Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Este situat în Parcul Central din municipiul Beiuș, care este traversat de DN 76: Oradea-Beiuș-Deva.

An/secol:

A fost construit în anul 1935.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Monumentul martirilor din Beiuș a fost realizat în 1935, după 16 ani de la asasinarea celor doi patrioți români. În 16 iunie 1935 a fost dezvelit în cadrul unor manifestări ample, care au inclus un serviciu religios, un parastas, o defilare și un banchet. Monumentul avea în soclu figurile în basso-relief ale celor doi martiri. Deasupra basso-reliefului, un lanț lega în jurul soclului patru echisoane, ce reprezentau Crișana, Maramureșul, Banatul și Transilvania. Deasupra soclului în bronz este reprezentată România Mare, care primește în faldurile sale pe dr. Ioan Ciordaș și pe dr. Nicoale Bolcaș, căzuți în lupta pentru apărarea drepturilor românilor. Ocupanții sovietici au distrus monumentul în 1948, dar s-a păstrat soclul, pe care, în 1995, a fost montată sculptura lui Cornel Durgheu.

Scurt istoric:

Avocații dr. Nicolae Bolcaș (1882-1919) și dr. Ioan Ciordaș (1877-1919) au fost delegați ai românilor din zona Beiușului la Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia, semnătura lor apărând pe actul de naștere al României Mari, de la 1 decembrie 1918. Ei au fost arestați de către trupele maghiare în dimineața zilei de 4 aprilie 1919 și încarcerați doar pentru motivul că luptaseră pentru unirea Ardealului cu România. Au fost asasinați în mod bestial în localitatea Lunca (la 25 km de Beiuș). În aceeași primăvară a anului 1919, pe lângă multe alte atrocități, o companie de soldați maghiari a dat foc caselor din satul Sighiștel și a ucis 14 români prin împușcare.
Pentru a cinsti memoria celor doi martiri, primăria Beiușului a decis ca piața din centrul orașului să se numească „Piața Dr. Ioan Ciordaș”, iar fosta stradă maghiară să primească numele Dr. Nicolae Bolcaș. Inițiativa care a exprimat în cel mai înalt grad considerația contemporanilor față de jertfele celor doi martiri a fost ridicarea unui monument în memoria lor. Preotul Augustin Antal a propus crearea unui fond pentru construirea monumentului în 10 mai 1919. Ulterior, s-a constituit un comitet sub președinția lui Petru E. Papp, care a lansat un apel pentru subscrierea de sume de bani pentru monument, locuitorii zonei contribuind fiecare după puteri.
În toamna anului 1934, Uniunea Avocaților din România s-a implicat în finanțarea monumentului, prin adresarea unei circulare tuturor barourilor din țară, în care destinatarii erau rugați să contribuie bănește pentru realizarea acestui proiect „pentru ca în scurt timp monumentul celor doi avocați să poată fi inaugurat”.
În 6 iunie 1935, de ziua Eroilor, a fost dezvelit monumentul eroilor dr. Nicolae Bolcaș și dr. Ioan Ciordaș, în cadrul unei ceremonii impresionante. La aceasta au participat oficialități ale statului român (Alexandru Lapedatu, ministrul Cultelor, maiorul Fundățeanu, reprezentantul Casei Regale, Tiberiu Moșoiu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, dr. Ioan Picu Băncilă, prefectul județul Bihor, dr. Ioan Pop, președintele Curții de Apel Cluj etc.). Aceștia au fost primiți de primarul Beiușului, Nerva Traian Cosma, de membri ai corpului profesoral și de elevii liceelor „Emanuil Gojdu” și „Iosif Vulcan” din Oradea, și ai liceelor din Beiuș. A fost oficiat serviciul divin de către episcopul vicar al Oradiei, Andrei Crișanul, a urmat apoi dezvelirea monumentului, după care au fost intonate cântece naționale și s-a desfășurat defilarea.
Monumentul era unul deosebit, având în basso-relief figurile celor doi martiri, patru echisoane cu numele celor patru provincii românești de la vest de Carpați (Crișana, Maramureș, Transilvania, Banat) și două amfore. La baza statuii erau gravate cuvintele: „Viața mea este a poporului meu”, care era crezul politic al lui Ioan Ciordaș. În 1948, monumentul a fost distrus de sovietici, care au montat pe soclu obeliscul cu secera și ciocanul. În ultimele zile ale anului 1989, secera și ciocanul au fost date jos, rămânând doar obeliscul. În 1993 a fost dărâmat și obeliscul sovietic, iar pe soclul rămas a fost montat monumentul actual, realizat, în 1995, de sculptorul Cornel Durgheu.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Monumentului martirilor dr. Nicolae Bolcaș și dr. Ioan Ciordaș, din Beiuș
Monumentul martirilor beiușeni, avocat dr. Nicolae Bolcaș și avocat dr. Ioan Ciordaș, reprezintă un simbol al orașului Beiuș. Este o operă de sculptură care ne aduce aminte despre un eveniment trist, petrecut în aprilie 1919, dar de o mare însemnătate pentru istoria românilor din aceste locuri. Acest monument are menirea de a păstra vie în amintirea noastră fapta înaintașilor noștri, avocații Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, care și-au oferit viața pentru idealul de 1000 de ani al românilor ardeleni, acela de a se uni cu țara și de a trăi liberi.
Bucuria evenimentului de la 1 decembrie 1918, la care a participat cei doi eroi români pe care îi evocăm, a fost diminuată de uciderea mișelească a acestor avocați, de către soldații secui. Ioan Ciordaș, doctor în Drept, fusese membru în Comitetul Executiv al Partidului Național Român din Ungaria și Transilvania și primul prefect al Bihorului din România Mare. I-a fost luată viața la doar 42 de ani. Mai tânărul său coleg, avocat dr. Nicolae Bolcaș, și-a dat viața pentru idealul național la 37 de ani, dar având satisfacția că visul secular al românilor din Transilvania se împlinise și că jertfa sa nu a fost în zadar.
Acest monument din Parcul Central din Beiuș, impresionant prin dimensiuni și prin expresivitatea artistică, a avut o istorie zbuciumată. Construit în 1935, cu eforturi financiare considerabile, a durat doar până în 1948, pentru că ocupanții sovietici ai României au considerat că istoria națională este mai puțin importantă decât internaționalismul proletar, de aceea l-au distrus și l-au înclocuit cu un monument reprezentat de simbolurile înfrățirii țărănimii și muncitorimii sovietice, respectiv secera și ciocanul. Evenimentele fericite din 1989, care au condus la căderea comunismului, au contribuit la repunerea în drepturi a adevărului istoric și la reconstruirea monumentului martirilor Bolcaș și Ciordaș, din Beiuș.
Respectul autorităților și al locuitorilor din Țara Beiușului și din întreg Bihorul pentru sacrificiul celor doi eroi este manifestat an de an, prin depunerea de flori la monumentul care-i reprezintă și prin evocarea faptelor celor doi avocați ai națiunii române. Două străzi le poartă numele în Beiuș, iar două licee, din cele trei ale orașului, au primit numele acestora. Obligația noastră, a elevilor, este de a-i comemora și de ne face demni de faptele lor. Nu trebuie să uităm că și datorită lor, noi trăim astăzi în România, ca oameni liberi, egali în drepturi cu frații noștri din Moldova și Muntenia, de care am fost despărțiți sute de ani. Datorită jerfei acestor doi eroi și a multor altor mii, asemenea lor, vom aniversa peste numai 3 ani, 100 de ani de la Marea Unire, din 1918.


                  01-01-1970       Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro