Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Muzeul Ciprian Porumbescu se află situat în localitatea Ciprian Porumbescu la 30 km de Suceava. Ciprian Porumbescu este o comună din județul Suceava,care inițial a purtat denumirea de Stupca. Localitatea Ciprian Porumbescu este situată pe DJ 178, la următoarele distanțe de principalele localități ale județului Suceava: 18 km de Gura Humorului, 30 km de Suceava și 40 km de Fălticeni.

An/secol:

anul 1971

Detalii principale / personalități / evenimente:

Principala personalitate care o evocă muzeul este compozitorul Ciprian Porumbescu, născut la data 14 octombrie 1853, Șipotele Sucevei. Decedat la data de 6 iulie 1883 la Stupca, azi Ciprian Porumbescu. A început studiul muzicii la Suceava și Cernăuți, apoi a continuat studiile la Viena. În anul 1871, la aniversarea a 400 de ani de la zidirea Mănăstirii Putna, participă alături de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol, Nicolae Teclu şi alţii. Atunci a uimit pe toată lumea cu minunatul său cântec de vioară. A obţinut o bursă şi a reuşit să-şi continue studiile la "Konservatorium fur Musik" din Viena, unde dirijează corul Societăţii Studențeşti "România Jună". A avut și o importantă activitate patriotică. Lucrări faimoase,Crai nou și Balada pentru vioara și pian. A murit la 29 de ani în Stupca acum numită în onoarea sa,Ciprian Porumbescu. A fost unul dintre cei mai faimoși compozitori români ai vremii sale. A fost arestat pentru activitatea sa politică. În timpul detenției a scris cele mai bune piese. Muzeul Ciprian Porumbescu situat la câteva sute de metri de Casa Memorială cuprinde o expoziţie memorial-documentară care reconstituie viaţa şi activitatea muzicianului. Sunt expuse obiectele, partiturile şi scrisorile în manuscris, fotografiile, copiile după documente conturând cu claritate personalitatea muzicianului.

Scurt istoric:

Muzeul Memorial Ciprian Porumbescu, inaugurat în anul 1971, este organizat într-o clădire impozantă nu numai prin vechime (datează de la începutul secolului -XIX -lea), ci şi prin coordonatele neoclasice ale stilului arhitectonic.
Casa Memorială Ciprian Porumbescu, inaugurată în anul 1953, este adăpostită într-o anexă originală – singura care s-a păstrat – a fostei case parohiale de la Stupca (Ciprian Porumbescu), locuită de familia preotului, scriitorului şi militantului român din Bucovina, Iraclie Porumbescu, tatăl compozitorului.
În anul 1865, preotul Iraclie Porumbescu a fost transferat ca paroh în satul Stupca, păstorind acolo până în 1884. Casa parohială era construită din lemn și avea patru încăperi mari, despărțite prin tindă și având în față un cerdac. Pe lângă aceasta, mai exista și o casă mai mică cu două încăperi, într-una din ele fiind bucătăria, iar în cealaltă cancelaria parohială, unde preotul își primea enoriașii.
Casa parohială din Stupca a fost dărâmată, păstrându-se doar clădirea care adăpostea bucătăria și cancelaria. În această căsuță țărănească, aflată într-o livadă, a fost amenajată în anul 1953 Casa memorială Ciprian Porumbescu. Casa memorială are două camere, un hol și o verandă. În cele două încăperi ale locuinței a fost organizată o expoziție de bază, care conține exponate autentice (obiecte care au aparținut familiei, pianul Mărioarei Rațiu-Porumbescu – sora compozitorului etc.) cu o impresionantă forță evocatoare, reconstituind o atmosferă de epocă, proprie mediului în care a trăit și a creat marele compozitor român Ciprian Porumbescu.
Mormântul lui Ciprian Porumbescu se află în cimitirul satului Stupca, în apropiere de altarul Bisericii Sfântul Dumitru. El a fost inclus pe Lista Monumentelor Istorice din județul Suceava din anul 2004.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Pentru mine acest muzeu este foarte important deoarece păstrează amintirea vie a marelui compozitor. Muzeul este un punct de atracție pentru turiști deoarece sunt expuse pianul și vioara marelui compozitor, putem detalii importante din viața artistului și despre marea lui dragoste. Marele compozitor Ciprian Porumbescu a învățat pentru prima data să cânte în marele conac astăzi numit muzeul Ciprian Porumbescu. În acest conac se țineau petreceri grandioase unde participau boieri și negustori care luau parte la spectacolul susținut de copii.
Personalitatea compozitorului este evocată în muzeu și de activitatea sa patriotică. Devenit student la Facultatea de Teologie de la Cernăuți, Ciprian și foștii săi colegi fondează Arboroasa, prima societate academică din Bucovina. În perioada în care autoritățile se pregăteau să sărbătorească 100 ani de la anexarea Bucovinei, tinerii studenți români publică în revista societății un articol în care denunță ocupația străină a ținutului istoric românesc. Ei țin o conferință pe această temă, pe care o decalează cu două ore mai devreme pentru ca autoritățile să nu apuce să o întrerupă. Evacuați din sală de către soldații colonelului imperial, studenții merg pe străzi cântând imnul Tricolorul compus de Ciprian Porumbescu.
A fost arestat pentru convingerile sale patriotice iar în închisoare a compus cântecul: Pe-al nostru steag e scris Unire, care a fost difuzat în exterior prin bunăvoința unui gardian. Ciprian Porumbescu își petrece sărbătorile de iarnă într-o celulă friguroasă din închisoare și se îmbolnăvește de tuberculoză care ulterior a dus la moartea timpurie a compozitorului. A lăsat în urma sa numeroase opere cum ar fi: „Rapsodia română pentru orchestră”, „Serenadă”, „La malurile Prutului”, „Altarul Mănăstirii Putna”, „Inimă de român”, „Gaudeamus Igitur”, „Odă ostașilor români” și altele.
În ziua de azi se fac eforturi remarcabile pentru renovarea,restaurarea și refacerea monumentului compozitorului, a muzeului și a drumurilor de acces către acesta.
În memoria marelui compozitor în fiecare an în comuna Ciprian Porumbescu se organizează festivalul național Ciprian Porumbescu.


         01-01-1970       Colegiul Alexandru cel Bun Gura Humorului       2 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro