Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Tărtăria din județul Alba, între Alba Iulia și Orăștie

An/secol:

În anul 2003, la marginea satului Tărtăria (comuna Săliștea) este ridicat un monument cu cele trei tăblițe de la Tărtăria.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Descoperirea a avut loc în anul 1961 şi a generat destule discuţii. Punctul de pornire al acestora l-a constituit supoziţia că tabliţele datează din jurul anului 5.500 î. Hr. Astfel, aceste tăbliţe ar fi cu un mileniu mai bătrâne decât cele sumeriene, considerate a fi, până deunăzi, purtătoarele celui mai vechi mesaj scris al omenirii.

Scurt istoric:

În localitatea Tărtăria, cercetătorul clujean Nicolae Vlasa face în anul 1961 o descoperire epocală. Făcând săpături in situ scoate la lumina zilei după mii de ani de uitare, un important complex de cult. Obiectele scoase de către arheolog atestă o continuitate de locuire pe aceste meleaguri, între anii 4500 – 200 î.e.n., în unele cazuri chiar mai târziu. Din sit arheologul N. Vlassa a scos schelete umane sfărâmate, iar dintr-o groapă cu obiecte presupuse de tipul culturii Turdaş – Vincea au fost scoase la suprafaţă 26 de figurine de teracotă, trei de alabastru plus plăcuţele de lut ars mai sus amintite. Se presupune că mormântul în care s-au descoperit cele trei tăbliţe ar fi fost al unui sacerdot. Scrierea de pe acestea atestă fără tăgadă prima scriere din istoria omenirii. Caracterele de pe tăbliţe se aseamănă într-o oarecare măsură cu însemnele de pe tăbliţele sumeriene.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Monumentul de la Tartaria, ridicat in localitatea Tartaria din judetul Alba, reprezinta unul dintre cele mai importante vestigii ale tarii noastre, intrucat aici se gasesc gravate primele scrieri din istoria omenirii. Cei fascinati de ideea de a vedea cum arata faimoasele scrieri pot ajunge la Tartaria pe drumul national DN7, dinspre Sebes spre Orastie, putand admira de-a lungul acestui traseu peisajele pitoresti transilvanene. Desi intelesul inscriptiilor de pe tablitele de la Tartaria nu a fost deslusit, importanta lor este de necontestat. Chiar dacă există numeroase semne de întrebare cu privire la originea lor, tăbliţele misterioase indică prezenţa unei culturi antice impresionante pe teritoriul ţării noastre . O contributie importanta in studierea scrierilor tartariene a adus cunoscutul arheolog si culturolog american, de provenienta lituanianam Marija Gimbutas. Conform opiniei acesteia, scrisul respectiv a aparut aproximativ la inceputul mileniului al VI-lea i.e.n. si s-a mentinut timp de 20 de secole.
Semnificaţia acestui monument este unică şi sunt mândru ca traiesc în aceasta zonă a ţării unde,se spune ca s-a scris istoria omenirii!
01-01-1970       Colegiul Economic „Dionisie Pop Martian” ALBA IULIA       2 comentarii

  osuovodicoo
The belongs exposes nurse encapsulation early.
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg Capsules <a href="http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/">Buy Amoxicillin</a> http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro