Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
STR.GARII ,NR 1 COMUNA SIBOT,JUD .ALBA Vis-a-vis de gara Sibot

An/secol:

1929

Detalii principale / personalități / evenimente:

O armată multinaţională, condusă de voievodul Transilvaniei, Ştefan Bathory, comitele de Timişoara, Pavel Chinezul, despotul sârb Vuk Branković şi fostul domn muntean Basarab Laiotă cel Bătrân, a învins o importantă oaste otomană condusă de beiul Ali Kodşa şi sprijinită de un contingent muntean avându-l în frunte pe domnul în scaun al Ţării Româneşti, Basarab al IV-lea cel Tânăr.

Scurt istoric:

În 13 octombrie 1479, eroul bătăliei a fost Pavel Chinezul (Kiniszi Pál), unul din cei mai mari războinici ai vremii, vestit pentru forţa sa neobişnuită. Înfruntarea a intrat în legendă, fiind considerată o mare victorie creştină, în contextul în care trupele ardelene (nobiliare, secuieşti şi săseşti), bănăţene, sârbeşti şi voluntarii munteni de sub comanda lui Basarab Laiotă cel Bătrân nu numărau mai mult de 15.000 de oameni, în timp ce trupele turceşti numărau peste 20.000 de achingii, spahii, ieniceri, la care se adăugau 1.000-2.000 de ostaşi valahi. Era cea mai mare forţă otomană care ataca Transilvania, de-a lungul unui secol de confruntări, pornită fiind nu să o cucerească, ci să o prade şi să o pârjolească. Legenda spune că, după ce oştile turceşti au fost puse pe fugă, Pavel Chinezul şi Ştefan Bathory au petrecut bând şi mâncând chiar pe câmpul de luptă, având ca masă leşurile însângerate ale luptătorilor turci, clădite unele peste altele. Dincolo de legendă, cert este că, în cinstea celor circa 3.000 de morţi din tabăra creştină, regele Ungariei de la acea vreme, Matia Corvin, a dispus construirea unei capele pe locul unde aceştia au fost îngropaţi. Întreţinerea capelei era în sarcina magistratului Orăştiei.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

„Acest monument a fost aşezat în amintirea strălucitei biruinţe repurtate de armatele ardelene sub conducerea voevodului Ştefan Bathori asupra turcilor, în bătălia de pe Câmpul Pâinii, la 13 octombrie 1479, cu ajutorul eroului român, comitele de Timişoara Paul Chinezul, care sosind pe câmpul de luptă în clipa hotărâtoare, prin vitejia sa extraordinară, a însufleţit pe luptătorii ardeleni obosiţi, le-a înlesnit biruinţa desăvârşită şi a mântuit, timp de o jumătate de veac, Ardealul de primejdia stăpânirii turceşti”, scrie pe placa aşezată pe soclul înalt de trei metri al statuii. Artizanul victoriei creştine fusese neîndoielnic Cneazul Pavel, un caracter aparte al acelor vremuri. Om cu o forţă neobişnuită, este portretizat folosind în luptă două săbii şi era cunoscut pentru cruzimea cu care tortura prizonierii turci, demnă de conaţionalul său, Vlad Ţepeş, pe care dealtfel l-a şi ajutat în “luptele din Bosnia în timpul celei de a treia domnii a prințului valah în Țara Românească, în timpul campaniei din 1475-1476. Este incredibil câte sentimente îţi poate transmite un monument, cum simţi că trăieşti durerea, suferinţa şi totodată bucuria izbândei la finalul bătăliei. Asta am simţit şi eu atunci la Şibot, când ascultam cum în anul 1479 peste 200 de localităţi din sudul Transilvaniei au fost distruse. Voievodul Istvan Batory a mobilizat atunci la Alba Iulia oastea transilvăneană căreia i s-a adăugat si oastea saşilor în frunte cu primarul Sibiului, Georg Hect. Cel mai mare erou al acestei bătălii este Pavel Chinezul (Cneazul),care odată ce i s-a cerut ajutorul se apropie împreună cu trupele sale,dând impresia de o pădure mişcătoare (după spusele istoricilor). Aşadar oastea transilvăneană câştigă, iar seara se încinge o petrecere. Istoria ar trebui să îi pasioneze pe toţi românii, fiind o poartă spre trecut, eu, cu siguranţă voi reveni la acest monument, voi asculta din nou povestea bătăliei şi voi retrăi emoţia chiar dacă voi ştii finalul. Călătoria este mai importantă decât destinaţia! ANTONIA PASCU, CLASA a XI-a A


         01-01-1970       COLEGIUL ECONOMIC „DIONISIE POP MARTIAN”       1 comentariu

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook Cristi Vatamanu
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro