Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Palatul Vulturul Negru este un monument arhitectonic reprezentativ al municipiului Oradea. Palatul a fost construit între anii 1907-1909 pe amplasamentul unui vechi han orădean, Hanul Vulturul. Unele surse vorbesc despre ridicarea acestuia pe un alt palat, Palatul Arborele Verde, care găzduia manifestările culturale şi politice.

An/secol:

1907 – 1908

Detalii principale / personalități / evenimente:

Arhitectura – Secession Arhitecţii – Komor Marcell şi Jakab Dezső Oradea se mândrește cu una dintre cele mai frumoase arhitecturi austro-ungare din vestul României. Elegantul oraș se întinde chiar lângă granița cu Ungaria. Specificul sau este dat de influentele austro-ungare, stăpânirea imperiala exercitând o puternica forța civilizatoare. In centrul vechi se amesteca armonios numeroase obiective turistice - palate si catedrale, o fortăreața pentagonala impresionanta si râul Crișul Repede care șerpuiește chiar prin inima orașului. Oradea a fost un important centru administrativ încă din Evul Mediu, in diverse epoci, romanii, ungurii, turcii si austriecii si-au lăsat cu toții amprenta asupra orașului, cunoscut inițial după numele sau latin de Varadinium. Monumentele arhitecturale care au supraviețuit in Oradea sunt reprezentate de clădiri in stilurile medieval, baroc, secesionist si art nouveau.

Scurt istoric:

Complexul Vulturul Negru este poate cea mai monumentală realizare arhitectonică din Oradea şi din Transilvania, dacă ne referim la stilul constructiv secession. Concursul pentru ridicarea acestui complex arhitectural a fost câştigat de arhitecţii Komor Marcell şi Jakab Dezső. Construcţia sa, pe vechiul amplasament al Hanului „Vulturul Negru”, demarează în anul 1907 sub conducerea inginerului constructor Sztarill Ferenc, iar în luna decembrie 1908 construcţia era finalizată. Format din două corpuri de clădire inegale şi asimetrice, legate de un al treilea situat median şi mult retras, complexul urma să adăpostească un teatru, săli de bal, cazinou, birouri etc. Pasajul în formă de Y şi cele trei intrări (principală din Piaţa Unirii, secundare din străzile V. Alecsandri şi Independenţei), avalanşa ameţitoare de linii curbe, alternanţa de stucaturi-basoreliefuri cu motive florale şi figurative, vitraliile şi imensele candelabre sunt organizate compoziţional atât de simetric încât distincţia edificiului nu se poate contesta.
Clădirea este de colt, cu parter înalt si patru etaje, format din doua corpuri între care se găsește un pasaj vitrat cu acces spre str. Independentei, Piața Unirii si str. Vasile Alecsandri. Fațada principala dinspre Piața Unirii este asimetrica, fiind formata din doua corpuri mari, inegale, ce releva cel mai bine stilul secession. Fațada corpului din str. Independentei este mai ordonata si sobra. Motivul central îl reprezintă un corp ieșit, impartit în doua registre, care se termina în atic trilobat, având un vitraliu în timpan. Vitraliul cu vulturul negru, devenit o emblema a ansamblului, a fost executat în 1909, în atelierul oradean Neumann K. S-a acordat o mare atenţie tuturor detaliilor şi simbolurilor utilizate. Stilul floral curbiliniu, specific secessiunii berlineze, face, totuşi, concesii viziunii eclectice, cu nostalgii neo-barochizante, foarte apreciate în epocă. Ornamentele sunt dispuse pe toate elementele interioare (plafoane, bolţi, ferestre, uşi, lambriuri, balustrade, pereţi, coloane, vitralii). În interior, cel mai frumos decorate sunt hotelul şi sala mare de spectacole, azi transformată în cazino. Se păstrează vitraliile şi stucăturile originale, precum şi întrega decoraţie arhitecturală, fapt ce conferă complexului “Vulturul Negru” o valoare patrimonială excepţională.
Clădirea este multifuncționala, cuprinzând, la vremea inaugurării, cazino, hotel, birouri, restaurant, grupate în trei corpuri asimetrice. În prezent, în clădire funcționează un hotel, un cinematograf, o banca, si mai multe cluburi, cafenele si restaurante, fiind un loc important de întâlnire pentru scena sociala a Oradiei. Inima complexului de clădiri îl constituie pasajul central, în forma de Y, cu intrare dinspre Piața Unirii şi ieșiri spre străzile Independentei si Vasile Alecsandri. Acest pasaj se pare ca a fost inspirat de celebra galerie Vittorio Emanuele din Milano. Complexul, conceput cu doua fațade - una spre piața si alta spre Cris - este reprezentativ pentru stilul secession, şi cuprinde un hotel (recent renovat în stilul original), o sala mare si una mica de spectacole, restaurant, cafenea, cofetărie si numeroase magazine.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Orașul de pe Crișul Repede este considerat unul dintre cele mai importante centre ale secessionului din țară, iar în anul 1999 Oradea a intrat în Reţeaua Oraşelor Art Nouveau, fiind recunoscuta pentru arhitectura secession vienez. Astfel numărul mare al clădirilor în stil secession a contribuit la imaginea orașului Oradea. De departe cea mai importantă, mai cunoscută şi mai impunătoare clădire este Palatului Vulturul Negru. Traseul turistic prezentat de Szucs Noemi - ghid turistic autorizat, cuprinde următoarele obiective turistice:
- Palatul Ulmann, anul de construire:1913. Arhitect: Lobl Ferenc si Gersler Megyeri.
- Casa Vago, anul de construire:1905. Arhitect: Vago Jozsef si Vago Laszlo
- Palatul Moskovits II, anul de construire:1910 - 1911. Arhitect: Vago Jozsef & Laszlo si Lajos Incze
- Palatul Deutsch, anul de construire:1906 - 1909. Arhitect: Sztarill Ferenc
- Palatul Fuchsl, anul de construire:1902–1903.Arhitect: Zoltán Bálint şi Lajos Jámbor
- Markovits Mathezer, anul de construire:1911. Arhitect: Frigyes Spiegel
- Palatul Moskovits I, anul de construire:1905. Arhitect:Rimanóczy Kálmán sn
- Palatul Apollo, anul de construire: 1912-1916. Arhitect:Rimanóczy Kálmán Jr
- Palatul Stern, a fost construit între anii 1904-1905 de arhitecții Komor Marcell şi Jakab Dezső, în stil secession.
- Palatul Rimanóczy Jr, a fost reşedinţa renumitului arhitect Rimánoczy Kálmán junior. A fost proiectat și construit în stil eclectic cu elemente neogotice de proprietarul clădirii Rimanoczy Kalman Junior in anul 1903.
- Palatul Sonnenfeld, este cel mai vechi palat în stil secession din Oradea, construit de arhitectul Speiegel Frigyes în anul 1899.
- Casa Adorjan I și II, sunt două clădiri construite în perioada 1903-1905, de arhitecții Komor Marcell, Jakab Dezso.
- Hotel Astoria, anul de construire: 1902. Arhitect: Starill Ferenc. La parter se afla renumita cafenea EMKE, cu mobilă în stil secession, Cafeneaua Emke era locul de întâlnire preferat al scriitorilor, poeţilor şi jurnaliştilor, precum Ady Endre, Octavian Goga, Zaharia Stancu
- Casa Poynar, a fost construită în anul 1907, în stil secession, de arhitectul Sztarill Ferencz.
- Casa Darvas La Roche, a fost construită de fraţii Vágó László şi Vágó József și este înfrumuseţată de numeroase elemente de secession vienez. A fost construită în perioada 1910-1911 și este considerată cea mai originală locuinţă individuală construită în municipiul Oradea.


         01-01-1970       LICEUL TEORETIC ADY ENDRE ORADEA       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro