Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Loc. Moisei, la 5 km de oraşul Borşa şi 7 km de oraşul Vişeu de Sus, cu acces de vizitare din DN 18 fară taxă

An/secol:

Monumentul a fost ridicat în anul 1966

Detalii principale / personalități / evenimente:

La sfârşitul celui de-al doilea război mondial, mai exact la data de 14 octombrie 1944, trupele maghiare se retrag pe Valea Izei, în drumul lor lăsând multe victime. Atunci avea să fie ultima lor razbunare. Cele 31 de victime au fost aduse de la lagărul din Vişeu de Sus, iar apoi au fost împuşcate în două case de la marginea Moiseiului de către trupele hortyste. În cinstea victimelor masacrate aici, autorităţile locale şi judeţene au decis să înalţe un monument în amintirea martirilor. Acesta se compune din 12 figuri din piatră din care 2 reprezintă chipuri omeneşti, iar 10 reprezintă măşti tradiţionale maramureşene. Figurinele se află aşezate circular pe o colină la care se ajunge urcând 44 trepte de piatră, ceea ce reprezintă anul masacrului. Cele două case în care au fost împuşcaţi cei 31 de oameni, din care 2 au scăpat cu viaţa, au fost transformate în case memoriale.

Scurt istoric:

Comuna Moisei este atestată documentar din anul 1365. La data de 07.09.1940 Moiseiul intră sub administraţie ungară ca urmare a Dictatului de la Viena din 30.08.1940, dictat în urma căruia întreg Maramureşul a fost alipit Ungariei. La data de 23.08.1944 România trece de partea Aliaţilor şi trupele româno-sovietice încep luptele pentru redobândirea Transilvaniei de Nord.
Trupele maghiare se retrag, dar în urma lor lasă un adevărat masacru, omorând oameni nevinovaţi, femei şi copii. Cel mai mare masacru a avut loc în comuna Moisei, unde 31 de victime au fost împuşcate în două case, în care în mod miraculos au supravieţuit 2 oameni, care căzuseră sub trupurile ciuruite de gloanţe ale celorlalţi. Ei au dorit să devină liberi cu câteva zile mai devreme, dar au fost prinşi de către trupele hortyste în retragere şi ţinuţi două săptămâni nemâncaţi într-o casă din Vişeu de Sus. În dimineaţa zilei de 14 octombrie 1944, au fost încărcaţi în două camioane militare, păziţi de acei taborcsenderi din armata hortystă şi aduşi aici, în Moisei, înghesuiţi în cele două case, asupra lor trăgându-se pe geam şi pe uşi. Timp de 17 zile au stat acolo cadavrele care pe urmă au fost înmormântate într-o groapă comună. Deasupra gropii a fost înalţată o troiţă din lemn, care după câţiva ani a fost înlocuită cu un obelisc din piatră. Din cele două case una a fost transformată în casă memorială, iar celeilalte i s-a pierdut urma fiindcă a fost vândută unei necunoscute din localitatea vecină Borşa.
În amintirea martirilor au fost înălţate 12 coloane din piatră de granit sculptat, care reprezintă doar 2 chipuri de om şi 10 măşti tradiţionale maramureşene.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Situat în localitatea Moisei din judeţul Maramureş, la poalele Munţilor Rodnei unde tronează semeţ Vârful Pietrosul Rodnei (2303 m), pe un tăpşan însorit şi înconjurat de un gard viu de pădure de conifere, Monumentul eroilor de la Moisei pare a fi un maiestuos templu dacic din zona anticei Sarmizegetusa.
Victimele de la Moisei n-au fost decât nişte simpli ţărani români din judeţele Mureş, Cluj, Sălaj şi Maramureş care au fost înrolaţi forţat de către maghiari în detaşamente de muncă forţată şi duşi în Munţii Maramureşului, mai exact în zona Munţilor Copilaşului, pentru a construi drumuri strategice de luptă necesare trupelor hortysto-fasciste, şi ei nu şi-au dorit decât libertatea şi ajungerea cu câteva zile mai devreme la familiile lor.
În Casa Memorială se găsesc câteva obiecte personale, chipurile înrămate a celor 29 de români, străini de sat şi o troiţă ridicată peste osemintele lor. Ceva mai sus, pe o colină, dincolo de calea ferată, 44 de trepte de piatră, un altar solar străjuit de 12 stâlpi-oameni, fără chip, oameni măşti care ţipă în muţenia lor: „Să nu se mai tragă în oameni nevinovaţi!; Să nu se mai prade grânele din hambare şi fructele din pomi!; Să nu mai fie aruncaţi feciorii în războaie!; Să nu mai fie închisă lumea în ţarcuri!; Să nu se mai ia vitele din bătătură; Să nu mai fie pângărite fiicele omului!; Să nu mai fie spurcat meleagul cu tranşee, sârmă ghimpată şi icre ale morţii!; Să nu mai piară oameni, în dorul lor de libertate, pe drumurile înstrăinării!; Să nu se mai dea foc caselor oamenilor!; Să nu mai existe lagăre ale morţii!“
Chiar dacă masacrul eroilor de la Moisei nu se ridică la nivelul celor întâmplate la Oradour, Lidice sau chiar Ip sau Trăznea, acest monument merită să fie vizitat de toţi turiştii care trec prin Maramureşul istoric, pe Valea Izei sau Valea Vişeului şi se îndreaptă spre frumoasa Bucovină peste Pasul Prislop.
Ca maramureşeni, români adevăraţi, nu dorim să se mai repete astfel de evenimente tragice niciodată, iar noi tânăra generaţie trebuie să ţinem sus stindardul păcii, astfel ca zeul războiului să nu mai cuprindă nicicând ţara noastră dragă: ROMÂNIA!


            01-01-1970       ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 9 BORŞA       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro