Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Piaţa Sf. Gheorghe, Centrul Vechi, în faţa Bisericii Sf. Gheorghe Nou

An/secol:

1937

Detalii principale / personalități / evenimente:

Monument realizat de arhitect Horia Creangă şi Ştefan Niculescu M, materializat de sculptorul Constantin Baraschi. Monumentul constă într-un bazin circular în interiorul căruia este o roză a vânturilor, între razele căreia sunt gravate principalele provincii istorice româneşti: Muntenia, Moldova, Ardeal, Dobrogea, Banat, Oltenia, Basarabia şi Bucovina. În centrul rozei, sculptorul a plasat o sferă din bronz ‘încinsă’ pe o circumferinţă cu un brâu pe care sunt reprezentate semnele zodiacului. Lateralele micului bazin în care se află roza, sunt gravate cu numele unor oraşe din România şi distantele de la Km 0 până la ele. Printre oraşele gravate pe acesta se numără si Chişinău, Orhei, Tighina, care se află în Republica Moldova, precum si Silistra şi Dobrich din Bulgaria, care au făcut parte din România Mare din 1913 până în 1940.

Scurt istoric:

La Bucureşti, Kilometrul 0 a fost stabilit de către topografii care au executat primele hărţi, în centrul oraşului, în faţa bisericii Sfântul Gheorghe Nou. Proiectul a fost conceput de arhitectul Horia Creangă, nepotul scriitorului Ion Creangă şi arhitectul Ştefan Niculescu şi realizat de sculptorul Constantin Baraschi în 1937. Deşi nu a fost definitivat din cauza izbucnirii celui de-al doilea război mondial, în anul 1952, la scurtă vreme după venirea comunismului, sfera a fost demontată şi bazinul circular a fost acoperit cu pământ. După revoluţia din 1989, monumentul a fost restaurat şi inaugurat în iunie 1998, în timpul Lunii Bucureştilor.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Fiind pasionată de arhitectură, mă impresionat acest obiectiv, precum şi ideea arhitecţilor de a realiza un monument de o importanţă istorică, dar care are şi o mare valoare simbolică pentru istoria neamului românesc în general. Ceea ce m-a determinat să vă aduc în atenţie acest monument, este faptul că, din păcate, este prea puţin pus în valoare, prea puţin cunoscut, nu numai de cei care locuiesc în capitală şi trec periodic prin preajma lui, cât şi de cei care vin în oraşul de pe Dâmboviţa în scop turistic. Demersul meu modest sper să fie un prin pas spre cunoaşterea acestui obiectiv, care a fost şi este netreptăţit, atunci când nu este scos în evidenţă, când nu este amintit în pliantele care promovează obiectivele turistice ale oraşului. Mesajul meu este unul de protest la adresa politicii de ignirare a unor monumentelor istorice, monumente care reprezintă o emblemă a neamului meu şi o pagină de istorie pe care nimeni nu are dreptul să o ignore. Un popor fără trecut nu poate să aibă viitor.


         01-01-1970       Scoala Gimnazială 97, Sector 4, Bucureşti       3 comentarii

  Salia

Mi s-a parut un subiect foarte interesant si ma bucur ca avem si in Bucuresti un monument care sa reprezinte Km 0.

  Anonim

Este un monument foarte frumos si cu o istorie interesanta despre care nu am stiut. Cred ca ar trebui promovat mai mult din punct de vedere turistic, ca atractie in Bucuresti. Felicitari pentru initiativa!...si pentru prezentare :-)

  Liviu
Monumentul "Km. 0"
Foarte interesant materialul. Bravo copiilor care descopera lucruri uitate ce trec neobservate dar a caror valoare istorica si chiar sentimentala ne obliga sa le promovam si mai ales sa le respectam.

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro