Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Calea Călăraşilor, nr. 58, colţ cu B-dul Independenţei, localitatea Brăila, vis-a-vis de Primăria Brăila

An/secol:

Construcţia Palatului Agriculturii a început la 15 iulie 1923 şi s-a încheiat în anul 1929.

Detalii principale / personalități / evenimente:

În timpul celui de-al doilea război mondial, armata rusă şi-a stabilit aici cartierul general. Se spune că în această perioadă statuia ecvestră a regelui Carol I ar fi fost îngropată lângă Palatul Agriculturii. Cercetările făcute până acum, nu au dus însă la niciun indiciu în acest sens. Se ştie totuşi că în faţa Palatului Agriculturii a fost bustul Ministrului agriculturii de atunci, Alexandru Constantinescu, care a fost dărâmat datorită originii sale burghezo-moşiereşti şi pentru că a fost un exploatator al ţărănimii. Monumentul a fost reabilitat parţial şi în prezent are aceeaşi destinaţie.

Scurt istoric:

Palatul Agriculturii din Brăila a fost construit la propunerea prefectului de Brăila, Şerban Răducanu, cu sprijinul Ministrului Agriculturii de atunci, Alexandru Constantinescu şi contribuţia bănească a ţăranilor împroprietăriţi. Proiectantul edificiului a fost Florea Stănculescu, arhitectul Casei Centrale a Cooperaţiei şi Împroprietăririi Sătenilor, iar construcţia a durat şase ani (1923-1929). Clădirea trebuia să organizeze un muzeu al agriculturii româneşti, în special al celui din bărăganul brăilean, întruniri şi conferinţe şi să unească toate instituţiile din oraş, subordonate Ministerului Agriculturii şi Domeniilor. Al doilea şi al treilea deceniu a secolului XX, au reprezentat pentru Brăila, o perioadă înfloritoare din punct de vedere economic. În acea perioadă, în Palatul Agriculturii se stabilea preţul cerealelor în Europa, la Bursa Agricolă. Pe parcursul anilor, în această clădire şi-au desfăşurat activitatea: Camera de Agricultură şi Muzeul Agricol, Inspectoratul Agricol, Inspectoratul Veterinar şi Inspectoratul Cadastral din Ţinutul Dunărea de Jos, Serviciul Veterinar al Judeţului Brăila, Ocolul Agricol Brăila. De asemenea, aici locuiau directorul Camerei de Agricultură, Şeful Serviciului Agricol, doi funcţionari, intendentul şi oamenii de serviciu. În prezent edificiul este folosit, neschimbându-şi destinaţia.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Calea Călăraşilor este una din arterele principale ale oraşului Brăila. În centrul civic al oraşului, pe această stradă, se află Primăria, Casa de cultură, Colegiul Naţional ”Gh. Munteanu Murgoci”, fântâna cinetică, care te încântă cu jocurile de apă şi lumini, spaţii comerciale şi blocuri care se înalţă maiestuos spre cer, toate acestea fiind o dovadă a dezvoltării şi modernizării oraşului de la Dunăre. Înconjurat de aceste construcţii moderne se află Palatul Agriculturii. Palatul Agriculturii este una din emblemele oraşului Brăila. Este o capodoperă arhitectonică a stilului neoromânesc a deceniului al doilea din secolul XX. Privind clădirea, eşti fascinat de îmbinarea elementelor răsăritene bizantine cu motivele arhitecturale şi etnografice ţărăneşti locale. Intrarea impunătoare te conduce într-un hol de onoare, din care porneşte, perpendicular pe acesta, spre capetele clădirii, coridorul care dă în încăperile de la parter. La etajul întâi domină sala de recepţie, care se deschide în loggie. Loggia fascinează prin arcadele semicirculare şi coloanele mici şi groase şi iese în evidenţă şi datorită modului în care este construit etajul al doilea, cu ferestrele scunde. Faţada este încadrată de două turnuri, care completează aspectul maiestuos al clădirii. Acoperişul oferă şi el un farmec aparte, fiind individualizat pentru fiecare corp al clădirii şi străjuit în timp de hornurile înalte. Pereţii exteriori au elemente decorative lucrate în relief contribuind la frumosul stil arhitectonic. Palatul Agriculturii impresioneză şi prin încărcătura istorică pe care o are. El reprezintă un omagiu adus ţăranilor români din Bărăgan, muncii asidue şi sacrificiilor acestora de-a lungul timpului şi reflectă, într-o lume modernă, rădăcinile străvechi ale brăilenilor.


                  01-01-1970       Şcoala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Brăila       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro