Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Piața Revoluției, București, lângă Fundațiunea Universitară Carol I și Ministerul de Interne

An/secol:

Decembrie 2010

Detalii principale / personalități / evenimente:

Regele Carol I (1866-1914) a fost o personalitate marcantă din istoria românilor, aducându-și aportul la consolidarea statului român modern. În timpul său, România și-a câștigat pe câmpul de luptă independența de stat. După obținerea independenței, România condusă de Carol I se va implica activ în relațiile internaționale, va încheia alianțe politico-militare, va deschide noi legații în principalele capitale ale lumii și va desemna consuli care să o reprezinte peste hotare. Statuia actuală a primit destule critici.

Scurt istoric:

Statuia ecvestră a Regelui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen se află situată în Piața Revoluției din București. Statuia originală a fost inaugurată la 10 mai 1939, pe atunci Ziua Națională a țării noastre, la 100 de ani de la nașterea lui Carol I. Imediat după ce Regele Mihai a fost obligat să semneze actul de abdicare și România nu a mai fost monarhie, devenind Republica Populară Română, în noaptea de 30 spre 31 decembrie 1947, statuia a fost dată jos de pe soclu de către noua conducere - comunistă - a țării. Mai târziu, statuia a fost topită, iar din bronzul ei s-a turnat Statuia lui Lenin din fața Casei Scânteii din București (1960-1990). Statuia actuală (inaugurată la 6 decembrie 2010) este realizată tot din bronz și are o înălțime totală de 13 metri, din care 7 metri statuia propriu-zisă și 6 metri soclul. Potrivit științei heraldicii, calul reprezentat cu un picior din față ridicat în aer - cum este cel al lui Carol I - arată că personajul înfățișat a murit din cauza rănilor primite în război. Cu toate acestea, Carol I nu a murit propriu-zis din acest motiv. Moartea sa, survenită brusc la 27 septembrie/10 octombrie 1914, a fost pusă pe seama rănilor sufletești, în conjunctura izbucnirii Primului Război Mondial, când România a fost pusă să aleagă dacă să fie sau nu de partea țării sale natale, Germania, cu care semnase deja un tratat în 1883.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Am ales să prezentăm statuia Regelui Carol I, deoarece liceul nostru poartă numele suveranului cu cea mai lungă perioadă de domnie din istoria românilor, respectiv 48 de ani, fondatorul României independente și moderne.


               01-01-1970       Colegiul Tehnic Carol I       2 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro