Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Loc. Vorona-Mare, com. Vorona, în partea dreaptă a DJ 208 C, Botoşani-Liteni

An/secol:

1794

Detalii principale / personalități / evenimente:

Biserica din satul Vorona-Mare poartă hramul "Adormirea Maicii Domnului" şi este ctitoria spătarului Vasile Crupenschi -care îşi doarme somnul de veci în pronaosul construcţiei sale. Edificiul masiv a fost afectat de cutremure şi alunecările de teren; de aceea, în secolele XIX şi XX, urmaşii săi au contribuit la înnoirea locaşului de cult şi i-au asigurat dăinuirea în timp. Tradiţia locală păstrează faptul că la zidirea bisericii au lucrat meşteri italieni.

Scurt istoric:

Biserica din Vorona-Mare a fost zidită în anul 1794 de către spătarul Vasile Crupenschi şi soţia sa, Maria, născută Vârnav, la marginea "sloboziei" Voronei. Deoarece era situată în preajma drumului de pe valea Siretului, ce lega Ţara de Sus a Moldovei de Ţara de Jos, pe care se deplasau adesea nu numai negustori, ci şi oşteni şi răufăcători, boierul amintit a realizat din ctitoria sa o adevărată cetate. Zidurile groase ale construcţiei i-au asigurat boierului protecţie în vremuri de bejenie şi i-au datat edificiului un plus de rezistenţă. Masivitatea turlei -clopotniţă de pe pronaos au impus meşterilor italieni utilizarea de soluţii constructive locale şi occidentale prin care greutatea suplimentară s-a "descărcat" printr-un sistem de arce realizate cu multă ingeniozitate. Marele cutremur din 1801 a fisurat serios pereţii bisericii. Terenul instabil a completat opera distructivă a naturii. În 1836, la trei ani de la moartea ctitorului, soţia sa şi nepotul său, Ioan Cantacuzino(desemnat "clironom"-moştenitor), au "prefăcut" locaşul de cult şi nu au uitat să îl doteze cu cărţi de cult şi cu un pomelnic ctitoricesc, pe care l-au înscris şi pe Luca Arbore, proprietar al Voronei după 1463. La sfârşitul secolului XIX, biserica era din nou în stare de degradare."Prin 1875, a mai fost reparată şi acoperită cu cheltuiala marelui proprietar moşiei Tudora-Vorona, reposatul Lascar Paşcanu şi soţia sa, Lucia. Iar prin anul 1903, ajungând în stare forte proastă şi aproape de ruină din causa marilor crăpături în ziduri şi bolta de sub clopotniţă(...). După cari, prin neobosita stăruinţă şi energie a parohului acestei parohii, numit Dimitrie Ştefănescu, cari a reuşit a i se face din nou reparaţie radicală în tomna anului 1904 şi primăvara anului 1905, când s-a terminat reparaţia", precizează un act comemorativ. Ultimele rearaţii s-au efectuat între anii 2010-2013.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Trecerea prin timp a oamenilor se măsoară adesea prin simboluri...Unii seamănă în urma lor nestatornicie, alţii îşi netezesc eternitatea prin trăinicia faptelor lor. La Vorona-Mare, boierul Vasile Crupenschi şi soţia sa au aşezat în calea uitării o biserică ce se ridică mândră printre umbrele Dealului Holbanului şi ale copacilor ce-i susţin mijlocul asemenea unei prinţese din poveşti...Lipsiţi de copii, cei doi s-au dedicat operei ctitoriceşti, deşi nu s-au numărat printre cei mai bogaţi boieri ai vremii lor. Inscripţia de pe peretele nordic al locaşului aminteşte despre început :„Aciastă sfântă bisărică s-au făcut de Vasilie Crupenschi, biv vel spătar şi de soţia sa, Maria, 1794 iunie 4”. După ce treci prin pridvorul adăugat târziu, descoperi în dreapta pronaosului mormântul unde se odihneşte spătarul şi, poate, şi soţia sa. Pe lespedea cernită stă încrustată cu litere chirilice următoarea inscripţie: ”+V. Cr. sp. Supt aciastă piatră odihneşte robul lui Dumnezeu, marele spătari Vasile Crupenschi care se afla în vârstă de 82 ani, iar acu să săvârşi la 1833, august 6”. Privirile blânde ale sfinţilor de pe pereţi şi de pe boltă şi razele de soare jucăuş imprimă o stare de linişte şi calm ce îl îndeamnă pe cel sosit la rugăciune să revină, dacă nu în prima duminică, poate în săptămâna următoare...În faţa, catapezeazma, cu o splendidă desfăşurare de scene biblice, impune la la un plus de respect şi de meditaţie. Sub streşina largă, o rândunică îşi construieşte o casă nouă, din lutul în care ici şi colo rodesc seminţele de grâu...S-a instalat o nouă primăvară!


               01-01-1970       Şcoala Gimnazială "Nicolae Iorga" Poiana- structură       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro