fost anterior sediul filialei nemțene a Băncii Naționale a României. Colecția de bază adăpostește cel mai bogat și mai variat patrimoniu al culturii Precucuteni-Cucuteni din țara noastră și din lume, rod al muncii de șapte decenii a numeroși arheologi și muzeografi de la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț, principala instituție din țară care a contribuit la cercetarea și valorificarea acestei culturi străvechi prin numeroase activități cultural-științifice (conferințe, sesiune de comunicri, simpozioane și colocvii), cât și prin publicații de specialitate (monografii, sinteze, cataloage, pliante, broșuri, reviste, culegeri). În prezent, toate lucrările de cercetare și valorificare a patrimoniului cultural Cucuteni se realizează de către Centrul Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni, ce funcționează chiar în incinta muzeului.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Sunt mândră că în orașul meu natal se află un muzeu unic în lume, cel care prezintă publicului ”ultima mare civilizație calcolitică a Vechii Europe”, după aprecierea Mariei Gimbutas, ardentă susținătoare a teoriei că spațiul sud-est european este vatra vechii civilizații europene, ”o entitate culturală cuprinsă între 6500-3500 î.e.n., axată pe o societate matriarhală, teocratică, pașnică, iubitoare și creatoare de artă, care a precedat societățile indoeuropenizate, patriarhale, de lutători din epocile bronzului și fierului”. Așa îmi imaginez și eu pe cucutenieni: niște oameni pașnici și iubitori de artă, adorând-o pe Marea Mamă, zeiță a fecundității și a fertilității, căreia îi închinau figurine din lut ars, diverse produse în vase din ceramică bogat ornamentate, odată cu rugăciunile de a duce pe pământ soare, ploaie, grâne și copii.
După vizitarea acestui muzeu am înțeles parcă mai bine cum trăiau și cum gândeau strămoșii mei din epoca eneolitică, am putut să empatizez cu meșterii populari din ale căror mâini măiastre au ieșit așa lucruri minunate. Voi încheia cu o apreciere aparținând apreciatului și regretatului arheolog Dan Monah, conform căreia cucutenienii au fost ”printre cei mai dotați și mai sofisticați creatori de artă europeană preistorică”.


            01-01-1970       Liceul Tehnologic Economic-Administrativ Piatra-Neamț       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro