Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
DN1F, Carei, România

An/secol:

INCEPAND DIN ANUL 1332

Detalii principale / personalități / evenimente:

Tot despre aceasta biserica se face referire în anul 1387, când Ladislau si Andreas Károlyi, ca danie regala primesc dreptul de a tine în „oppido”-ul lor târguri” Quia ecclesia nomine / Tuturor Sfintilor/ omnium sanctorum extitit constructa”. Dupa ce familia Károlyi trece la religia reformata în anul 1550 Károlyi Mihai (+ 1595) daruieste biserica romano –catolica, reformatilor, care au avut –o în stapânire pâna în anul 1723. Desi familia Károlyi în secolul al XVII –lea revine la religia romano –catolica, în oras nu au biserica nici macar iobagii romano –catolici. De aceea Károlyi Mihai (+ 1626) , fiul lui Mihai construieste în cetate o biserica, fiind slujitor un preot romano –catolic. În anul 1649 Károlyi Adamus colonizeaza la Carei iezuitii (scrisoarea de întemeiere a fost semnata de catre Károlyi Adamus si Tomas Jaszberini, societatis Jesu, ex comisione r. p. Provintialis) , dar ei locuiau în cetate nefiind construita nici biserica nici manastire pentru acestia. În 1689 dupa moartea lui Károlyi László, fiul sau Károlyi Sándor se muta împreuna cu sotia sa Barkóczi Kristina si cu slujitorii sai de la Satu Mare la Carei, unde abia erau 10 -12 romano –catolici (Károlyi Sándor: Providentia Dei 1728 în Tempfli Imre: Kaplony-adalékok egy honfoglaláskori település történetéhez. Szatmárnémeti, 1996, pag. 107) . În oras nu era nici un preot romano –catolic, iar contele Károlyi Sándor aducea preoti din Ecsed, abate din Satmar si monahi din Kosice (Kassa) , pentru oficierea serviciului religios. Odata cu colonizarea svabilor la Carei începînd cu anul 1712 creste numarul sufletelor romano –catolice în oras. Pentru sprijinirea iobagilor sai romano –catolici, contele Károlyi Sándor în 1723 printr –o concesiune reia de la reformati biserica, argumentând faptul ca bunicul sau Károlyi Mihai este înmormântat în fosta biserica „A Tuturor Sfintilor”. Pentru ca biserica sa aibe slujitori în 1727 contele Károlyi aduce în localitate calugari piaristi, pîna la aceasta data biserica a fost condusa de calugarii franciscani din Capleni.

Scurt istoric:

Comunitatea romano catolica ia fiinta odata cu întemeierea orasului. Desi despre localitatea „Karul „ sau „Villa Karul” cum mai este numita, avem atestari documentare din secolul al XIV –lea, despre biserica romano –catolica nu avem documente decât foarte putine. Astfel în anul 1332 „sacerdos Paulus” din villa Karul a platit 6 grosi ca si contributie la decimale papale. La început biserica a fost condusa de catre abatele calugarilor benedictini din Capleni. Acesta biserica amintita în secolul al XV –lea cu hramul „Tuturor Sfintilor” (Mindenszentek) , dupa Éble G. a existat în anul 1264 ( Éble Gábor: 1911) . În aceasta biserica a slujit preotul Paulus” Solvit in primis Paulus sacerdos de Karul VI. grossos” (În Monumenta Vaticana Historiam Regni Hungariae Illustratia. Series I. Tomus I, Budapest, 1887) .
În anul 1649 Károlyi Adamus colonizeaza la Carei iezuitii (scrisoarea de întemeiere a fost semnata de catre Károlyi Adamus si Tomas Jaszberini, societatis Jesu, ex comisione r. p. Provintialis) , dar ei locuiau în cetate nefiind construita nici biserica nici manastire pentru acestia. Dupa cum promite în scrisoarea de fondare facuta pentru piaristi, contele Károlyi construieste o casa de locuit (convict) si o scoala pentru piaristi (fondarea ei a fost semnata în anul 1725 de catre contele Károlyi Sándor si Zajkányi Lénárt, iar în 1726 de Kubranszky László reprezentantul piaristilor. Textul tradus în limba maghiara se gaseste în arhiva bisericii „Sfîntul Iosif Kalasanti” din Carei. În anul 1727 directorul scolii a fost Bencsik Gábor iar copii au fost pusi în doua clase. Ultimul director al Liceului Piaristilor a fost Kovács Béla în anul 1948, cînd acest liceu este desfiintat. Între anii 1923-1940 liceul este transformat în liceu român având denumirea de „Vasile Lucaciu”, primul director fiind Chira Ioan (rk: 200 esztendö. A nagykárolyi” Piarista Gimnázium” története nagy vonásokban. În Szatmármegyei Közlöny, Carei 1927, noiembrie 16, nr. 92 si Mézinger István: A nagykárolyi piaristák története. În Nagykároly és Vidéke, ziar local careian, 1993, ian. 10, nr. 2) . În anul 1723 biserica este reluata de la reformati, iar primul paroh este Mulszk János. Din 1804 când paroh a fost Kurcz Egyed pîna în 1983 aici au slujit preoti piaristi, iar ultimul preot piarist a fost Dr. Gyulai László si a slujit între anii 1944 -1983. Primul preot eclesiastic a fost Lieb József si a fost paroh între anii 1983 -1995, iar în prezent este paroh Heinrich Antal. Lînga biserica veche cu hramul „Tuturor Sfintilor” în 1769 este asezata piatra de temelie a bisericii noi. Sub patronajul contelui Károlyi Antal în 1779 biserica este terminata si sfintita având hramul „Sfântul Iosif Kalasanti”, apoi biserica veche este demolata si casa piaristilor e zidita lânga biserica.
Altarul principal sculptat în marmura este creatia sculptorului careian Gui Demeter, în anul 1988. Tabloul altarului îl reprezinta pe Sfântul Iosif de Kalasant, care în 1926 a fost restaurat de catre Hosszu Márton si pictorul careian Ujházi Sándor. Tablourile din biserica sunt pictate în anul 1780 de catre artistul vienez Johan Czimbel, iar biserica este considerata monument istoric de arhitectura.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

În orașul nostru pe langa alte bisrerici biserica romano-catolica Sf. Iosif de Calasanz repreziunta una dintre cele mai vechi biserici atestata documenta incepand cu anul 1387, când Ladislau si Andreas Károlyi. Consider această biserică are o importanţă covârșitoare, pentru că odata cu colonizarea svabilor la Carei începînd cu anul 1712 creste numarul sufletelor romano –catolice în oras. Pentru sprijinirea iobagilor sai romano –catolici, contele Károlyi Sándor în 1723 printr –o concesiune reia de la reformati biserica, argumentând faptul ca bunicul sau Károlyi Mihai este înmormântat în fosta biserica „A Tuturor Sfintilor”. Pentru ca biserica sa aibe slujitori în 1727 contele Károlyi aduce în localitate calugari piaristi, pîna la aceasta data biserica a fost condusa de calugarii franciscani din Capleni.
Îi îndemn pe toți turiștii, care viziteaza zona Careiului, să viziteze acest monument, deoarece constituie unul dintre cele mai importante obiective turistice din zona noastră, prin arhitactura baroca deosebită, prin unicitate ei.


                     01-01-1970       SCOALA GIMNAZIALA VASILE LUCACIU CAREI       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro