Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Mânăstirea Almaş, este situată pe valea pârâului cu acelaşi nume, în comuna Gârcina, sat Amaş,pe drum parţial asfaltat, este o ramificaţie vestică (DC 146) , la circa 12 Km N-V de oraşul Piatra Neamţ, plecând pe DN 15C Piatra Neamţ - Târgu Neamţ la altitudinea de 510m.

An/secol:

Secolul al XV-lea este cel menţionat în atestarile documentare.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Ctitorii acestui aşezământ monahal sunt familia Vasile şi Maria Almaş, ciobani din ţara Hategului, ajunsi aici datorită asupririi conducătorilor maghiari din Transilvania, care doreau părăsirea credinţei strămoşeşti ortodoxe şi convertirea la calvinism. Ajutat de razeşi, Vasile Almaş, în anul 1659, construieşte un paraclis din lemn, cu hramul Sfantul Nicolae , pentru oficierea slujbelor religioase, în care au fost instalate icoanele mari şi iconostasul de la biserica din satul de unde fuseseră nevoiţi sa plece în pribegie. Acestea se află acum în muzeul mânăstirii. Paraclisul, ctitorit de Vasile Almaş, devenit ulterior ieromonahul Vasile din obşea Mânăstirii Neamţ, a fost locaşul de rugăciune al schitului Almaş şi a fost distrus de tătari, cu acest prilej pierzându-şi viata şi Maria Almaş. Locaşul, cu hramul Sfantul Nicolae, a fost reclaăit din lemn de doamna Ecaterina Cantacuzino, soţia spatarului Iordache Cantacuzino, în anul 1715.

Scurt istoric:

Acest aşezământ monahal a fost ctitorit de familia Vasile şi Maria Almaş oameni simpli, ciobani din Ţara Haţegului, care au ajuns aici datorită asupririi conducătorilor maghiari din Transilvania, care doreau părăsirea credinţei strămoşeşti ortodoxe şi convertirea la calvinis
Vasile Almaş, în anul 1659, construieşte un paraclis din lemn, cu hramul Sfantul Nicolae , cu ajutorul razeşilor, pentru oficierea slujbelor religioase, în care au fost instalate icoanele mari şi iconostasul de la biserica din satul de unde fuseseră nevoiti sa plece în pribegie.
Paraclisul, ctitorit de Vasile Almaş, devenit ulterior ieromonahul Vasile din ş Mânăstirii Neamţ a fost locaşul de rugăciune al schitului Almaş şi a fost distrus de tătari, cu acest prilej pierzându-şi viaţa şi Maria Almaş.
Locaşul, cu hramul Sfantul Nicolae, a fost recladit din lemn de doamna Ecaterina Cantacuzino, soţia spatarului Iordache Cantacuzino, în anul 1715.
Schitul de calugări a funcţionat până în anul 1821, când a fost prădat de eterişti, iar călugării au fost schingiuiţi şi alungaţi.
Actuala biserică , construită din piatră în anul 1821, este ctitoria familiei logofătului Balş şi a primit ca hram Duminica Tuturor Sfinţilor.
Ctitoria acestora a fost continuată prin zidirea pronaosului de către domnitorul Constantin Mavrocordat, care inzestreaza mânăstirea cu mai multe proprietăţi şi moşii.
Sculptura tamplei şi a mobilierului sunt executate din lemn de stejar de către meşterii locali Vasile Gaman, Gheorghe Ursu ş Moroiu Constantin.
Deşi iniţial destinat calugărilor, din 1821 a fost populat de maici, având ca stareţa pe maica Glafira Holban, iar ulterior pe monahia Suzana Ştefanescu, sora episcopului Melchisedec Ştefanescu, al Romanului, originar din partea locului.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Iată o zi de frumoasă, plină de bucuria nesfarşită a naturii. Am plecat spre lăcaşul propus, Mânăstirea Almaş, plin de semnificaţii, de istorie.
Echipa, plină de entuziasm a privit această mică excursie, ca pe un experiment din care pot învăţa, pot acumula, pot observa foarte multe, de la imagini pitoreşti în care se află acest ansamblu monahal la informaţii utile şi interesante despre propria noastră istorie şi religie. Totul a fost la nivelul aşteptărilor noastre şi chiar au fost depăşite. Suntem impresionaţi de unicitatea acestui locaş.
Am remarcat simplitatea vieţii monahale, liniştea locului, claritatea picturilor, dar şi poziţionarea excelentă a locaşului religios.
Acest monument poate fi inclus în pelerinajele religioase care se pot face in zonă, fiind situat la distanţă mică de monumentele religioase din municipiul Piatra Neamţ şi cele din şi până la Târgu Neamţ.
Vă invităm pe toţi cei interesaţi de bine, de frumos, de lucruri utile şi importante pentru trup inimă şi suflet sa veniţi aici la Mânăstirea Almaş.


                     01-01-1970       Liceul Tehnologic Economic Administrativ Piatra Neamţ       14 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro