Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Strada Nicolae Iorga, la nr. 14, la circa 100 m de B-dul Mihai Eminescu și 1 km de la intrarea în municipiul Botoșani, venind dinspre Iași

An/secol:

Casa memoriala datează din a doua jumatate a secolului al XIX-lea fiind declarată monument istoric şi reprezentând doar una din cele 10 case schimbate de familia lui Nicolae Iorga.

Detalii principale / personalități / evenimente:


Scurt istoric:

În anul 1965 clădirea a fost restaurată pentru ca în 1967să ia fiinţă biblioteca “Nicolae Iorga” . Între anii 1967-1971 s-a constituit patrimoniu muzeeal şi s-a amenajat expoziţia de baza, în 1971 s-a inaugurat expoziţia permanentă iar din 1977 devine secţie a Muzeului Judeţean de Istorie

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Pe o străduţă liniştită dar aproape de bulevardul zgomotos se iveşte o casuţă cochetă dar care contrastează cu casele din jur. Nu este construită din materiale moderne ci păstrează imaginea secolului al XIX-lea atunci când a fost construită. Este acoperită cu şindrilă, cerdac, gemuri mici cu grilaj. Tabliţa din curte ne arată că este un monument istoric Casa Memorială Nicolae Iorga. Aparţine Muzeului Judeţean şi este singura clădire care s-a păstrat din cele zece locuinţe schimbate de familia istoricului în perioada copilăriei şi a adolescenţei sale. În interior într-o ordine desăvârşită se găsesc un mare număr de cărţi scrise de istoric, reviste şi ziare pe care acesta le-a editat sau îndrumat şi o colecţie de fotografii de familie. În camera copiilor se simte pasiunea cititului de care era stăpânit fiul cel mare al familiei Nicolae. Aceasta este redată prin etajera cu cărţi, masa de scris, sfeşnicul de pe masă. Intrând acolo parcă am împrumutat şi eu un pic din pofta pentru citit şi cunoaştere cu care era înzestrat marele istoric. Cele două încăperi locuite de Zulnia Iorga şi cei doi copii ai săi Nicolae şi George păstrează pecetea secolului trecut casa fiind renovată fiind renovată păstrând stilul arhitecturii populare împrumutând din caracteristicile celui mai vechi şi răspândit tip de locuinţă de târgoveţ din zona Moldovei.
Cine vizitează nordul ţării nu ar trebui să ocolească această casă memorială, trebuie vizitată pentru a înţelege mai bine personalitatea unui om de ştiinţă complet: istoric, critic literar , documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist pe care George Călinescu l-a numit „Voltaire al României“.


               01-01-1970       Liceul Teoretic Grigore Antipa       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro