Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Satul Baia, Comuna Baia, la 500 m de centrul comunei , pe drumul judeţean 209H către satul Sasca Mică

An/secol:

1410-1432

Detalii principale / personalități / evenimente:

Despre fostul oraş Baia, care astăzi este doar comună, putem spune că este atestat încă din 1300 şi este fosta capitală a statului feudal Moldova, ulterior aceasta fiind mutată la Siret. Se pare că încă din antichitate erau activităţi comerciale care au ajutat la înflorirea economiei locale. Cuvantul Baia se poate traduce ca “ mină“ şi atestă exploatarea unor mine încă din antichitate. În satul Bogata, parte integrantă a comunei, se află o astfel de mină cu intrarea prăbuşită în pădurea care mărgineşte zona. Catedrala, construită de domnitorul Alexandru cel Bun pentru soţia sa Margareta, este de tip sală, construită din piatră fătuită şi brută. Se termină spre partea estică cu o absidă poligonală iar intrarea vestică este prevazută cu un turn clopotniţă. Nava este de dimensiuni mari şi cel mai probabil a fost acoperită cu bolţi ogivale.

Scurt istoric:

Baia nu a fost doar prima cetate de scaun a Moldovei ci şi un foarte important centru religios. În veacul al XIII-lea misionarii dominicani au ridicat aici o biserică, iar în 1337 e amintită într-un document istoric și o biserică franciscană, construită de sași . Apoi, în 1410 Alexandru cel Bun a vrut să-şi onoreze soţia cu această construcţie maiestuoasă.
Episcopia de Baia a fost înfiinţată în anul 1418 de către Papa Martin al V-lea, iar la conducerea acesteia s-au succedat şapte episcopi, ultimul care a purtat titlul canonic de Baia fiind Mihail Marinoski ( 1510-1523). Era recunoscutĂ la vremea aceea ca un loc de rugăciune şi de adăpost pentru toţi enoriaşii, atât pe vreme de pace cât şi în timpul războaielor cu turcii sau ungarii .
Unul dintre cele mai însemnate evenimente din viața localităţii rămâne Bătălia de la Baia, unde oștile lui Ștefan cel Mare le-au zdrobit pe cele ale regelui ungar Matei Corvin. Armata ungară a suferit o cumplită înfrângere, dar înainte de acest lucru Matei Corvin a dat foc localităţii, cu acest prilej arzând şi casa episcopului . Acesta a fost nevoit să părăsească localitatea. Catedrala catolică a fost atunci arsă aproape din temelii, ruinele de astazi stând mărturie acestui lucru. Au pierit peste 12 000 de oameni și, scrie cronicarul Grigore Ureche, „singur craiul, rănit de săgeată foarte rău, deabea au hălăduit pe poteci, de-au ieșit în Ardeal.” Cu acel prilej toată localitatea a fost distrusă. Apoi a fost reclădită casă cu casă, stradă cu stradă, reluându-se întreaga activitate.
In anul 1523 episcopia îşi încheie scurta existenţă in localitatea Baia.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Locul nostru preferat de plimbare si relaxare este, poate n-o să vă vină să credeţi, nu în parcul de joacă din centrul comunei, ci la "Ruine", aşa cum îi spun toţi oamenii satului, la ruinele Episcopiei catolice din apropierea centrului comunei Baia. Împreună cu colega mea , Miki, hoinărim printre construcţii , stăm în părculeţul amenajat din faţa monumentului, căutăm plante miraculoase pentru că locul e plin de verdeaţă care creşte liberă printre pietre, ne imaginăm cum au fost purtate aici lupte curajoase pentru apărarea neamului nostru românesc. Ne place locul pentru că are ceva misterios, de legendă, rocile sunt vechi şi parcă povestesc despre întâmplări cu eroi viteji şi domniţe frumoase şi fermecătoare. Ştim că aici a fost odată o biserică mare, cu preoţi mulţi care se rugau pentru neamul nostru şi pentru cel al polonezilor, cu care noi eram prieteni încă de pe vremea lui Alexandru cel Bun.
Ne plac orele de istorie pentru că domnişoara învăţătoare ne povesteşte despre conducatori neînfricati, despre întâmplări care au dus la clădirea neamului românesc şi ne dăm seama că avem strămoşi deosebiţi, că ne-am născut dintr-un popor falnic, care a stat fără să se teamă în faţa atâtor cotropitori. Ne inspiră pe amândoi locul acesta în care parcă auzim paşii domnitorilor Moldovei şi strigătele lor hotărâte de luptă şi de apărare a neamului românesc....Desi apreciem enorm pacea din zilele noastre, parcă ne-am fi dorit sa trăim şi în epoca aceea în care oamenii îşi înfrângeau frica şi plecau să-şi apere familiile cu curaj.
Armata ungară a suferit o cumplită înfrângere din cauza ostaşilor conduşi de Ştefan cel Mare, dar înainte de acest lucru Matei Corvin a dat foc localităţii, cu acest prilej arzând şi casa episcopului, acesta fiind nevoit să părăsească localitatea. În anul 1523 episcopia îşi încheie scurta existenţă.
La “leatul “(anul) 1561, pentru încurajarea negoțului, voievodul Alexandru Lăpușneanu stabilea in comună patru iarmaroace pe an, pentru dezvoltarea negoţului: la 13 martie, 29 iune, 8 septembrie și 14 octombrie, tradiţia menţinându-se şi astăzi ( mai rar, ce-i drept).
Chiar dacă astăzi catedrala se află în stadiul de ruină ea este bine conservată şi întreţinută. Autorităţile locale au amenajat amplasamentul plantând flori şi arbuşti decorativi, au nivelat curtea interioară şi au adus băncuţe, au împrejmuit totul cu un tradiţional gard de lemn, astfel zona putând fi integrată în circuitul turistic, alături de Biserica Adormirii Maicii Domnului, ctitoria lui Petru Rareş si Biserica Albă, ctitorie a lui Ştefan cel Mare.
Vă aşteptăm cu drag în comuna noastră să vă arătam şi alte vestigii istorice !


         01-01-1970       Scoala gimnaziala nr. 3 Baia       2 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro