Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Localitatea Aiud, Str. Eroilor nr. 3, la marginea oraşului, în vecinatatea cimitirului ortodox.

An/secol:

Anul 1992

Detalii principale / personalități / evenimente:

Dominând „Râpa Robilor”, în a cărei poală, pe gropile celor ucişi în temniţe, comunismul amenajase “cocini de porci”, masivul edificiu memorial ridicat intre 1992-1999 (şi încă nefinisat în întregime), te face să te cutremuri dinaintea profundei lui semnificatii, deopotrivă creştine si naţionale: două rânduri de cruci mai mici, îngemănate, poartă pe braţele lor interioare o cruce uriaşă, crucea suferinţei româneşti. Iniţiatorul proiectului este fostul deţinut politic timp de 17 ani, inginerul Gheorghe Brahonschi (m. 1997), şi autorul proiectului, arhitectul Anghel Marcu (m. 1998). După dispariţia celor doi, cea care a vegheat finalizarea lucrărilor, cu sprijinul filialelor din Sibiu si Alba ale Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, a fost doamna Maria Brahonschi, văduva lui Gh. Brahonschi, la rândul său trecută prin închisorile politice de femei.

Scurt istoric:

Începând cu anul 1947 inchisoarea din Aiud a fost transformată într-un centru de exterminare, care a fost activă până în anul 1964, până când, la intervenţia occidentului au fost eliberaţi “deţinuţii politici” rămaşi în viaţă. Puţinii supravieţuitori ai inchisorii au decis în 1992 să ridice un monument pentru camarazii lor căzuti în urma ororilor “temniţelor” penetenciarului, ca numele lor să fie scris în piatră, acesta fiind finalizat în data de 14 septembrie 1999.
În anul 2000, Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu a sfinţit Sfânta Masă din interiorul monumentului.
Părintele Iustin Pârvu , pentru prima dată după eliberarea din 1964, revine în anul 2001, cu această ocazie, părintele a lăsat o mărturie cutremurătoare: “Mi-e şi frică să calc cu picioarele pe acest pământ, pentru că este plin de Sfinte Moaşte.”

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Monumentul are o importanţă deosebită din punct de vedere istoric, arhitectonic si simbolic. Sunt mândră de faptul ca unii dintre cei puţini care au supravieţuit acei ani de inchisoare, de sclavie, de tortura continuă (fizică şi morală), încă au mai avut puterea de a face ceva comemorativ pentru cei care nu au reuşit să treacă peste acei ani din viata lor. Supravieţuitorii încă mai erau oameni, după câte au trecut şi aveau o mentalitate mult mai dezvoltată decât restul, nu le era teamă să fie diferiti, chiar dacă acesta a fost motivul suferintei lor, ei nu s-au supus regimului, ceea ce este de respectat. Sincer, nici eu nu m-aş fi supus. De ce ai accepta să faci ceva din obligaţie? Aş fi preferat inchisoarea la propriu, în care ai avea mai multă libertate de gândire, de a exprima ceea ce simţi, ceea ce crezi, decât acel “liber arbitru” care de fapt e acelaşi lucru, dar nu ai voie să gândeşti, nu ai dreptul să-ţi exprimi părerea, nu ai libertate de exprimare de nici un fel şi, de teama a nu fi torturaţi in inchisoare, oamenii se supuneau regimului doar ca să poată trăi în “pace”.
E un lucru mare să preferi să trăieşti în adevăr decât în minciună. Pe vremea comunismului dacă erai diferit trebuia să dipari din societate , pentru ca poporul să nu poată deveni ca tine.
E mult mai uşor de manipulat un popor care nu ştie nimic decât unul cult, nu ? Pe ideea asta trăim până şi în ziua de azi. “Domnitorilor” le este mult mai uşor asa. Dacă poporul ar şti ce putere are, nu ar mai exista politicieni. De ce un om ar trebui să comande oamenii? Orice om e capabil să gândească şi să ia deciziile singur.
Partea tristă a lucrurilor e că sunt mult mai interesate persoanele din alte oraşe decât localnicii, am intâlnit cazuri în care nici localnicii nu ştiau unde se află acest monument. Sunt nepăsatori de faptul ca au o istorie atât de bogată în oraşul lor şi e un gest de milioane ce au făcut aceşti supravieţuitori pentru oamenii care nu au reuşit să scape cu viaţa din aceea perioadă.


                     01-01-1970       Colegiul Tehnic Aiud       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro