Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
CAREI, STR. DOINA

An/secol:

Anul construirii: 1752. Intervenţii mai importante: 1834, 1876, 1906,1923-1925, 1965, 1980, 1983

Detalii principale / personalități / evenimente:

Biserica amplasată pe strada Doina se află în partea sudică a terenului comun cu cea a bisericii greco-catolice, închinată tot Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril. Clădirea bisericii este orientată est-vest, se compune din pronaos cu o turlă, naos dreptunghiular alungit şi un altar cu absidă semicirculară. La întâlnirea naosului cu altarul se află câte o absidă laterală. Biserica este acoperită în două ape cu tablă, iar turla şi absidele au coifuri tot din tablă. Faţadele bisericii sunt tratate simplu cu striuri orizontale de tencuială. Faţada principală vestică, organizată pe trei axe cuprinde intrarea principală din axa mediană proeminent planului faţadei precum un rezalit. Intrarea principală încheiată în semicerc cu ancadrament de piatră, este flancată de semicoloane. Deasupra intrării este o fereastră îngustă, iar nivelul navei încheiat într-o cornişă se continuă cu volumul turlei pe încă două niveluri. De nivelul inferior penetrat de goluri cu închidere semicirculară se leagă frontoanele axelor laterale. Nivelurile turlei sunt divizate de un brâu intermediar, iar ultimul nivel are pe fiecare latură câte o fereastră semicirculară şi câte un cadran de orologiu. Turla se încheie într-un coif curbat, extins cu un lanternou cu goluri înguste delimitate de colonete. Faţadele laterale sunt articulate de lezene cu capiteluri profilate şi de ferestre cu închidere semicirculară. În axa mediană a faţadei nordice şi în peretele absidei laterale sudice se află câte o intrare secundară de formă dreptunghiulară. Prin intrarea principală se ajunge în pronaosul de sub turlă. Din partea dreaptă a acestuia porneşte scara spre tribuna cu parapetul plin. Decoraţia interioară a bisericii este definită de vitraliile colorate ale ferestrelor, respectiv de picturile murale în tehnica el secco, care acoperă pereţii şi bolţile semicilindrice cu penetraţii ale interiorului bisericii. Ocupând întreaga deschidere a arcului de triumf, iconostasul amplu desparte nava de altar. Iconostasul de factură barocă se compune din şiruri suprapuse de reprezentări iconografice de tradiţie bizantină încadrate de chenare traforate tripartite şi cvadripartite. Este demn de menţionat valoroasa decoraţie traforată a porţilor împărăteşti ce se deschid înspre altar, cu ornamente conţinând motive vegetale din frunze, vrejuri şi trandafiri. În faţa iconostasului, în partea dreaptă este amplasat amvonul revopsit. Conform aspectului parapetului şi coronamentului se poate presupune, că provine de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Biserica ortodoxă din Carei este caracterizată de simplitatea planimetrică a faţadelor şi a spaţiului interior, iar din punct de vedere stilistic se încadrează între exemplele provinciale ale barocului.

Scurt istoric:

Clădirea bisericii a fost grav avariată de cutremurul din 1834, dar la scurt timp comunitatea a reparat-o. În 1876 a fost nevoie iarăşi de executarea unor lucrări de renovare pe vremea preotului Demetrius Cherecheş, respectiv în 1906 pe vremea preoţilor Romulus Marchiş, Ludovic Vida şi Vasile Terdik. În perioada 1923-1925, din cauza pericolului de incendiu, şindrila de pe acoperiş a fost înlocuită cu învelitoare de tablă, respectiv s-a introdus curentul electric în clădire.
În 1965 pictorul Vasile Pascu pictează pereţii bisericii, iar în 1980 se înlocuiesc geamurile ferestrelor cu vitralii colorate. În 1983, odată cu reparaţii la acoperişul bisericii, se restaurează şi iconostasul. Lucrările efectuate în cea de a doua jumătate a secolului al XX-lea au contribuit în mare măsură la formarea aspectul actual al spaţiului interior.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Biserica Ortodoxă ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” reprezintă pentru noi, careienii ortodocși, o adevărată oază de liniște și spiritualitate.
În orașul nostru s-au mai construit încă două biserici ortodoxe foarte frumoase, dar această biserică este cunoscută și sub numele de ,, Biserica mamă”. Părintele paroh mi-a spus că în urma cercetărilor a aflat că în 1752 această biserică s-a ridicat lângă o bisericuță mică din lemn, foarte veche, acoperită cu stuf. Acesta este și motivul pentru care părintele a ridicat pe acel loc, în curtea bisericii un frumos altar de vară din lemn, care a fost sfințit pe data de 03.05.2015.
Consider această biserică de o importanţă covârșitoare, pentru că ea este expresia cea mai cuprinzătoare a fiinţei naţionale a poporului român, identificându-se, de fapt, cu existenţa milenară a acestui popor, cu momentele istorice cruciale prin care i-a fost dat să treacă, cu bucuriile şi tristețile strămoșilor nostri trăite din plin. E locul în care bunii și străbunii nostri și-au plâns amarul iobăgiei, dar și locul în care s-au bucurat botezându-și copiii și întemeindu-și familiile. Acesta este motivul pentru care consider acest loc binecuvântat, un loc încărcat de istorie, în care ori de câte ori intri te încarci spiritual, un loc în care românii s-au simțit acasă indiferent de vicisitudinile timpului , o biserică, care ca și o mamă și-a adunat fiii în jurul ei ținându-i uniți.
Îi îndemn pe toți turiștii, care vin în zona Careiului, să viziteze acest monument, deoarece constituie unul dintre cele mai importante obiective turistice din zona noastră, atât prin arhitactura deosebită, prin unicatul icoanelor cât și prin încărcătura spirituală ce o degajă acest loc încărcat de istorie.


               01-01-1970       SCOALA GIMNAZIALA VASILE LUCACIU CAREI       1 comentariu

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro