Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Mânăstirea Cetățuia Negru Vodă, a carei biserică pictată este așezată într-o peșteră naturală cu lungimea de 12 metri, lățimea de 4 metri și înălțimea de 3,2 metri, o găsim la 25 de kilometri de Câmpulung, pe drumul spre Târgoviște, la 47 de kilometri de aceasta.

An/secol:

-

Detalii principale / personalități / evenimente:

-

Scurt istoric:

În jurul vechii cetăți de scaun, Câmpulung Muscel, găsim trei biserici rupestre ce ascund o istorie de exceptie, Mânăstirea Cetățuia Negru Vodă, Mânăstirea Nămăiești și Mânăstirea Corbii de Piatra. Vechi altare dacice și apoi locuri de rugăciune pentru primii creștini, loc de refugiu în vremuri de restriște, iar astăzi sfinte mânăstiri. Cunoscută inițial sub denumirea de "Schitul Cetățuia Negru Vodă", mânăstirea este construită pe o stâncă înaltă, la altitudinea de 881 de metri, pe malul stâng al râului Dâmbovița, între "Valea lui Coman" si "Valea Chiliilor". De la șoseaua principală și până la mânăstire, pe o potecă îngustă, se face însă mai puțin de un ceas. Biserica din mânăstire are două hramuri: Adormirea Maicii Domnului, până în anul 1918, iar mai apoi, și Izvorul Tămăduirii.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

    Legenda spune că pe culmea abruptă ar fi existat și o cetate din perioada romană, care ar fi servit apoi drept refugiu lui Negru Vodă. Numit și Meteora României, vechiul Schit Cetățuia Negru Vodă a devenit mânăstire începând din 1992, fiind construite o nouă clopotniță, un nou pridvor, un aghiasmatar, mai multe chilii și o biblioteca cu 5.000 de volume, iar din 1997 mânăstirea beneficiază și de curent electric și de un funicular pentru transportul alimentelor si al apei, căci lăcașul de cult nu dispune decât de un mic izvor, în altar, în care apa nu picură, în mod miraculos, decât în perioada dintre Izvorul Tămăduirii ăi Adormirea Maicii Domnului.
    Demne de a fi vazute sunt si misterioasa silueta daltuită în piatră a Cavalerului Trac, Peștera Moșului, așa-zisa Chilie a lui Negru Vodă, crucea enormă așezată pe un vârf de stâncă, despre care se spune ca ar fi fost așezată acolo de însuși Negru Vodă, piatra masiva botezata Masa lui Mihai Viteazul, iar pe malul opus stâncile golașe denumite Colții Doamnei. Dar cea mai frumoasă taină o reprezintă urma pașilor lui Negru Voda, pe care legenda îi explică prin topirea stâncii datorită evlaviei voievodului.

(Mariana D. şi Cătălina P. - clasa I)


                     01-01-1970       Şcoala Gimnazială „Vasile Dinescu” Bradu / Argeş       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro