Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Biserica medievală de la Remetea este situată în localitatea Remetea, care se află la aproximativ 9 Km de orașul Beiuș, din județul Bihor. Se poate ajunge la acest monument arhitectural călătorind pe drumul european E79 până în municipiul Beiuș, de unde mai trebuiesc parcurși mai puțin de 10 km, pe drumul care face legătura dintre Beiuș și Bratca.

An/secol:

Biserica de la Remetea a fost construit? în secolul al XIII-lea. Localitatea Remetea a fost atestat? documentar în secolul al XIV-lea (anul 1345), astfel încât biserica poate fi datat? cu certitudine din secolul precedent, mai ales c? a fost construit? în stil romanic. În anul 1345, într-un document se men?iona faptul c? papa Clement al VI-lea l-a informat pe regele Ludovic I de Anjou c? unii dintre voievozii locali au trecut la catolicism (în acest context este pomenit ”Nicolae, mai marele de Remecha”).

Detalii principale / personalități / evenimente:

Personalităţi: Ladislau I, Ludovic I de Anjou

Scurt istoric:

    Pe locul ocupat în prezent de biserica reformată din Remetea au existat încă două biserici, după cum au atestat săpăturile arheologice. Construcția bisericii actuale a început în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, fiind edificată în stil romanic târziu. Aceasta a fost o biserică romano-catolică, iar din secolul al XVII-lea a devenit biserică protestantă (calvină sau reformată).
    Edificiul în forma actuală datează din secolele XIV-XV și a fost realizat în stil gotic. Biserica nu are dimensiuni impresionante (lungimea navei este de 18 metri, iar turnul are 20 de metri înălțime), dar se remarcă prin picturile murale, care datează din jurul anului 1400. În absidă sunt reprezentați trei regi sanctificați (Ladislau I, Ștefan I și Emeric) și trei apostoli (Petru, Pavel și Bartolomeu). Pe peretele estic de sub turn sunt reprezentați Fecioara Maria, Iisus Hristos și doi îngeri, peretele nordic cuprinde picturile evangheliștilor Marcu și Luca, iar peretelesudic pe al evangheliștilor Ioan și Matei. Pe boltă este redat Iisus Pantocrator. Picturile sunt de factură bizantină și au fost realizate de artiști români.
    După trecerea la calvinism, picturile au fost zugrăvite pentru trei secole, pentru că religia calvină nu admitea imaginea divinității și a sfinților. Abia în 1927 pictura a fost scoasă din nou la lumină, lucrări de reabilitare fiind realizate în anii 60 ai secolului trecut și începând cu anul 2002. În prezent, biserica medievală de la Remetea este un monument de importanță națională.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

    Nu ai cum să nu fii profund surprins atunci când te apropii de Biserica reformată de la Remetea și privirea îți ajunge asupra zidurilor unei construcții cu o vechime de peste 700 de ani. Zidurile construcției de o grosime remarcabilă și turnul bisericii impresionează ochiul vizitatorului și îl duc cu gândul la o construcție fortificată, specifică Evului Mediu. Această biserică chiar a fost ridicată în plin Ev Mediu, dar într-o perioadă de mari tulburări pentru locuitorii acestor meleaguri, fie ei români sau maghiari, deoarece mongolii tocmai pustiiseră Transilvania, în 1241, iar băștinașii și-au văzut lăcașurile de cult devastate de iureșul migratorilor. Au ridicat alte biserici și cetăți, cu gândul de a le face chiar mai trainice atunci când hoardele mongole le vor ataca.
    Construită pe locul vechii biserici, actuala construcție a servit ca lăcaș de cult catolicilor, apoi, după câteva secole, odată cu adoptarea calvinismului de către o mare parte a populației, a devenit biserică reformată, așa cum este și în prezent.
    Ceeea ce uimește și mai mult este pictura interioară, care a fost realizată în secolul al XV-lea, frescele murale reprezentându-i pe Mântuitorul Iisus Hristos, Fecioara Maria, alte personaje biblice, dar și scene din istoria maghiarilor și portretele a trei regi ai acestora: Ștefan I, cel care i-a creștinat, Ladislau I, care a fondat orașul Oradea, și Emeric, fiul regelui Ștefan. Mulți specialiști au apreciat că pictura este de factură bizantină, iar frescele au fost create de pictori români, ceea ce ne face să afirmăm că lăcașul de cult de la Remetea a servit și ca biserică românească.
    Avem, așadar, în față un monument care impresionează prin vechime, prin îmbinarea dintre cele două stiluri arhitectonice în care a fost realizat (stilul romanic și cel gotic), prin faptul că a fost loc de rugăciune pentru români și maghiari, pentru că a fost folosit atât de ortodocși, cât și de catolici și de reformați, dar și pentru că este legat de atâtea evenimente istorice ale populației locului. Având în vedere toate acestea, putem considera biserica medievală de la Remetea un monument istoric național.
Biserica Remetea - prezentare pptx

Interviu cu preotul reformat Szigeti Ferenc, de la Biserica de la Remetea
    Reporteri: Bună ziua, domnule preot! Am venit la dumneavoastră pentru a ne arăta biserica reformată și pentru a afla cât mai multe lucruri despre aceasta. Vă rugăm să ne oferiți unele informații despre Biserica medievală de la Remetea?
    Preot Szigeti Ferenc: Bună ziua! Biserica noastră a fost construită după invazia tătarilor din 1241. Ei au distrus vechea biserică și, astfel, locuitorii au construit una nouă pe locul celei ruinate. De fapt, pe același amplasament au mai existat încă două biserici, nu doar una, după cum au arătat descoperirile arheologice.
    Reporteri: Biserica în forma în care o vedem în prezent datează, deci, din a doua jumătate a secolului al XIII-lea?
    Preot Szigeti Ferenc: Nu. Biserica a fost construită în secolul XIII, în stil romanic, după cum puteți constata dacă analizați unele părți componente ale acesteia, cum sunt ferestrele de dimensiuni mici, dar, forma finală construcția a primit-o în secolele XIV-XV, sub influența stilului gotic.
    Reporteri: Cât de veche este pictura murală și cine a realizat-o?
    Preot Szigeti Ferenc: Pictura a fost realizată în secolul XV, de către artiști, care sunt considerați români, pentru că aceștia au pictat în stil bizantin.
    Reporteri: Vorbiți-ne despre ce reprezintă aceste imagini pe care le observăm aici?
    Preot Szigeti Ferenc: Sunt reprezentați trei regi maghiari: Ștefan cel Sfânt, fiul său Emeric și regele Ladislau cel Sfânt, care esteîmbrăcat ca un războinic, cu cămașă și zale. Apoi, alăturat sunt evangheliștii Petru, Pavel și Bartolomeu. Sub turn puteți observa capul Fecioarei Maria, al lui Iisus și a doi îngeri. Peretele nordic este decorat cu portretele evangheliștilor Marcu și Luca, iar cel sudic cu al lui Ioan și Matei, în timp ce pe boltă este redat Iisus Pantocrator.
    Reporteri: Când au fost scoase la lumină aceste picturi?
    Preot Szigeti Ferenc: În 1927 s-au făcut lucrări de restaurare și au fost scoase de sub tencuială picturile pe care le vedeți. Apoi, în anii 1960 au continuat aceste lucrări și s-au reluat după anul 2002. Ele au fost executate de specialiști și vor continua în perioada următoare.
    Reporteri: Vă mulțumim!
interviu din 16.05.2013, de elevele Debora B. și Tabita B. și de prof. Lucian R., de la Liceul Vocațional Pedagogic ”Nicolae Bolcaș” Beiuș
(Debora B. şi Tabita B. - clasa a X-a)


                     01-01-1970       Liceul Vocațional Pedagogic ”Nicolae Bolcaș” Beiuș       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro