Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Biserica Precista este situată în centrul municipiului Bacău, strada 9 Mai, nr. 48, în fața muzeului de istorie "Iulian Antonescu". Majoritatea autobuzelor opresc în stație, la mai puțin de 50 de m. de biserică. În fața biserici se află o parcare pentru 50 de autoturisme.

An/secol:

01.01.1491

Detalii principale / personalități / evenimente:

Biserica Precista din municipiul Bacău are hramul "Adormirea Maicii Domnului" şi a fost sfinţită la data de: 01.01.1491. Este o construcţie de plan treflat cu turlă, având lungimea de 25,68 de m., lăţimea pronaosului de 9,62 m., lărgimea naosului este de 8,12 m. Lărgimea în dreptul absidelor este de 11,24 m. Biserica Precista este unul din monumentele reprezentative ale epocii lui Ştefan cel Mare.

Scurt istoric:

Alexandru Voievod, fiul lui Ştefan cel Mare, este ctitorul bisericii Precista, sfinţită pe 01.01.2015: Lăcaşul a fost înzestrat cu un "Tetraevanghel"(23.04.1491), panaghiar, de către voievod.
În secolul al XVII-lea, în vremea domniei lui Vasile Lupu, Biserica Precista cunoaşte unele transformări, reparaţii şi este înzestrată de către domnitor cu satele Letea şi poporul mănăstirii Trei Ierarhi din Iaşi. În secolele: XVIII-XIX, Biserica Precista suferă unele schimbări îm arhitectura sa, prin adăugarea unei turle şi a unui pridvor, de către arhimandrutul Nilos de la Mănăstirea Esfigmenu din Athos.
În 1924, după declararea bisericii, monument istoric, încep lucrările de restaurare sub conducerea arhitectului George Sterian.
Incă din anii: 1984-1988, încep restaurarea Curţii Domneşti, lucrările arheologice efectuate scot la lumină, subsolul Turnului de apărare al Curţii Domneşti.
După revoluţia din 1989, prin efortul preoţilor şi enoriaşilor, biserica este repictată în tehnica fresco, se reface împrejmuirea monumentului printr-un zid de piatră, pictat la exterior şi interior, se construieste o casă praznicară, un foişor, sunt consolidate: Curtea Domnească şi Turnul de apărare.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Orele de cultura civică, de istorie, de dirigenţie pot fi realizate în incinta Bisericii Precista, pe treptele Curţii Domneşti, ridicată de Alexandru voievod, fiul lui Ştefan cel Mare. Elevii îşi pot imagina cum arăta în secolul al XV-lea un palat voievodal, un turn de apărare din care se vedea întreaga vale a râurilor Bistriţa, Siret, principalele ramificaţii ale drumurilor de legătură între regiuni, Ţara Românească şi Transilvania.
Elevii din Bacău pot să vadă un monument din timpul lui Ştefan cel Mare, să cunoască principalele trăsături ale arhitecturii ştefaniene, să facă comparaţii cu alte biserici construite în timpul marelui domnitor.
Catapeteasma bisericii care datează din secolul al XVII-lea are icoane de o valoare inestimabilă.
"Tetraevanghelul " bisericii Precista se află la Muzeul Naţional din Moscova, iar "Panaghiarul" se găseşte la Muzeul Naţional de Artă al României.
La fiecare început de an şcolar se face o slujbă, te deum, pentru elevii, cadrele didactice, părinţi.
În 2015, Biserica Precista are un rol proactiv în comunitatea din municipiul Bacău, prin deschiderea manifestată în diferite proiecte sociale ale şcolilor, marcând importanţa anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi.


                        01-01-1970       Școala Gimnazială "Alecu Russo" Bacău       1 comentariu

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro