Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Biserica ”Nașterea Maicii Domnului” este situată în Orașul Slănic, Județul Prahova,strada Bisericii, numărul 10. Accesul se face foarte ușor: la intersecția dintre șoseaua principală a stațiunii și strada Bisericii se află o troiță impunătoare, dar și un indicator care face cunoscută prezența sfântului locaș.

An/secol:

1690

Detalii principale / personalități / evenimente:

Actualul preot se numește Romeo Florin Bolovan și a fost hirotonit în anul 2001.

Scurt istoric:

Pe locul actualei biserici a existat cu veacuri în urmă, așa cum o atestă documentele istorice, un schit de călugări cunoscut sub numele de ”Schitul de la Vârful Pietrii”. Aceasta ar fi funcționat până pe la sfârșitul secolului XVII-lea. Din zapisul prin care Spătarul Mihai Cantacuzino devine proprietar al moșiei ”moșnenilor din Precista”, respectiv jumătate din moșia Slănicului, aflăm că aici exista o biserică la data de 22 aprilie 1690. Zapisul respectiv era semnat de către Dragul Călugărul în calitate de proprietar și preot al parohiei și de către Popa Vlad în calitate de martor. Cu aportul Episcopiei Colțea, în anii 1850-1851 se va construi un nou locaș de cult. După aproape un secol biserica va fi distrusă de cutremurul din 1940. Va fi reconstruită şi sfinţită în anul 1962 în vremea vrednicului de pomenire părinte Gheorghe Iordănescu. Din nefericire, cutremurul care a urmat în 1977 a deteriorat foarte mult locaşul de cult fiind necesare ample lucrări de reparaţii finalizate de către părintele Totolici Zamfir. Mai apoi, biserica va fi din nou consolidată prin strădania părintelui Florinel Bercaru. Din anul 2001 preotul parohiei este părintele Romeo Florin Bolovan. Lucrările au continuat într-un ritm şi mai susţinut. În anul 2006 este dată în folosinţă casa parohială. Biserica a fost întărită prin rezidiri, a fost schimbat acoperişul. În interior a fost finalizată pictura, a fost adusă o catapeteasmă nouă sculptată, având icoanele acoperite cu foiţă de aur. Întreg mobilierul este nou. Lăcaşul beneficiază de încălzire centrală prin pardoseală. În 2013 a fost construită o troiţă pictată în interior, troiţă amplasată chiar în capătul străzii ce duce spre biserică. Prin strădania neobositului părinte paroh Romeo Florin Bolovan, ultima sfințire a avut loc pe data de 15 iunie 2014, în prezența unui sobor de preoți în frunte cu Preasfințitul Preot Episcop Visarion, Episcopul Tulcii. La slujbele religioase vin nu numai enoriași ci si un număr mare de turiști aflați în stațiunea Slănic Prahova. Interesul pentru acest lăcaș este determinat atât de liniștea și frumusețea locului cât și de căldura cu care sunt întâmpinați de către preotul slujitor și comunitatea parohială. Se află în lucru casa parohială. Aceasta cuprinde pe lângă sala de mese şi bucătăria care sunt deja date în folosinţă şi un muzeu şi un cabinet medical.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Parohia bisericii „Naşterea Maicii Domnului” este cea mai mică din oraşul Slănic. Totuşi, datorită strădaniei admirabile a părintelui paroh, aici s-au realizat lucruri deosebite apreciate atât de localnici, cât şi de turiştii care trec pragul acestei biserici. Părintele nu este ziditor numai de lăcaşuri, ci este şi un adevărat ziditor de suflete. Are grijă de toţi enoriaşii săi începând de la cei mici până la cei mai în vârstă. A reuşit să strângă în jurul său un număr mare de copii pentru care organizează o mulţime de activităţi educative si culturale-sportive. În parteneriat cu Clubul Copiilor Slănic, desfăşoară cercuri de limbă engleză, muzică şi pictură. Tot aici funcţionează un grup numeros de sportivi Aikido care au obţinut multe premii la concursuri naţionale. În timpul vacanţelor sunt organizate activităţi la care participă copii şi din afara parohiei. Tot timpul părintele este înconjurat de copii şi tineri. Toţi enoriaşi îl iubesc şi îi sunt alături. Noi, copiii, mergem cu drag la biserică, atât la slujbe cât şi la activităţile organizate aici. Biserica “Naşterea Maicii Domnului” putem spune că este o biserică vie, lucrătoare. Cine îi calcă pragul o dată, cu siguranţă va reveni cu drag. Aşa cum a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Visarion la sfinţirea din 2014, aici parcă este un „colţ de rai”.


                              01-01-1970       Clubul Copiilor Slănic       1 comentariu

  frate
cel mai bun parinte
Bravo ,Romica esti cel mai tare !!!

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro