Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Biserica Ortodoxă „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” Borșa, se află în Comuna Borșa din judetul Cluj care este așezată pe Valea Borsei la 10 Km spre vest de la vărsarea acesteia în râul Someș, la 36 km față de reședința de județ, Cluj-Napoca și la 30 km față de orașul Gherla. Biserica Ortodoxă „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil ” Borșa se alflă pe strada principală la nr 90 aproape de Căminul cultural din satul Borșa, jud. Cluj

An/secol:

Biserica actuală a Parohiei ortodoxe din Borșa, a fost construită între 30 iulie 1898 şi 5 noiembrie 1899, iar sfinţirea a avut loc la 21 octombrie 1900 sub pastorirea Pr. paroh BOCHIS IOAN senior, originar din localitate. Fondurile necesare pentru construirea bisericii au fost adunate încă de pe vremea Pr.Alimpiu Barbulovici, care a plecat din Borșa în anul 1874. Din anul 1874 colectarea fondurilor s-a făcut sub conducerea Pr. Alexandru Lemeny, care a păstorit Borșa până în anul 1893 când pleacă ca protopop la Gherla. Parohul Vasile Olteanu cumpără terenul pentru construirea bisericii celei noi cu pretul de 525 de florin aproximativ 1050 de coroane. Piatra de temelie a fost pusa la 30 iulie 1898. La 5 noiembrie 1899 s-a sfințit crucea înfiptă în vârful turnului la noua biserică. Sfințirea Bisericii are loc in data de 21 octombrie 1900 fără ca la această sfințire să participe episcopul ci doar un trimis al acestuia canonical capitular Ioan Giorgiu. În 20 octombrie 1900 preotul local a săvârșit ultima vecernie în vechea biserică. Biserica cea veche a fost vândută credincioșilor din localitatea Adalin comuna Drag din județul Salaj unde a fost dusă în anul 1901. Biserica nu se află pe noua listă a monumentelor istorice deși este un martor viu de cultură și istorie ardeleană. Având hramul "Sf. Dumitru", biserica a fost folosită de comunitate până în anul 2010, an în care a fost terminată noua biserică de zid.

Detalii principale / personalități / evenimente:

NUMELE PREOȚILOR SLUJITORI
În însemnările făcute în Cartea de Aur a parohiei găsim scrise numele unor preoți care au deservit parohia de-a lungul anilor după cum urmează:
Popa Ioan 1801.
Lungu Simeon 1809
Simeon Hossu 1838
Ioan Hossu 1838 -1859.
Alimpiu Barborovici 10 iunie1859- 22 martie 1874
Alexandru Lemenyi 1874 - 1893
Vasile Olteanu din Rascruci 1896.
Ioan Bochis senior 1896 - 1920 când se stinge din viață.
Ioan Bochis junior 1920 - 1931 când se stinge din viață la vârsta de 52 de ani. Cronica parohiei ne spune că a fost un preot de neântrecut.( este numit paroh în anul 1923)
Dr. Ioan Pavel 1931 - 1942 sub care s-a organizat un cor bărbătesc pe 4 voci format din 50 de personae.
Eugen Pop 1942 - 1962 care s-a dovedit în acele vremuri un vrednic slujitor al Sf.Altar.
Alexandru Gherghel 1963 – 1967, sub păstorirea căruia s-a renovat și pictat biserica în interior.
Ioan Baciu 1 ianuarie 1968 - 1 mai 1977 În perioada cât parohia a fost vacantă a fost suplinită de Pr. Rad Teodor din Bădești.
Moldovan Ștefan 1 septembrie 1977 – până s-a pensionat în august 2015 Actual
Biserica se află într-o stare bună, iar actualul preot al acesteui sfânt lăcaș este preot – Chiciudean Septimiu.

Scurt istoric:

Biserica Ortodoxă „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil ” din satul Borșa , jud. Cluj stă măreță, în centrul unui parc 116 ani, veghind la generațiile care vin și pleacă prin această lume. Existența parohiei Borșa se pierde în negura veacurilor trecute. Nu putem vorbi despre un început de viață religioasa în Borșa la o anumită data. Românii ortodocsi din Borșa, până în jurul anului 1750, nu au avut dreptul de a-și construi biserică, religia lor nefiindu-le recunoscută de către statul habsburgic. Primăvara anului 1761 marchează o nouă etapă în istoria neamului românesc din Ardeal. La acea dată, Curtea de la Viena trimitea în Transilvania pe generalul Bucow însoţit de trupe. La început generalul Bucow promite românilor împlinirea dorinţelor lor. Dar după ce poporul se linişteşte, generalul va adopta o nouă tactică. Acesta va începe o acţiune de represiune mai cruntă şi mai sistematică decât cele anterioare. Poporul român din Transilvania a cunoscut pe pielea sa, în masă, ca nicăieri în altă parte a lumii, practica mijloacelor inchiziţiei. Sub tunurile generalului Bucow a căzut și biserica ortodoxă de lemn din Borșa care a fost incendiată. În locul ei însă românii și-au construit o altă biserică. După pătrunderea ocupaţiei austrice în provincie, românii din Borşa au fost obligați să treacă la religia greco-catolică. Legat de noua biserica din lemn care este adusa în Borșa după ce prima a fost incendiată și distrusă ne relatează istoricul ardelean Augustin Bunea și redactorul revistei Rĕvașul, Elie Dăianu. Aceștia au publicat un document păstrat în arhiva parohiei din Stoboru și tradițiile locale care indică începuturile bisericii de lemn din Borsa într-o mănăstire din hotarul satului Stoboru.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Biserica- sufletul satului noastru
În centrul satului, se zărește un colt de rai, este biserica satului nostru BORȘA. Este veche și păstrează în ea o istorie ascunsă. În zilele sfinte vin oamenii în număr foarte mare pentru a se destăinui preotului și pentru a se împăca din nou cu tatăl ceresc. Biserica este locul unde sufletele sătenilor se descarcă de energia negative și se încarcă cu neregie pozitivă. În acest loc vin oamenii pentru a vorbi cu Dumnezeu. În timpul slujbelor, gândurile negative, grijile și problemele dispar ca prin minune, ele fiind înlocuite cu gânduri bune. Din sfânta biserică se aud sute de glasuri cântând minunat. Acest loc sfânt te face să nu mai vrei să pleci din ele. În acest loc fiecare suflet se simte special. Clopotul satului când bate își cheamă credincioșii la liturghie, aceștia lăsând toat grijile lumești cu credință în Dumnezeu își îndreaptă pașii spre biserică pentru a-și găsi liniștea sufletului. Acest obicei s-a transmis din neam în neam și cu ajutorul lui Dumnezeu sperăm să-l transmitem și noi copiilor noștri pentru a păstra tradiția satului nostru. Biserica noastră a borșenilor este plină de har şi ea reprezintă sufletul satului nostru. Într-o societate în continua modernizare, biserica ocupă un loc distinct și de neînlocuit. Aceasta întregește fiinţa umană, o ajută să-şi formeze conduite, deprinderi de referinţă pentru valorile creştine. Biserica are un rol important deoarece înnobilează atitudinea, simţirea și îl formează pe om pentru viaţa în armonie, pace și comuniune cu semenii săi..

Într-un colț de rai,
Într-un sat cu crai
Se zărește-ndepărtare o biserică,
Cum nimeni n-are.
Unde pacea sufletească
Domnul vrea să o împlinească
Și sătenii s-o primească.
La biserică venim,
Ca pe Domnul să-l cinstim.
Noi intrăm la el în casă
În sfânta noastră biserică,
Unde Domnul e cu noi
Și la bine și la rău!

Marginean Amalia, clasa a VII-a
Cuibus Daria, clasa a VII-a
Școala Gimnazială Borșa, Jud. Cluj


               01-01-1970       Școala Gimnazială Borșa, Jud. Cluj       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro