Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
În localitatea Bârsana,mănăstirea este situată la 22 de km sud-est de municipiul Sighetu Marmației, la ieșirea din Bârsana, spre podul Slătioarei, la kilometrul 17 al Drumului Județean 186.

An/secol:

Mănăstirea Bârsana a fost construită în 1390.

Detalii principale / personalități / evenimente:

În folclor se spune ca mănăstirea fost mai întâi construită în Valea Slatinii, pe malul stâng al Izei și strămutată ulterior pe malul drept, în locul numit mai târziu Podurile Mănăstirii. Mănăstirea Bârsana a fost construită la mijlocul secolului al XVI-lea,de către familia lui Dragoș voievod, pe una din proprietățile acestora.Vechea mănăstire, cu hramul Sfântul Nicolae, era unul dintre cele mai importante edificii de cultură din Maramureș, dat fiind că multă vreme a fost rezidentă episcopilor ortodocși . Ultimul episcop ortodox care a locuit la vechea mănăstire este Gavril Stefanca, menționat in izvoare istorice din anul 1738; este de altfel ultimul episcop ortodox din regiune, dupa ce greco-catolicismul s-a instaurat în zona, odata cu ocuparea Maramureșului de către Imperiul Habsburgic. Documente datând din secolul al XVIII-lea menționează călugări precum: Pahomie, preot în anul 1745, Grigoraș, preot în anul 1757, Atanasie, preot în anul 1769, 1776-1777, Varvara (de origine greacă) si Partenie, în anul 1776 si Lerotei cu alți trei călugări în 1777. Numarul călugărilor se reduce însă tot mai mult, astfel că în anul 1787 nu sunt menționați decât doi locuitori.

Scurt istoric:

Biserica este situată în Maramureșul istoric, pe valea Izei. Vechea biserică de lemn a fost construită în anul 1711 în locul numit „Părul Călugărului” de preotul nobil Ioan Ștefanca, împreună cu fii săi și alți săteni, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru protecție în timpul ciumei mari din anul anterior. Biserica a fost mutată pe Valea Izei în jurul anului 1739 pe locul unui cimitir apărut după lupta cu tătarii de la 1717. Biserica a fost mutată a doua oară când a fost adusă în sat în jurul anului 1795 în mijlocul unui cimitir de victime din timpul ciumei mici de la1742 sau de mai târziu. Interiorul bisericii a fost repictat în 1806 de către Hodor Toader, fiind influențat de stilurile baroc și rococo. Picturile au fost executate pe lemn, parțial nivelat cu bucăți textile, fixate pe pereți și acoperite cu un strat de var preparat, cum era obiceiul vremii. În anul 1929 au fost tăiate ferestrele care încadrează ușa dintre naos și pronaos. Biserica este construită din bârne asamblate în sistem „blockbau” și are plan dreptunghiular, cu pridvor cu două niveluri pe vest și absidă a altarului poligonală, în retragere. La interior este de remarcat bolta de secțiune poligonală, pe console (în comparație cu bolțile semicilindrice întâlnite de obicei), iar la exterior sunt pridvoarele cu arcade pe stâlpi sculptați și parapete traforate. Pictura murală are un program iconografic dominat, în naos, de scene din Geneză, iar în pronaos de Judecata de Apoi, ca și de discursul moralizator pus în evidență de paralelismul dintre scenele din Vechiul Testament și Patimile lui Iisus. Zugravul Toader Hodor introduce în pictura murală maramureșeană motive decorative de inspirație barocă și rococo și un mod de reprezentare pictural și dinamic, străin tradiției postbizantine.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

În vara anului 2014 împreună cu familia, am hotărât să vizităm Mănăstirea Bârsana. Ne-am urcat în automobilul propriu,și am parcurs drumul,până la Ocna Șugatag,unde ne-am petrecut un mic concediu.Faima acestei mănăstiri a ajuns la urechile noastre de la gazdele la care am stat. Așa că,în ziua Adormirii Maicii Domnului, zi de mare importanță religioasă, ne-am decis să mergem la slujba religioasă. Mulțimea de mașini parcate în apropiere ne-a vestit vecinătatea monumetului căutat.Era o mare de oameni,mulți dintre ei fiind îmbrăcați în costume naționale țărănești.Până și copii care deabia începeau să meargă erau astfel înveșmântați.În pavilionul aflat în mijlocul curții, un preot însoțit de un cor de călugărițe rosteau rugăciuni din cadrul Sfintei Liturghii. Mi-a fost greu să mă concentrez asupra slujbei când în jurul meu era atâta frumusețe. Ferestrele de la chiliile călugărițelor erau învășmântate în mușcate și trandafiri multicolori înfloriți. Atmosfera era una de pace deplină.M-am gândit în acele momente că, dacă raiul s-ar putea găsi pe Pământ cu siguranță așa ar putea arăta. Bisericuța de lemn, deși nouă avea o patină a timpului bine întipărită.Muzeul etnografic din apropiere m-a introdus și mai mult în atmosfera trecutului acestei regiuni.Am fost foarte bucuroasă să primesc în loc de bilet de intrare o carte poștală cu Mănăstirea Bârsana. Am pus-o la loc de cinste în camera mea, ca ori de câte ori mi se face dor de Maramureș s-o privesc și să-mi amintesc de frumoasele clipe petrecute acolo.


                        01-01-1970       Palatul Copiilor Bacău       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro