Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Strada Nicolae Iorga nr.14, Botoşani

An/secol:

Secolul al XIX – lea

Detalii principale / personalități / evenimente:

Clădirea originală, aflată în stare de ruină in anul 1965, este restaurată complet în stilul arhitecturii populare, având caracteristicile celui mai vechi şi mai raspândit tip de locuinţă de târgoveţ din zonă. Marele scriitor român a făcut primul an de liceu la Colegiul Naţional "A.T.Laurian", apoi s-a transferat la un liceu din Iaşi, deoarece fusese exmatriculat timp de două săptămâni refuzând să continue cursurile la Colegiul Naţional "A.T.Laurian". Citind foarte multe cărţi, acesta a acumulat multe informţii, iar datorită acestui fapt a dat toate examenele într-un singur an şi a absolvit Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" cu diploma ,,magna cum laude" la vârsta de 19 ani .

Scurt istoric:

Dintre cele 10 locuințe schimbate de familia istoricului în perioada copilăriei și adolescenței sale, este singura clădire ce s-a păstrat din secolul al XIX-lea, fiind atribuită de botoșăneni lui Nicolae Iorga, încă din perioada interbelică, deși familia Iorga a locuit aici în calitate de chiriași între anii 1876 - 1880.
Cladirea, construita in stil moldovenesc, a suferit câteva modificari de-a lungul timpului. Astfel, i-a fost schimbat acoperişul din tablă cu unul din şindrilă, iar stâlpii de beton au fost înlocuiţi cu unii de lemn. Clădirea muzeului este declarată monument istoric. Clădirea originală, aflată în stare de ruină în anul 1965, este restaurată complet în stilul arhitecturii populare, având caracteristicile celui mai vechi și mai răspândit tip de locuință de târgoveț din zonă.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Reporter : De ce această este singura casă care s-a păstrat dintre cele zece? Ghid: Cât timp au trait ei in oraşul Botoşani, nu au avut o casă a lor proprie şi au trăit în diferite spaţii închiriate şi s-au identificat undeva la zece locuinţe unde a locuit familia Iorga.
Reporter : Ce s-a întâmplat cu celelalte case?
Ghid : Celelalte case s-au prabuşit sau au fost demolate. Nu au stat foarte mult într-o casă. De exemplu, Nicolae Iorga s-a născut într-o casă în zona Centrului Vechi al oraşului, în apropierea Bisericii Sf. Spiridon.
Reporter: Cât timp au locuit în acea casă?
Ghid: Ei bine, după aproximativ un an, îi identificăm familia ca locuind lânga Gară pe Str. Ferati, unde se naşte şi al doilea fiu al familiei, George. Şi tot aşa s-au mutat din casă în casă, fiind în căutarea locuinţei perfecte. El a rămas orfan de tată la vârsta de 5 ani, iar mama, pentru că nu avea o slujbă, a cerut ajutorul primăriei, care i-a oferit o locuinţă şi de aceea mergea în căutarea unui spaţiu adecvat pentru copii, dar să fie şi cât mai ieftină.
Reporter: De ce a fost aleasă această casă?
Ghid: Dintre toate cele zece locuinţe din care s-a tot mutat familia, Nicolae Iorga consideră că aceasta este casa perfectă, numind-o ,,Casa copilariei sale" şi de aceea e singura care s-a păstrat parţial până în `65. El a trait aici, de la vârta de 5 pană la 10 ani, tot aici a înteles ce se află în jurul lui, fiind fermecat de această casă şi de grădina cu flori din faţă.
Reporter: În ce an a fost restaurată complet?
Ghid: În anii `70 a fost restaurată , iar în 2010 a fost ultima reabilitare. Reporter: Câte persoane au locuit în total aici?
Ghid: Locuia proprietara cu cele două fiice ale ei şi Zulnia, mama sciitorului, cu cei doi fii ai săi.
Reporter: Ce obiecte originale se mai păstrează aici?
Ghid: Obiectele cele mai importante sunt cele din donaţiile urmaşilor, precum ceasul de masă, un vas;fotografii originale ale familiei, numeroasele cărţi scrise de Nicolae Iorga dar şi cărţile din care învăţase să citească şi multe alte obiecte, scrisori, documente ale familiei pe care le păstrăm în depozit.


                  01-01-1970       Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" Botoşani       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro