Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Localitatea Aiud, zona centrală din faţa Primăriei, la distanţa de aproximativ 150 m

An/secol:

Cetatea a fost construită in secolul XIV, prima atestare documentară a localitaţii Aiudului datează de la 7 noiembrie 1293.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Cetatea Aiudului este una din cele mai vechi cetăţi urbane din Transilvania . Actuala Cetate are drept principale componente biserica reformată calvină și biserica evanghelică, înconjurate de o incintă fortificată. Biserica Calvină Fosta biserică parohială catolică, ridicată în stil gotic târziu, la sfârşitul secolului al XV-lea, este de tip biserică-hală cu trei nave, cu absida poligonală şi turn pe vest. Interiorul a fost modificat în stil baroc. Denumită şi „Biserica mare”, ea este cel mai important edificiu arhitectural din interiorul Cetăţii Aiudului şi din oraş. Stilul gotic iniţial se mai păstrează în interior la bolta situată deasupra altarului, la ferestrele corului, cât şi la arcul de triumf către nave. Turnul are o înălţime de 64 metri, fiind unul dintre cele mai înalte astfel de edificii pentru vremea sa de construcţie. Este prevăzut cu ancadramente ce mărturisesc folosirea sa şi ca locuinţă ecleziastică, dar şi cu deschideri înguste pentru folosirea armelor de foc, în caz de atac. Biserica Evanghelică Are la bază o capelă catolică, de mici dimensiuni, construită între anii 1333 şi 1334, care a fost demolată în 1865, rezidită pe vechea fundaţie, un an mai târziu. Astăzi, interiorul bisericii se compune dintr-un antreu, separat de restul bisericii prin patru coloane simple. Deasupra se află o tribună ce susţine orga. Aceasta a fost construită în anul 1897 de către meşterul Karl Einschenk de la Braşov.

Scurt istoric:

Situată în centrul oraşului Aiud, judeţul Alba, Cetatea Medievală este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale regiunii şi se întinde pe o arie de peste trei mii de metri pătraţi.
Cetatea Medievală din Aiud este recunoscută de istorici drept una dintre cele mai vechi citadele urbane din această regiune a României.
Conform cercetărilor, cetatea de piatră de la Aiud ar fi fost construită în două faze pe locul unei aşezări romane. În prima etapă, în secolul al XIV-lea, saşii din zonă au ridicat o biserică fortificată, aşa cum există multe altele în Ardeal, de abia în a doua etapă a căpătat aspect de cetate, prin secolul al XVII-lea.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

La început, cetatea a avut nouă turnuri – cu patru, cinci şi şapte laturi – denumite astfel: Turnul Porţii, Turnul Măcelarilor, Turnul Lăcătuşilor, Turnul Croitorilor, Turnul Kalendas, Turnul Cizmarilor, Turnul Olarilor, Turnul Blănarilor şi Turnul Dogarilor, nume luate după breslele care se ocupau de fiecare. Din rândurile fiecarei bresle responsabile de turnuri, se alegeau ofiţerii de breaslă, comandanţii militari ai cetăţii. Legătura între turnuri se facea prin drumul de strajă aflat în spatele parapetului, la care se avea acces prin intermediul mai multor scări din lemn. În interiorul celor 9 turnuri, la nivelele superioare ale lor se putea ajunge prin scările interioare de lemn.
Turnul măcelarilor
Rectangular, turnul păstrează încă elemente din faza sa inițială de construcție (secolul XIV). A fost dat în grija breslei măcelarilor încă de la început, fiind îngrijită de aceasta pe durata întregii sale istorii. Breasla măcelarilor apare menționată din secolul XV, primind mai multe privilegii din partea principilor transilvăneni (1589, 1749). În perioada modernă breasla s-a transformat în asociație profesională.
Turnul cizmarilor
De formă rectangulară, turnul a aparținut întâi breslei lăcătușilor, în secolul XVIII fiind atribuit cizmarilor. Breasla cizmarilor apare menționată încă din secolul XV. În peretele turnului sunt zidite 3 inscripții: însemnele breslelor lăcătușilor, ale cizmarilor și o a treia care consemnează faptul că în 1706 turnul distrus a fost dat breslei cizmarilor care l-a reparat pe cheltuiala sa în 1734.
Turnul dogarilor
Turnul dogarilor este dispus în colțul de sud-vest al celei de-a doua incinte a cetății. Breasla dogarilor aiudeni apare menționată din 1519, fiind de-a lungul timpului una dintre cele mai redutabile bresle transilvănene de dogari. Pe peretele turnului sunt săpate în piatră însemnele breslei și anul ultimei reparații efectuate - 1744.
Turnul olarilor
Turnul este ridicat deasupra unei fundații datând din secolul XIV, având o formă de patrulater. A aparținut uneia dintre cele mai renumite bresle din Aiud, cea a olarilor. Breasla olarilor apare ca beneficiind de privilegii din partea principilor transilvăneni încă din 1748, ei existând până în primele decenii ale secolului XX, sub formă de asociații sau ca meșteri independenți.
Turnul Kalendas
Turnul a fost construit deasupra unui vechi contrafort de susținere a zidului vestic al cetății. Inițial a aparținut breslei frânghierilor, ulterior fiind donată asociației "Kalendas" sau "Sfântul Spirit".
Turnul lăcătuşilor-fierarilor Turnul a fost primit de breasla lăcătușilor și fierarilor în secolul XVIII după distrugerea cetății de către trupele habsburge și ale curuţiilor, fiind destinat a asigura apărarea cetății dinspre nord-vest. Pe peretele turnului este încrestată în piatră emblema breslei. Aceasta este una dintre cele mai vechi bresle din Aiud, fiind menționată încă din secolul XVI și existând până la începutul secolului XIX.
Turnul Porţii
Turnul Porții a fost ridicat încă de la început (secolul XIV), pe sub el asigurându-se accesul în cetate. Poarte aflată sub turn era legată de podul mobil care făcea legătura peste șanțul cu apă, în acest fel asigurându-se controlul celor ce intrau în cetate. Până la sfârșitul secolului XVIII șanțul a continuat să fie utilizat. Într-o a doua fază de construcție, pe partea vestică a turnului porții a fost ridicată clădirea ce adăpostește azi Muzeul de Istorie din Aiud.
Între turnuri se putea merge pe drumul de strajă, din interiorul zidului, la care urcai pe nişte scări de lemn. Şi tot la început, cetatea era înconjurată de un şanţ cu apă, care era menit să îngreuneze atacurile inamicilor.
În palatul domnesc din cetatea de la Aiud şi-a avut reşedinţa guvernatorul Transilvaniei, Gabriel Bethlen. Acum palatul este sediul Muzeului de Istorie din oraş, care expune zeci de mii de obiecte, majoritatea arheologice.
În interiorul cetăţii, se mai regăseşte un lăcaş de cult care are vreo 500 de ani – Biserica Reformată-Calvină, aşezământ religios ridicat în stil gotic, iar lângă cetate se află o biserică luterană mai nouă, din secolul XIX. În incintă mai există o casă parohială, folosită şi acum de preotul reformat şi o casă a clopotarului.
În prezent în Cetatea Aiudului au loc lucrări de reabilitare. Clădirea care găzduieşte Muzeul de istorie are acoperiş nou şi faţada este reabilitată. Turnul Blănarilor şi Turnul Olarilor au fost reabilitate în anul 2014. Lucrările de reabilitare au loc printr-un proiect finanţat din fonduri europene.
Cetatea este vizitată de un număr impresionant de turişti, iar muzeul de istorie este loc de documentare pentru elevii şi studenţii aiudeni, pasionaţi de istorie.


                                       01-01-1970       Colegiul Tehnic Aiud       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro