Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Dumbrăviţa, Strada Mare Număr 978, lângă şcoală şi primărie

An/secol:

Actualul lăcaş, cu hramul "Sfânţul Nicolae", este construit între anii 1865-1868, sub păstorirea preotului Gheorghe Popovici.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Biserica a fost construită sub conducerea meşterilor Paul Gros din Braşov, Wönner din Merghindeal şi lemnarul Carcia din Braşov.
Construcţia a fost dusă la bun sfârşit în anul 1867 în vinerea mare în timpul domniei regelui austriac Francisc Iosif I de Habsburg, Mitropolit fiind Andrei Şaguna, din Sibiu, care a şi sfiinţit-o în anul 1868.
În urma cutremurului din 26.02.1916, turnul bisericii s-a crăpat în mai multe locuri, ameninţând să se prăbuşească. Ca urmare, credincioşii au hotarât sa-l dărâme şi să-l rezidească. Planul reconstrucţiei a fost făcut de arhitectul Mircea Popovici, fiul preotului sub care s-a şi construit, iar lucrarea a fost executată de inginerul Stanislaw şi meşterul George Moldovami, amândoi din Braşov, contra unei sume de 629.596 lei româneşti.
Biserica, ce are o capacitate de 1500- 1700 de oameni, are formă de cruce, turnul şi faţada în stil brâncovenesc. Plafonul altarului are forma semicirculară şi este împărţit în trei segmente, triunghiulare; al naosului şi pronaosului este format din patru bolte semicilindrice, legate între ele prin cinci colaci de susţinere.
Cât priveşte pictura, este de remarcat că, până în 1987 biserica nu o avut pictură interioară, ci era împodobită cu o zugrăveală în var alb, şi o mulţime de icoane pe sticlă.
Între anii 1985-1987 Biserica a primit şi veşmânt în frescă, prin mâna lui George Marin şi Tudor Torje, moldoveni stabiliţi la Bucureşti, sub păstorirea preotului paroh Ioan Cioacă şi jertfa tuturor credincioşilor.
La exact 120 de ani de la prima vizită arhierească ( de la sfinţirea ei, în 1868, de către Mitropolitul Andrei Şaguna) credincioşii au avut bucuria de a-l primi, după rânduielile şi datinile satului, în decembrie 1988 pe I.P.S.Sa. Dr. Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului, prilej cu care a avut loc resfinţirea ei.
Până atunci, însă, singura pictură din biserică era pictura din cadrul iconostasului, făcută în 1868, de către pictorul Mişu Pop, din Braşov, în stil bizantin.
În 1894 a fost adus şi montat, în turn, un ceas cu ciocan, fabricat la Viena şi adus de firma J BOTH&MŰLLER din Braşov. Sub păstorirea preotului Ilarie Gonţea, în 1924, pentru procurarea clopotelor, s-au cheltuit, în bani româneşti, 100.000 lei. Clopotele au fost turnate de Ferro-agricola Sibiu având următoarea inscripţie: ,, VIVOS VOCE – cheamă pe cei vii, MORTUS PLANGO – plânge pe cei morţi, FULGARA FRANGO- frânge fulgerele În 20 august 2007 la aniversarea a 500 de ani de la atestarea localităţii Dumbrăviţa la slujba Liturgică cu participarea Î.P.S Laurenţiu Streza - Mitropolitul Ardealului şi prof. Dr. în Teologie Ioniţă Viorel (Elveţia), fiu al satului.

Scurt istoric:

Cât priveşte Biserica comunei Dumbrăviţa (Ţânţari), putem aminti că, din vremuri îndepărtate, până în anul 1865 a existat o Biserică veche, aşezată în actualul cimitir, construită din bârne de stejar, netencuite, acoperită cu snopi de paie de secară.
Din bunurile ei, se mai păstrează până astăzi trei icoane pictate pe lemn reprezentând Sf. Cuvioasă Paraschiva, Încoronarea Maicii Domnului, Mântuitorul pe tronul arhieresc şi fragmente din iconostas, două cununii metalice, pentru miri, şi mai multe cărţi de ritual cu litere chirilice, cea mai importantă dintre ele fiind o SFÂNTĂ EVANGHELIE, din 1697, care a fost predată Mitropoliei, pentru muzeul din Alba-Iulia. De asemenea se mai păstrează unul din clopotele vechi, turnat în 1798. În urma cutremurului din 26.02.1916, turnul bisericii s-a crăpat în mai multe locuri, ameninţând să se prăbuşească. Ca urmare, credincioşii au hotarât sa-l dărâme şi să-l rezidească. Planul reconstrucţiei a fost făcut de arhitectul Mircea Popovici, fiul preotului sub care s-a şi construit, iar lucrarea a fost executată de inginerul Stanislaw şi meşterul George Moldovami, amândoi din Braşov.
Cutremurai din 4 martie 1977 a adus la degradarea construcţiei, o serie de fisuri, la bolţi şi arc dublouri cu caracter longitudinal, o serie de fisuri la arcurile ferestrelor şi o oarecare deplasare a zidăriei turlei.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Biserica Sfântul Nicolae din Dumbrăvița ridicată în mijlocul comunei, prezintă o siluetă impozantă, plină de monumentalitate, ca o catedrală. Ea reprezintă cea mai mare avuţie a locuitorilor comunei Dumbrăviţa. Biserica are planul treflat, cu absidele laterale de sud şi nord puţin ieşite în afară şi cu două turnuri oarbe, laterale, pe pronaos. La intrarea în biserică te cuprind sentimente de nostalgie deoarece atunci când faci primii paşi în interiorul ei , simţi că Dumnezeu îţi este mult mai aproape şi uiţi de problemele pe care le ai .
Altarul prezintă trei arcuri adosite în zid, ce divizează suprafaţa ca nişte nervuri şi ogive gotice.
Printre picturile care îmbracă pereţii ” bătrâni” se numără Sf.Arh.Ştefan, Sf.Ierarhi Vasile cel Mare, loan Gură de Aur, Nicolae, Maica Domnului cu pruncul pe piept, Jertfa lui Avram , Răstignirea Domnului, Rugăciunea în Grădina Ghetsimani, Coborîrea de pe cruce şi învierea Domnului, Înmulţirea pâinilor, Iisus pe mare.
Însuşi mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, a venit la Dumbrăviţa să-i binecuvânteze pe oamenii acestor locuri, în anul 2007, când s-au aniversat 500 de atestare documentară a localităţii.
Cu acest prilej, a fost marcată „Ziua credinţei şi a folclorului”, care a început cu slujba liturgică de la biserica „Sf. Nicolae şi Cuvioasa Parascheva”, din comună. Au slujit ÎPS Laurenţiu Streza, 11 preoţi şi doi diaconi. Credincioşii s-au înghesuit să atingă o bucată din veşmîntul Sfintei Parascheva, adusă de mitropolit special pentru această sărbătoare. După ce a ieşit de la biserică, alaiul a încins o horă mare.
Participând la fiecare Sfântă Slujbă, Dumnezeu mi-a dat gânduri frumoase, de a mă îndrepta spre Seminarul Teologic.Pot spune că Biserica Sfântul Nicolae îmi este a doua casă, dar nu orice casă, ci o casă, în care sunt liniştit, unde toate problemele le uit, unde sunt mai aproape de Dumnezeu.


                                          01-01-1970       ŞCOALA GIMNAZIALǍ DUMBRǍVIŢA       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro