Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Judeţul Botoşani, municipiul Botoşani, strada Unirii, numărul 15.

An/secol:

Secolul al XX-lea

Detalii principale / personalități / evenimente:

După finalizare până la 1948, clădirea a avut rol de Prefectură a Judeţului Botoşani. Între anii 1946-1976 a îndeplinit rol de Primărie, adăpostind în spaţiul său şi alte instituţii publice din oraşul Botoşani. După 1976 clădirea dobândeşte destinaţia de Muzeu de Istorie a Judeţului Botoşani,cu scopul de a crea un spaţiu în care să se expună cele mai importante arme privind istoria românilor, descoperite pe teritoriul Judeţului Botoşani. Muzeul are 17 săli de expoziţie dispuse pe două etaje ale clădirii. Are două secţiuni : Arheologie şi Istorie. Exponatele muzeului conţin piese paleolitice, vase cucuteniene, podoabe dacice, monede romane, tezaure monetare din epoca medievală, documente, hărţi, etc. Clădirea a fost dotată cu instalaţiile necesare între 1907-1909 (apă, canal, iluminat electric) precum şi cu mobilier, foarte multe dintre acestea fiind proiectate sau propuse de arhitectul Petre Antonescu.

Scurt istoric:

Din punct de vedere arhitectonic, clădirea este o construcţie făcută într-un stil amestecat de influenţă franceză. Petre Antonescu a fost, de altfel, format la Şcolile de arhitectură din Franţa. A cunoscut aproape toate edificiile ridicate de domenii şi baterii din ţările româneşti. Muzeul este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale oraşului. Este deschis încă din anul 1984. Se păstrează aici cele mai vechi dovezi care atestă locuirea acestei zone. Expoziţia de bază a acestui muzeu de istorie reflectă foarte bine specificul geto-dacilor. Muzeul reuneşte şi câteva obiecte importante din punct de vedere cultural, ce s-au aflat sub posesia unor reprezentanţi ai culturii româneşti, precum Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, George Enescu, Grigore Antipa, Ştefan Luchian sau Octav Băncilă.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

În opinia noastră, muzeul este important pentru noi, deoarece în muzeu sunt prezentate dovezi de existenţă a oamenilor din cele mai vechi timpuri până in prezent. Acolo sunt prezentate toate etapele omenirii, viaţa, modul de dezvoltare şi evoluţia acesteia.
Muzeul reprezintă interesul pentru cultură, cultura este creată în mintea oamenilor din cărţi, mituri, iar pe unele persoane, muzeul le poate influenţa să cunoască istoria mai cu drag şi să le determine să îşi afle originile şi strămoşii. Sentimentul pe care îl ai atunci când intri într-un muzeu este o emoţie foarte mare pentru că vezi multe lucruri din timpuri diferite adunate toate la un loc, iar când ştii că acele obiecte sunt făcute de mâinile oamenilor, sentimentele de emoţie şi de dragoste pentru istorie te cuprind de-a-ntregul şi nu te mai lasă să te desparţi de acel muzeu.
Impresia noastră este că muzeele reprezintă unele dintre cele mai importante clădiri de cult, deoarece prin ele se păstrează sentimentul de patrotism, iar prin ele lumea contemporană află ce a însemnat să trăieşti acum sute sau mii de ani în urmă.


               01-01-1970       Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" Botoşani       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro