Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Str. Ana Aslan nr.10

An/secol:

1860-1865

Detalii principale / personalități / evenimente:

Situată în incinta Ansamblului Centrului Istoric Brăila, în zona intersectiei str. Ana Aslan cu str. Şcolilor si în apropierea străzii Calea Călăraşilor, într-o zonă cu caracter predominant rezidential (locuinţe cu caracter reprezentativ datând din diferite perioade de evoluţie a oraşului modern, realizate în diferite stiluri arhitecturale) si cu o atmosferă tradiţional urbană autohtonă bine conservată, zonă ce cuprinde şi o concentrare relativ mare de imobile cu valoare de monumete istorice. Din datele consemnate în documentele consultate rezultă că existenţa actualului imobil este mai veche decât cea a actualei constructii, pe locul acesteia existând anterior o alta biserică care fusese construita între anii 1835 – 1837 pe un teren cu o suprafaţa aproximativă de 4500 m.p. situat la intersecţia străzii denumite atunci Slatineanu (Slatiniano) şi cea care va fi consemnată în ediţia din anul 1856 a ”Planului urbei şi portului Brăila” sub numele de “Şcolei Publice”, biserica care fusese sfintită de P.S. Chesarie, Episcopul Buzăului. Aceasta prima biserică a cazut prada unui incendiu în anul 1859 (5 octombrie). Cu toate că în unele surse este consemnat anul 1859 ca dată a începerii actualei clădiri (lucru discutabil în contextul conditiilor meteo – climatice ale perioadei din an când ar fi fost posibil aceasta ca si al posibilităţilor tehnice ale timpului), alte surse (din arhiva bisericii) menţionează că realizarea actualei construcţii începe în anul 1863 şi se termină în anul 1865, an în care biserica este pictată de pictorul Petre Alexandrescu (absolvent al Academiei de Pictură din Roma, care realizase deja la acea data pictura bisericii manastirii Antim din Bucuresti) într-un stil de inspiraţie renascentistă italiană şi este sfinţită de către P.S. Melhisedec, Episcopul Dunării de Jos Galaţi.

Scurt istoric:

Biserica are planul în formă de navă cu altar semirotund. Dimensiunile interioare maxime sunt 37x20m și 10,50m înălțime. Usile de la intrare sunt fixate in ancadramente din marmura alba.
Este primul monument religios de mari dimensiuni construit la Brăila, din zidărie masivă de cărămidă pe fundaţie de piatră, în stilul neogotic promovat în Europa de mişcarea romantică. Nava centrala este marcată de turnul clopotniţă etajat, înzestrat cu un ceas cu patru cadrane.
Pictura este executată în cea mai mare parte de Petre Alexandrescu după modelele Renașterii italiene și restaurată în două rânduri, în 1898-1900 și 1928-1932.
Biserica Sf. Nicolae este amplasată pe locul unei mai vechi biserici ce fusese construită între anii 1835-1836 și care, fiind una din cele mai înalte clădiri din oraș, servea pompierilor drept turn de observație. Această primă construcție a ars în anul 1859 și pe locul ei s-a construit actuala biserică, între anii 1860-1865.
In anul 1894, biserica a primit rangul de catedrală a oraşului, curtea a fost transformată în parc, iar în faţa ei a fost amenajată o piaţetă. După 1990 a revenit la acelasi rang şi datorită proclamării la 6 decembrie 1993 a Sfântului Mare Ierarh Nicolae, ocrotitorul corăbierilor foarte numeroşi în portul Braila, drept patron al oraşului fapt pentru care anual se organizează mari fetivităţi.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Pentru că pe mama mea o cheamă Nicoleta, anul trecut am căutat biserica ocrotitorului. Am descoperit-o pe o străduţă cochetă şi am rămas atasată de ea. În iarnă am fost chiar fericită pentru că au fost aduse şi moaştele Sfântului Nicolae.
Numele de Nicolae este format din cuvintele grecesti: nike - victorie, biruinta si laos - popor, si are intelesul de "om ce face parte dintr-un popor victorios". Sarbatoarea lui are si numele de Sin Nicoara, o posibila derivatie din "Sanctus Nicolaus".
Peste 800.000 de români îţi sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae. Din totalul persoanelor care poartă aceste nume, aproape 538.500 sunt barbaţi (Nicolae, Niculai, Nicusor, Niculae, Nicu, Nicula, Nicoara), iar aproximativ 280.000 sunt femei (Nicoleta, Niculina, Neculita, Nicolina, Nicola).


      01-01-1970       Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" Braila       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro