Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Castelul Bran este un monument istoric și arhitectonic, situat în Pasul Bran-Rucăr, la 30 de kilometri de Brașov, între Munții Bucegi și Piatra Craiului. Pentru a ajunge la castel pe ruta Bucureşti -Braşov sunt două posibilităţi: pe şoseaua 73 A (Pârâul Rece – Râşnov) ce se bifurcă din Drumul European 1 înainte de intrarea în Predeal, sau de la Braşov pe drumul naţional 73. Din Braşov sunt curse de autobuze spre Râşnov, Bran şi Moeciu, care pleacă din jumătate în jumătate de ora. Până la Bran se face o ora şi înca 10 minute până la Moeciu de Jos.

An/secol:

Prima atestare documentară este din 1377.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Ludovic I al Ungariei emite un document, în 1377, prin care permite saşilor din Scaunul Braşovului să ridice o fortăreaţă de piatră, pe locul uneia din lemn, ridicată de cavalerii teutoni între 1211-1225, atribuită magistrului Theodorikus. În 1395, Sigismund (împărat german şi rege al Ungariei) a folosit Cetatea Bran pentru o incursiune în Ţara Românească, în urma ăreia l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Bătrân-vasalul său. În secolul al XV-lea a trecut sub conducerea voievodatului Transilvaniei, în timpul domniei lui Iancu de Hunedoara. La 1 decembrie 1920, a fost donat Reginei Maria a României Mari de către oraşul Braşo, în semn de recunoştinţă pentru contribuţia adusă la realizarea Marii Uniri. Imediat a intrat în perioadă de restaurare, sub conducerea arhitectului casei regale, Carol Liman. În 1938, Regina Maria a lăsat moştenire castelul Principesei Ileana, care l-a stăpânit timp de 10 ani. După abdicarea Regelui Mihai, castelul a intrat în proprietatea statului, abandonat şi devastat. În 1956 a fost amenajat ca muzeu de istorie şi artă medievală. În 1987, castelul a intrat în restaurare, până în 1993. În 2006, castelul a fost retrocedat lui Dominic de Habsburg, urmaşul Principesei Ileana şi a trecut oficial în proprietatea acestuia la 1 iunie 2009.

Scurt istoric:

Castelul Bran este construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic.
n 1377, şasii ajunşi pe Scaunul Braşovului au cerut regelui Ludovic al Ungariei permisiunea de la contrui cu oameniilor şi pe banii lor o nouă cetate. Aşa a luat naştere Castelul Bran, care a fost folosit de Sigismund de Luxemburg, împărat şi rege al Ungariei ca o bază strategică în 1395 când l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Bătrân. Castelul a fost cetate de apărare mai multe secole.
Inițial, castelul Bran a fost o cetate de „trecătoare” cu scop militar, patrulateră neregulată. În timp, cetatea a suferit numeroase modificări cum ar fi: adăugarea turnului de sud (în 1622 după planurile principelui Gabriel Bethlen), construcția unui turn dreptunghiular la est, iar între 1883 și 1886 acoperișul a fost îmbrăcat cu țiglă.Cetatea a fost transformata în castel în anul 1920 pe când era în proprietatea reginei Maria, perioadă în care s-au realizat cele mai importante lucrări de restaurare. Branul a ajuns în proprietatea statului în 1948 şi a fost restaurant în anii 90. În anul 2000, Branul a fost revendicat de Dominic de Habsburg. Arhiducele a intrat în proprietatea castelul în 2009 şi a fost nevoit să îl remobilize, deoarece statul român a mutat de acolo colecţii pe care le avea în proprietate.
El adăpostește în acest moment muzeul Bran, muzeu ce se întinde pe cele 4 etaje ale castelului. La muzeu sunt expuse colecții de ceramică, mobilier, arme și armuri, iar în curtea castelului se află un mic muzeu al satului, cu case tradiționale din regiunea culoarului Rucăr-Bran.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Castelul Bran este cunoscut ca fiind castelul contelui Dracula.
Acesta a fost construit pe o stâncă prin anul 1377 și a trebuit să țină piept ani de-a rândul vrăjmașilor care-l atacau neîncetat.
Mergând prin încăperile castelului observ luxul acelor vremuri. Pereții simpli, ziduri groase, geamuri mici, piese frumoase de mobilier. O mare parte din piesele de mobilier amintesc de perioada în care Regina Maria a locuit în el și doar o mică parte din armele prezentate sunt de pe vremea domniei lui Vlad Țepeș. Toate acestea ne arată traiul acelor vremuri.


         01-01-1970       Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga” Ploiești       1 comentariu

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro