Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Localitatea Grinties, la 2 km de DN 15, pe drum asfaltat

An/secol:

1794

Detalii principale / personalități / evenimente:

Biserica din lemn are hramul ,, Duminica Tuturor Sfintilor” , a fost pictata de catre Teodosie Zugravul venit alaturi de alte 17 familii de ardeleni ortodocsi care s-au stabilit pe Valea paraului Grintiesul Mare . In 1793 a fost pictata catapeteasma de catre Teodosie Zugravul , care a realizat si Pomelnicul ctitoricesc. Documentul retine ca repere istorice numele domnitorului Mihai Șuțu(1793-1795) si al mitropolitului Iacob Stamati(1792-1803) . În 1891 s-au efectuat alte lucrari de renovare . Despre aceasta renovare menționeaza al doilea pomelnic din anul 1891. De la începuturile ei pana in prezent au slujit 12 preoti ultimul fiind Pr. Dumitru Pintilie (2001 pana in prezent)

Scurt istoric:

Biserica,,Duminica Tuturor Sfinților,”a fost construita pe vremea Mariei Tereza de catre romanii ardeleni din secolul al XVIII-lea pe timpul prigoanei politico-religioase austro-ungare.La înecput neexistand o biserica ,participau la Sf. Liturghie în vreuna din casele lor , sub conducerea preotului Grigorescu care i-a însoțit in drumul lor. Biserica a fost ridicata din intiativa și contribuția enoriasilor .Biserica este construita din barne de brad cioplite pe 4 parti, in plan cruciform. Desi are proporții mici , edificiul respecta arhitectura eclesiastica , avand toate partile componente .Sfintirea bisericii a avut loc in anul 1891 pe 29 iunie. De-a lungul anilor s-au pastrat cateva obiecte de cult care au rezistat timpului : icoane , carti , vesminte , candele etc.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Biserica ,,Duminica Tuturor Sfintilor” este o parte a copilariei noastre. În vacanțe mergeam pe Grințieșul Mare la bunicii noștri ,unde, duminica si in alte zile mergeam cu bunicii la biserica asistand la slujbele oficiate de Pr. Dumitru Pintilie . În posturi mergeam si ne spovedeam alaturi de fratii si bunicii nostri .Chiar daca era aglomeratie si multa lume vroia sa se spovedeasca ,noi puteam astepta cu drag cu orele, admirand frumusetea bisericii. În urmatoarea zi trebuia sa mergem la împărtășit. Călcam pe pragul bisericii pline de emotie și abia așteptam momentul cel mare , adica sa primim Sfanta Împărtășanie.
După cățiva ani Pr. Dumitru Pintilie a construit biserica cu hramul ,,Intrarea Maicii Domnului in Biserica” , vechea biserica fiind deschisa la marile sărbatori și bineinteles , de hramul acesteia.
Acum de fiecare data cand mergem la biserica ne amintim de copilaria petrecuta acolo. Parintele ne-a invatat multe cantece pertru marile sarbatori ,iar pictorul ne-a invatat sa pictam icoane.


            01-01-1970       Scoala Gimnaziala ,,Constatin Pantiru”       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro