Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
loc. Icuşeni, în centul satului, la 4 km dreapta de DJ 208 C, Botoşani-Liteni

An/secol:

circa 1700

Detalii principale / personalități / evenimente:

Bisericuţa de la Icuşeni este o efigie a artei lemnului din partea de N-E a Moldovei, în secolul al XVIII-lea. Împreună cu casa-chilie(datată cam în aceaşi vreme) din curtea Mănăstirii Vorona, ea este un model al locuinţei ţărăneşti din acea vreme. Grinzile, căpriorii, lătunoaiele, şindrila şi multe altele au fost fasonate şi despicate cu ajutorul toporului şi, deşi par grosolane, s-au îmbinat aproape perfect, dovadă că arhitectul anonim a acţionat cu responsabilitate şi în baza unei tehnici moştenite de la înaintaşi.

Scurt istoric:

Datată cu aproximaţie în satul 1700, Bisericuţa de lemn de la Icuşeni nu are un ctitor cunoscut. Configuraţia sa ne îndeamnă să credem că, probabil, ea este opera colectivităţii şi a corespuns la începuturi mărimii satului în care se afla. Lipsiţi de ambiţiile unor fondatori bogaţi, ţăranii şi-au dorit un locaş de cult care să semene cu casele lor şi în care întâlnirea cu divinitatea să se realizeze lin, fără tulburări, poate dintr-o terndinţă firească de uniformizare a indivizilor. Monumentului i s-a ataşat o clopotniţă în preajmă ce adăposteşte un clopot din anul 1801. Deşi cu putere financiară dovedită, proprietara moşiei-Mănăstirea Vorona-ar fi putut schimba edificiul din lemn cu unul din zid, s-a preferat conservarea ctitoriei ţărăneşti din secolul XVIII şi utilizarea sa pentru serviciile religioase până în 1975, când s-a clădit o biserică din cărămidă. Din acel moment, clopotele bisericuţei mai sună în ajun şi în ziua de "Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavril", patronii săi.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

"Ţara Voronei" păstreză încă nestemate ale trecerii oamenilor prin viaţă: case vechi tradiţionale, biserici boiereşti, mănăstiri ce amintesc de isihasmul originar, lespezi de piatră ce comemorează dispariţia unor ctitori, obiecte ale civilizaţiei lemnului, obiceiuri agrare şi populare etc. Fiecare dintre acestea reprezintă o rotiţă dint-un angrenaj sofisticat a cărei funcţionare a asigurat identitatea zonei. Unui necunoscător al locului, o invitaţie de călătorie la biserica veche Icuşeni poate să i să pară o încercare de evadare în natură. Satul pare o livadă de proporţii iar frânturi din pădurea de altădată îşi ridică fruntea de pe dealurile însorite în cele mai multe zile. Ajuns în mijlocul satului, pe lângă magazin, călătorul străbate o ulicioară la capătul căreia clopotniţa marcată de timp străjuieşte asemenea unui uriaş încâlcit printre copaci. Din iarba înaltă răsare semeaţă o căscioară cu pereţii vopsiţi în alb şi cu acoperiş şindriluit. Deschidem uşa asemenea enoriaşilor în zi de sărtbătoare: clanţa masivă scânceşte sub apăsarea palmei. Pătrundem în biserică! dacă icoanele nu i-ar trăda specificul iar bolta naosului nu s-ar arcui mlădiosă asemenea cosiţelor unei Ilene Cosânzene, am zice că suntem într-o casă ţărănească de altădată, cu trecere directă din antreu în camera de locuit. Atât de mică şi totuşi încăpătoare! E o senzaţie pe care o trăieşte cel care participă la slujba praznicală. Când, prin reprezentanţi, biserica adăposteşte tot satul! Dincolo de ziua patronului, bisericuţa se afundă într-o linişte apăsătare şi-şi conservă cu străşnicie obiecte liturgice cu o vechime apreciabilă. An de an, aşteaptă parcă ziua de 8 noiembrie, când oamenii îi vor călca din nou pragul...


                        01-01-1970       Şcoala Gimnazială "Alexandru cel Bun" Icuşeni       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro