Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Localitatea Războieni, la 26 km de Piatra-Neamț (P. Nț -Girov-Ștefan cel Mare-Dragomirești-Unghi) și la 35 km de Târgu-Neamț (prin Hanu-Ancuței). Alături se află Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică.

An/secol:

Secolul al XV-lea, mai exact anul 1496, în timpul domniei lui Ștefan cel Mare, la 20 de ani după bătălia pierdută la Valea Albă, în memoria ostașilor căzuți în luptă

Detalii principale / personalități / evenimente:

Ansamblul ecleziastic de la Războieni cuprinde: Biserica ”Sf. Voievozi” (construită în anul 1496 de către Ștefan cel Mare), Turnul clopotniță (datând din anul 1862), precum și două construcții din secolele XIX-XX, Stăreția și Chiliile. Biserica voievodală este o construcție în piatră, cu ziduri groase, de formă dreptunghiulară, cu nouă firide alungite, dar fără abside laterale sau turle. Două din cele cinci ferestre sunt mai mari și au ornamente gotice în arc frânt. Interiorul bisericii conține pronaos, naos și altar, iar pictura actuală datează din secolul al XIX-lea, neexistând atestări documentare referitoare la pictarea pereților interiori, în timpul sau nu al ctitorului.
La mănăstirea de maici de la Războieni a poposit în peregrinările lui poetul Dimitrie Bolintineanu care a descris această călătorie în volumul ”Călătorii în Moldova” (1859). În fiecare an, pe 8 noiembrie, de Sf. Arhangheli Mihail și Gavril, aici are loc hramul mănăstirii, prilej cu care se adună atât sute de localnici, cât și numeroși pelerini.
Se spune că sub altar s-ar afla craniile oștenilor ale căror oseminte s-au descoperit înhumate într-o groapă în incintă.

Scurt istoric:

Ctitoria lui Ștefan cel Mare și Sfânt, biserica de la Războieni înscrie iată peste o jumătate de secol de existență, fiind construită în anul 1496, la 20 de ani de bătălia de la Valea-Albă (1476), întru pomenirea oștenilor moldoveni căzuți în luptă și care au înălbit cu oasele lor câmpurile și poienile și care își dorm somnul de veci sub lespezile de piatră ale edificiului. Până în 1734 aici a funcționat o biserică parohială, ulterior s-a înființat o mănăstire de călugări, transformată în mănăstire de maici în 1830 de mitropolitul Veniamin Costachi. Desființată în 1959 de autoritățile comuniste, mănăstirea devine simplă biserică parohială, măicuțele fiind trimise la Agapia, Văratec sau Slatina. Redeschisă în anul 1990, mănăstirea funcționează actualmente cu peste 25 de maici, care se ocupă între altele și de atelierele de sculptură, litografierea icoanelor, croitorie, țesutul covoarelor și tâmplărie.
Biserica a suferit câteva transformări și în ceea ce privește forma, printre care construirea în secolul al XIX-lea a două turnulețe și a unui mic pridvor, pentru ca în timpul restaurărilor dintre anii 1975-1977 să fie îndepărtate, revenindu-se la înfățișarea inițială.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Colț al pământului românesc, altar de închinare al bisericii strămoșești, mănăstirea de la Războieni este o mărturie peste veacuri atât a iubirii de Dumnezeu și de frumos, cât și a trecutului istoric și spiritual al Țării Moldovei. Asemănată cu Biserica de la Borzești, altă ctitorie a lui Ștefan cel Mare, Biserica Sf Arhangheli de la Războieni impresionează prin frumusețe, simplitatea liniilor și a formelor. De cum intri pe poarta mănăstirii simți că pătrunzi într-o altă lume: florile par mai frumoase, iarba mai verde, brazii mai maiestuoși; dinăuntru răsună glasurile melodioase ale corului de măicuțe; lumânările clipesc veșnic în fața icoanelor, amintindu-ne că suntem trăitori vremelnici pe acest pământ.


               01-01-1970       Liceul Tehnologic Economic-Administrativ Piatra-Neamț       1 comentariu

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro