Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Brăila, Strada Maior Petru nr.13 , CP 810005

An/secol:

1862

Detalii principale / personalități / evenimente:

Templul Coral de astăzi, cunoscut şi sub numele de Tempul Nou, a fost construit în anul 1862, ca o necesitate pentru comunitatea evreiască a timpului, care era în plină dezvoltare. Prima sinagogă Frankische Schul, a fost ridicată pe “uliţa Ovreiască “, între 1820-1825, dar s-a dovedit curând neîncăpătoare. Templul Nou este o construcţie mai amplă necesitând trei loturi de teren: al sinagogii, al scaunului de carne şi al casei rabinului de atunci, Iankel Margulies. Clădirea este din cărămidă, pe fundaţie din piatră şi cuprinde un vestibul şi o sală dreptunghiulară cu turla pe centrul ei şi tribune laterale susţinute de colonete din lemn. Aceasta este singura dintre clădirile cultului mozaic care s-a păstrat în oraşul Brăila, cu toate ca la începutul secolului XX, comunitatea israeliană număra aproape 11.000 de suflete şi avea trei sinagogi: Sinagoga Mare, Templul Coral şi Sinagoga “Armonia”. Bibliografie: http://brailaturistica.ro/?q=node/25

Scurt istoric:


Prezentare (compunere/eseu/interviu):

In toamna anului 2014, am luat contact cu orasul BRĂILA, eu locuiind intr-o comuna la 25 de km. Nu eram speriata, doar uimita de frumuseţea caselor.
La un moment dat, la orele de Patrimoniu turistic, dna profesoara ne-a împărţit temele referitoare la Brăila şi a trebuit să pregătesc un referat despre cultele oraşului în care trebuia sa facem o hartă şi să fotografiem obiectivele. Am fost speriată la început, dar am avut o temă incitantă prin care am descoperit şi Templul Coral, pe o străduţă în centrul Brăilei, loc pe care nici nativii nu-l ştiau.
La comunitatea evreiască am aflat că in Brăila mai sunt circa 80 familii care îşi urmează tradiţiile cum ar fi Hanuka- Festivalul Luminilor, ce durează 8 zile şi celebrează riposta unui popor mic, dar demn, în faţa opresorului, atunci când i se refuză dreptul la existenţa spirituală şi naţională.
Mihail Sebastian este un scriitor de origine evreiască ce a încântat publicul cititor cu romane despre Brăila : Oraşul cu salcâmi.


   01-01-1970       Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" Brăila       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro