Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Strada Bisericii, număr 182, la 300 m din DN 1 (E 68), la 22 km de municipiul Braşov

An/secol:

Biserica s-a construit în trei ani, între 1875 şi 1878

Detalii principale / personalități / evenimente:

• 1658 așezarea a fost distrusă în urma unei invazii turco-tătare;
• 1674 Mitropolitul Sava Brancovici sfinţeşte vechea biserică de piatră din Vlădeni;
• 1718 – 1719 ciuma a secerat o treime din populație;
• 1797 Vlădeniul este afectat de grindină;
• 26 octombrie 1802 – un cutremur produce o pagubă de 400 de florini;
• 1805 se deslănţuie seceta peste Vlădeni;
• 18 iunie 1806 a bătut grindina foarte tare. Vlădărenii nu şi-au mai putut da dările;
• 20 iunie 1817 porneşte pentru prima dată diligenţa;
• 20 iunie 1824 grindina nimiceşte bucatele vlădărenilor;
• 18 octombrie 1829 un incendiu mistuieşte 11 şuri şi 7 case.
• 2 iunie 1832 se naşte la Vlădeni Iacob Zorca – fost notar, autorul primei Monografii a comunei Vlădeni, tipărită la Sibiu, în anul 1896. Este preşedintele comitetului parohial din 1861 până în 1893. Înfiinţează Fundaţia „Zorca – iană” pentru tineretul din Vlădeni.
• 1833 – Biserica primeşte de la Braşov 133 de florini pentru un nou cimitir;
• 1848 – 1849 holera a secerat 470 de persoane, decedau câte 15 persoane zilnic;
• 16 noiembrie 1903 la Vlădeni se naşte mare teolog al secolului XX – Dumitru Stăniloae;
• 1959 – Părintele Ignătescu Vasile începe pictura bisericii;
• 1961- 1972 – Emilian Târnacop – primeşte Crucea Patriarhală de la patriarhul Iustinian Marina;
Din 2007 şi până în prezent preotul Ilea Ionuţ, s-a preocupat de restaurarea Bisericii iar din anul 2013 este gazda Simpozionului „Contribuţia părintelui Dumitru Stăniloae la dezvoltarea învăţământului teologic românesc”.

Scurt istoric:

În anul 1875 se începe zidirea actualei bisericii cu hramul „Sfântul Vasile Cel Mare“ , pe locul vechii biserici despre care nu s-au găsit date, cu excepţia unui pomelnic săpat în piatră în care este menţionat altarul din anul 1706. Vlădărenii l-au tocmit pe meşterul sas Johan Vonner de la Merghindeal, pentru realizarea proiectului şi îndrumare în executarea edificiului. La sfârşitul anului 1878 biserica a fost terminată. Construirea bisericii într-un interval scurt a fost posibilă cu ajutorul comunităţii vlădărene care a contribuit cu piatră adusă din Munţii Perşani, cu var, cărămizi şi mână de lucru. La 1 ianuarie 1889 a fost sfiinţiţă cu hramul „Sfântul Vasile Cel Mare“ de mitropolitul Ardealului Miron Romanul. În anul 1893 a fost realizată catapeteasma din lemn de către maestrul Kupscay János, profesor la Şcoala de Sculprură din Săcele. Tablourile au fost pictate de Georg Herman din Székely-Udvarhely. Tot în acest an, 1893 a fost achiziţionat marele orologiu din turn din Pesta de la firma Mayer. Pe 16 noiembrie 1903 se naşte părintele Dumitru Stăniloae. În biserica din Vlădeni primeşte sfântul botez, se apropie de Sfintele Taine ale Mântuitorului şi slujeşte ca preot atunci când se află în localitate. În perioada 1952 – 1969 biserica a fost învăşmântată cu 1.409 de m2 de pictură în tehnică fresco de fiul satului, pictor de biserici Toma Lăscoi . Pe peretele de apus, lângă tablourile votive ale ierarhilor, sunt reprezentaţi doi dintre cei mai mari sfinţi teologi ai Bisericii Ortodoxe. De-a dreapta patriarhului Justinian Marina stă Sfântul Ierarh Grigorie Palama, iar de-a stânga mitropolitului Nicolae Mladin al Ardealului este Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul. La realizarea picturii s-a primit sprijin de la mare teolog Dumitru Stăniloae şi Episcopul Vasile Coman, protopop al Braşovului în vremea aceea. La 21 septembrie 1969 a avut loc sfinţirea picturii de către patriarhul Justinian Marina care a venit cu mitropolitul Nicolae Mladin şi cu marele teolog român Dumitru Stăniloae. La 17 septembrie 1994 se sfinţeşte biserica de către Mitropolitul Antonie Plămădeală. La 21 august 2009, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit slujba de binecuvântare a Casei Memoriale „Dumitru Stăniloae“ din Vlădeni. 10 octombrie 2013 – Simpozion la Vlădeni pentru Părintele Dumitru Stăniloae - Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, a oficiat slujba Parastasului. Lidia Stăniloae, fiica Părintelui, împreună cu maica Filofteia au fost prezente la eveniment. 5 octombrie 2015 – Simpozion cu tema „Contribuţia părintelui Dumitru Stăniloae la dezvoltarea învăţământului teologic românesc. Printre personalităţile prezente la eveniment Lidia Stăniloae, protopopul Gheorghe Colţea, protopopul Dănuţ-Gheorghe Benga.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Călătorind prin Golful Vlădeni spre Ţara Făgăraşului zăreşti Măgură Codlei, brâul Munţilor Perşani, iar în sânul acestui peisaj natural privirea îţi este atrasă de impunătoarea biserică a comunităţii vlădărene „Sfântul Vasile cel Mare“. Curiozitatea călătorului este stârnită de la intrarea în localitate prin prezenţa indicatorului turistic care îl îndeamnă să viziteze Casa Memorială „Dumitru Stăniloae” . Nu poţi să vizitezi acest obiectiv şi să nu poposeşti câteva minute pentru a descoperi frumuseţea bisericii nostre , încărcată de amintirea marelui teolog român al scolului XX, locul unde a fost botezat şi a declanşat setea de cunoaştere în domeniul teologic, iubirea faţă de Dumnezeu. Vlădeniul reprezenta pentru preotul Dumitru Stăniloae locul unde se retrăgea vara pentru linişte şi reculegere participând la Sf. Liturghii şi la alte slujbe. Când păşeşti în biserică, preotul Dumitru Stăniloae te întâmpină cu chipul cald şi blând, dintr-o pictură aflată în faţa iconostasului care tronează asupra sfinţilor din pictura murală, realizată în tehnica fresco . Documentându-ne pentru acest proiect, aflând numeroase detalii despre biserica comunităţii noastre, am rămas impresionate de solidaritate vlădărenilor pentru construirea bisericii în dor trei ani, de dragostea faţă de satul natal al preotului Dumitru Stăniloae. Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ alături de Casa Memorială „Dumitru Stăniloae” sunt dovada că Dumnezeu a binecuvântat Vlădeniul şi pe vlădăreni.


                                          01-01-1970       ŞCOALA GIMNAZIALĂ VLĂDENI - DUMBRĂVIŢA       2 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro