Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
str. Ion Creangă, nr.8, Localitatea Târgu Neamţ, judeţul Neamţ Accesul către muzeu este reprezentat de DN15C.Această rută face legătura între Târgu Neamț și reședința de județ, Piatra Neamț.

An/secol:

Casa a devenit muzeu în anul 1851, fiind un produs cert al arhitecturii populare specifice atât perioadei cât şi ariei etno-culturale în care se încadrează.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Sub acoperişul de draniţă, pereţii sunt din bârne groase, acoperiţi cu lut, casa având trei încăperi: tinda, camera de locuit şi cămara, toate fiind lipite cu lut pe jos, cu ferestre şi uşi mici. Camera de locuit este organizată dupăspecificul interiorului caselor ţărăneşti de la acea vreme: sobă mare cu cuptor de dormit, ladă şi masă de zestre, laviţă pentru şezători, icoane vechi cu ştergare, culme pe care se atârnau hainele de sărbătoare, iar în mijloc, uneltele de ţesut şi tors pe care orice gospodină trebuia să le aibă în casă. În spatele casei, sub un acoperiş de scânduri vom putea vedea mai multe obiecte gospodăreşti şi unelte agricole de o mare Exponatele prezentate sunt caracterizate de o simplitate, modestie şi bun simţ, caracteristice ţăranului moldovean, fiind adevărate mărturii autentice ale tradiţiei populare ale acestei zone si nu numai. Printre obiectele expuse în casa memorială se mai găsesc şi un bust a lui Ion Creangă, ceaslovul amintit în memoriile sale, si de asemenea, se mai poate vedea o expoziţie cu operele acestuia în care sunt prezentate şi cele 14 lucrări de grafică realizate de plasticianul Eugen Taru, folosite la ilustrarea ediţiei din 1959 a volumului „ Amintiri din copilărie”. Devenită unul dintre cele mai vizitate muzee memoriale, aceasta reprezintă dincolo de semnificaţia sa istorico- literară şi sentimentală, un produs cert al arhitecturii populare. Alături de casa lui Creangă se află şi parcul tematic „Ion Creangă”. Intrarea în parcul propriu-zis este vegheată de Nică, cel care ne invită să intrăm în lumea mirifică a poveştilor. Odată trecuţi de poartă, ne teleportăm într-o altă lume, una de basm, fiind înconjuraţi de personaje din poveste.

Scurt istoric:

Muzeul Memorial Ion Creangă este de fapt casa copilăriei lui Ion Creangă, fiind ridicată în anul 1830 de către bunicul său din partea tatălui, Petrea Ciubotariul, care a dat-o zestre fiului său Ştefan în anul 1835, atunci când acesta a luat-o de soţie pe Smaranda, fiica lui David Creangă din Pipirig.
Casa a devenit muzeu în anul 1851, fiind un produs cert al arhitecturii populare specifice atât perioadei cât şi ariei etno-culturale în care se încadrează.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):                                                01-01-1970       Liceul Tehnologic Economic Administrativ Piatra Neamţ       4 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro