Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Castelul Bánffy - Borșa, se află în Comuna Borșa din judetul Cluj care este așezată pe Valea Borsei la 10 Km spre vest de la vărsarea acesteia în râul Someș, la 36 km față de reședința de județ, Cluj-Napoca și la 30 km față de orașul Gherla. Castelul Bánffy, Borşa Borșa se alflă pe Str. Principală nr. 258. aproape de Primăria din satul Borșa, jud. Cluj

An/secol:

Deoarece nu s-au păstrat informații arhivistice relevante despre acest conac, nu se cunoaşte soarta lui, şi nici nu se poate preciza data exactă a construirii castelului de azi. Literatura de specialitate nu s-a ocupat de castel aproape deloc, se presupune că acesta a fost construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Detalii principale / personalități / evenimente:

După anii 1870, în apropierea castelului s-a plantat pe vârful colinei o pădure, Cel mai important element al pădurii este monumentul funerar al baronului Dániel Bánffy (14 mai 1812 – 29 aprilie 1888) pe care scrie în limba maghiară - aici odihneşte baronul Dániel Bánffy, consilier intern, amintirea lui fiind binecuvântată de soţia, Anna Gyárfás, şi fii lui, Dezső, Jenő şi Ernő. Un act important din 1367 arată că regele Ludovic I al Ungariei (1342–1382) a donat satul Borşa familiei nobiliare Bánffy, care îşi va menţine proprietatea până la naţionalizarea de după al doilea război mondial.Moşiile familiei din Borşa apar în mai multe documente din secolul al XVI-lea. Un act de diviziune de la 1 mai 1543, între fii defunctului László Bánffy, ne indică faptul că un conac al familiei a fost construit în localitate. În acest act se hotărăşte ca fraţii, Bernát şi Gábor, să-şi construiască o casă în Borşa, László şi Pál să-şi ridice casele în Breaza, iar Ferenc să primească în proprietate conacul părintesc din Aluniş. Istoricul de artă Margit B. Nagy foloseşte o conscripţie a conacului din Borşa din anul 1747, pe baza căreia ea descrie conacul ca având cinci încăperi: dintre care două mai mari, spre faţada principală, iar cele trei mai mici se aflau în spatele acestora. Pe baza inventarelor, conacele Bánffy din Nuşfalău (1725) şi Breaza (1725) au avut planimetrie identică.

Scurt istoric:

Din cazua că nu s-au păstrat prea multe documente, soarta acestui conac este foarte puțin cunoscută. Ca posibil comanditar al construcției a fost identificat baronul Dániel Bánffy (1812–1888). După moartea baronului Dániel Bánffy, în 1888, proprietatea din Borşa a intrat în posesia fiului său cel mic, Ernő Bánffy (1850–1916), cum este atestat într-un act de diviziune din 1895. După moartea lui Ernő Bánffy, vărul său, baronul Ferenc Bánffy (1869–1938) a cumpărat moşia şi castelul din Borşa de la succesorii decedatului, la data de 28 septembrie 1916. În acest timp Ferenc Bánffy era deja proprietarul castelului din Sâncrai. Baronul Ferenc Bánffy s-a măritat cu Ida Petrichevich-Horváth în 1899, iar după moartea primei soţii s-a recăsătorit în 1919 cu Hortense Petrichevich-Horváth (1878–1968). Probabil cu această ocazie baronul Ferenc Bánffy s-a mutat la Borşa. În urma reformei agrare din 1921–1923, când domeniile familiilor nobiliare, în mare parte, au fost expropriate, baronul Ferenc a dat în arendă Ministerului de Interne castelul din Sâncrai, păstrând pentru locuinţă numai castelul de la Borşa. Pe baza documentelor de arhivă, baronul (şi după moartea acestuia în 1938, văduva lui) au făcut unele lucrări de conservare în anii 1938–1939, constând în repararea acoperişului, zugrăvirea faţadelor şi a interioarelor afectate de igrasie şi izolarea terasei de pe faţada principală. Pe o hartă militară din 1941 se văd cele trei corpuri de clădire existente şi pădurea după parc, cu planimetria foarte apropiată de cea de astăzi. După al doilea război mondial, castelul din Borşa a fost naţionalizat de la văduva baronului Ferenc Bánffy. După 1948, clădirea a funcţionat pentru scurt timp ca şcoală agrară, apoi ca dispensar, iar din anul 1957 a devenit sediul Spitalului de boli psihice cronice, instituţia intrând în patrimoniul Consiliului Judeţean Cluj în anul 2003. Castelul a fost retrocedat recent urmaşilor familiei Bánffy.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Castelul Bánffy din Borșa, jud. Cluj
Acum câteva sute de ani, în Borșa exista un castel al familiei nobiliare Bánffy, unde acum funcționează Spitalul de boli psihice și cornice Borșa. Această clădire a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea. Din anul 2002 castelul este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj. Însă clădirea necesită lucrări ample de renovare pentru ca aceasta să fie pusă în valoare.
Acest castel a fost construit în secolul al XIX-lea în maniera ecletică, cu elemente neobare ce se face printr-un portic neoclasic, alcătuit din cinci coloane dorice ce susțin etajul. Construcția este amplasată pe un vast domeniu din care s-au păstrat aleile principale, străjite de copaci. La 200 m sud-est de castel, există un mic abelisc funerar din piatră, ridicat în memoria ctitorului Dániel Bánffy (14 mai 1812 – 29 aprilie 1888).
În continuarea acestei porțiuni, pe pantele line, spre pădure este o peluză unde cândva existau plantați diverși arbori. Această zonă a fost afectată de tăieri și replantări. Pe axa centrală a pantei era o fântână arteziană din care a rămas doar zidul. Mai sus este plantată o pădure. O importanță deosebită o are și parcul castelului care a fost amenajat tot în stil eclectic. Parcul a fost conceput ca un șarpe în mișcare cu capul la castel.

Bánffy, Bánffy, ce frumos!
Tu ești chiar miraculos.
Ești castel vechi și frumos,
Care peste timpuri ai trecut!

De la școala eu cum ies,
Eu pe tine te zăresc
Mama, tata zilnic merg
Vechi castel să te-ngrijească!

Abraham Cătălina, clasa a VI-a
Chețan Andreea, clasa a VI-a


                              01-01-1970       Școala Gimnazială Borșa, jud. Cluj       1 comentariu

  Anonim    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro