Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
sat Nicolae Bălcescu, jud. Botoșani

An/secol:

2000

Detalii principale / personalități / evenimente:

De-a lungul anilor biserica a găzduit periodic felurite moaște ale marilor sfinți, printre care amintim: racla cu veștmintele “Sf. Cuvioase Parascheva” în anul 2004 și racla cu moaştele “Sf. M. Mc. Gheorghe” în anul 2005. Deasemenea, fețe mari bisericești au trecut pragul acestui locaș: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la finele lunii august a anului 2009.

Scurt istoric:

BISERICA DE LEMN (PARACLISUL)
În anii 1930-1940, locuitorii satului Nicolae Bălcescu erau pregătiți de a zidi o biserică, un lăcaș de cult pentru mica lor comunitate, însă această dorință orânduită de Bunul Dumnezeu și-a găsit transpunerea materială, transformându-se astfel într-o realitate abia după 7 decenii. După multe osteneli și o bună perioadă de timp în care enoriașii și preotul paroh au încercat să reobțină practic terenul din inima satului, deoarece în urma unor zeci de ani acesta a aparținut bisericii însă a fost revendicat de conducerea ceaușistă, iată că locul revine în posesia bisericii. Conform vechiului proverb românesc transmis din bătrâni “Unde-i unul nu-i putere, unde-s doi puterea crește”, enoriașii au ascultat sfaturile și îndemnurile spirituale ale părintelui, dar și legea firii, punând astfel mână de la mână și reușind să finalizeze construirea Paraclisului în doar 7 luni, punând totodată piatră de temelie și pentru viitoarea biserică de zid. Astfel se face că la data de 24 septembrie a anului 2000 Paraclisul este sfințit, fiind totodată răsplătite zbuciumurile și ostenelile enoriașilor, dar și a preotului paroh. De-a lungul anilor biserica a găzduit periodic felurite moaște ale marilor sfinți, printre care amintim: racla cu veștmintele “Sf. Cuvioase Parascheva” în anul 2004 și racla cu moaştele “Sf. M. Mc. Gheorghe” în anul 2005. Deasemenea, fețe mari bisericești au trecut pragul acestui locaș: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la finele lunii august a anului 2009. Deși piedicile nu au întârziat să apară, mai ales cele de ordin financiar, preotul paroh împreună cu enoriașii săi au reușit prin rugăciune și credință să soluționeze orice impediment, trâind mereu cu speranță în suflet și privind încrezători spre ce are ziua de mâine a aduce.
BISERICA DE ZID – „SF. TREI IERARHI”
La trecerea a doar câteva luni de la sfințirea Paraclisului, enoriașii și preotul paroh pun bazele unui noi proiect, și anume: construirea bisericii din zid. Încurajat de unii, deznădăjduit de alții proiectul este pus pe picioare la 15 martie 2002 marcând prima săptămână a Postului Mare, după strângerea timp de 2 ani a materialelor necesare, dar și a tuturor aprobărilor și avizelor pentru intrarea în legalitate a lăcașului. La fel ca în cazul Paraclisului, biserica a fost construită în mai multe etape, păstrând o nuanță anevoioasă din prisma problemelor financiare. Enoriașii s-au mobilizat însă dând dovadă încă odată de unitate, amabilitate, voință și determinare. Pe perioada celor 15 ani de existență a parohiei, programul slujbelor a fost respectat cu strictețe, atrăgând de la săptămână la săptămână tot mai mulți enoriași. Părintele și enoriașii nu s-au limitat nicio clipă la definitivarea lăcașului de cult, ci au căutat mereu a îmbunătăți, a înfrumuseța și a spori această construcție, interiorul, exteriorul și împrejurimile ei, continuând această “tradiție” și astăzi, dar mai cu seamă continuând a mulțumi Atotputernicului pentru minunea ce a înfăptuit prin ajutarea și lăsarea construirii acestui loc sfânt.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

-


                     01-01-1970       Palatul Copiilor Botoșani       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro