Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
str. Valea Roșie, în Parcul Tineretului, localitatea Baia Mare, langă liceul de artă

An/secol:

23 august 1959

Detalii principale / personalități / evenimente:

Modelele alese pentru realizarea sculpturii au fost membrii ai unui ansamblu folcloric, o cetățană oe nume Dorina Pop care la momentul de față are vârsta de 75 de ani și unul dintre soldații de la departamentul de Pompieri

Scurt istoric:

A fost ridicat la inițiativa Comitetului de cultura si arta al regiunii Maramureș si a fost dezvelit in preajma zilei de 23 august 1959. Este opera sculptorului Andrei Ostap care l-a executat în colaborare cu arhitectul A. Dâmboianu și montat de un colectiv de artiști de la Fondul Plastic București. Are mai mult de jumătate de secol de când se înalță cu mândrețe în parcul “Câmpul Tineretului” și toți cei care o admiră își amintesc cu onoare de vitejia ostașilor români. Pe peretele exterior al monumentului sunt reprezentate imagini din timpul războiului: soldați, arme, tunuri și tancuri. Forma ascendentă a monumentului simbolizează lupta până la sacrificiu a soldaților români pentru libertatea neamului românesc.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Când ajungi pentru prima dată în Baia Mare acesta pare un oraș ca și oricare altul, dar toate orașele au câte ceva ce le face speciale, ceva care le evidențiază față de celelalte. Asta se aplică și aici, orașul conține multe atracții din toate domeniile sau locuri de relaxare cum ar fi parcurile. Aceste parcuri sunt cu adevărat liniștitoare și te desprind de aglomerația orașului într-o oarecare măsură. Unul dintre aceste parcuri ar fi Parcul Tineretului care prezintă locuri fantastice pentru cicliști sau oricare cetățean care folosește altceva decât mașina. În apropierea acestui parc se află Liceul de Artă care parcă prevestește monumentul artistic și istoric ce se află în interiorul acestui loc. Lângă două tunuri care mărginesc un mic cimitir plin de adevărați eroi se află masiva structură din piatră numită Monumentul Ostașului Român. Acest monument a fost ridicat cu scopul de a comemora sacrificiul suprem făcut de semeni noștri pentru un viitor mai bun. Monumentul se contopește perfect cu peisajul umplând un gol care nu va putea fi înlocuit de nimic altceva, este ca și cum parcul a fost construit în jurul lui ceea ce dă impresia că acesta nu ar fi la fel fără acest portal spre trecut. Structura cuprinde un zid curbat care crește în înălțime treptat simbolizând lupta până la sacrificiu a ostașilor. Pe peretele interior al monumentului sunt reprezentați oameni implicați în diverse activități de la acea vreme: muncitori și agricultori. Pe peretele exterior al monumentului sunt reprezentate imagini din timpul războiului: soldați, arme, tunuri și tancuri. Ca semn de solidaritate si respect pentru cei care nu au supraviețuit în fiecare an pe data de 1 Decembrie, Instituția Prefectului județul Maramureș, Primăria municipiului Baia Mare și Garnizoana Baia Mare organizează ceremonia publică prilejuită de sărbătorirea Zilei Naționale a României în cadrul căreia are loc o depunere de coroane la acest monument. Pozele pot exprima doar puțin din sentimentul pe care această operă încearcă să îl transmită așa că o vizită este necesară pentru a admira monumentul.


                  01-01-1970       Liceul Teoretic "Emil Racoviță" Baia Mare       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro